Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Πώς οι αλλεπάλληλοι νομοθετικοί πειραματισμοί της κυβέρνησης φορτώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους χιλιάδων ευρώ

Τον Ιούνιο του 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν ψηφίσει κατά 45% ΝΔ γιατί μείωσε τους φόρους τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για το εισόδημα ως 10.000 ευρώ στο 9% και επειδή πίστεψαν τον Μητσοτάκη που έκανε προεκλογική καμπάνια με την υπόσχεση «καμία αύξηση φόρου». Λίγους μήνες αργότερα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νέο σύστημα δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες –ανεξαρτήτως τι εισπράττουν ή τι δηλώνουν σε myDATA, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ. που υποτίθεται ότι θα έλυναν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής– φορολογούνται με ένα «κουστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού κέρδους που ξεκινά από τις 10.920 ευρώ και φτάνει ως τις 50.000 ευρώ. Μάλιστα ορίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα γινόταν αναδρομικά στα εισοδήματα του 2023.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φώναξαν, ωστόσο, οι αντιδράσεις τους καλύφθηκαν από την καμπάνια κοινωνικού αυτοματισμού της κυβέρνησης που τους κατηγόρησε συλλήβδην –και συνεχίζει– ως φοροφυγάδες και οι αντιδράσεις τους υποχώρησαν όταν η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι τα τεκμήρια θα είναι μαχητά.

Παραμύθια της Χαλιμάς

Μέχρι που ήρθε ο Μάιος και με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανακάλυψαν ότι τα περί μαχητών τεκμηρίων ήταν παραμύθια της Χαλιμάς. Στην εγκύκλιο που εξέδωσε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η ΑΑΔΕ προβλέφθηκε ότι όρος αμφισβήτησης του τεκμηρίου είναι να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, προσωπικά και των μελών της οικογένειας, να δεχτούν έλεγχο αναδρομικά και σε βάθος πενταετίας και αφού πληρώσουν το όποιο «κουστούμι» τους ράψουν, να ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν από την ΑΑΔΕ ή τα διοικητικά δικαστήρια – αν, όποτε, κάποτε… Ολα αυτά έγιναν γνωστά τις μέρες που αποκαλύφθηκε το κύκλωμα με τους επίορκους εφοριακούς της Χαλκίδας οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρήσεις.

Ετσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις ευρωεκλογές έγιναν κοψοχέρηδες –ψήφισαν μόνο κατά 28% ΝΔ– ενώ στις 17 Ιουνίου το συντονιστικό των ενώσεών τους κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ν. 5073/2023 αλλά κυρίως της απόφασης της ΑΑΔΕ για πενταετή αναδρομικό έλεγχο.

Κάπως έτσι είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα Χατζηδάκη και Μητσοτάκη να υποστηρίζουν ότι από τον ελάχιστο αριθμό των δηλώσεων αμφισβήτησης του τεκμηρίου που έχει κατατεθεί (γιατί η ΑΑΔΕ τις απέτρεψε με τις δρακόντειες διατάξεις) δεν προκύπτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σοβαρό πρόβλημα με το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες αλλαγές όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων «εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξαν κατάφωρες αδικίες» και «χωρίς να θίξει τη φιλοσοφία του νόμου».

Στην πραγματικότητα, όπως έχει αρχίσει να διαρρέει από το υπουργείο Οικονομικών, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες καθώς θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανή η ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ στο ΣτΕ. Υπάρχει μάλιστα σχέδιο β΄ αν καταπέσει το νομοσχέδιο με το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος που προβλέπει το σφίξιμο των λουριών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ολες αυτές οι ασκήσεις επί χάρτου αγνοούν το βάθος της οργής που έχουν ξεσηκώσει οι αλλεπάλληλοι νομοθετικοί πειραματισμοί περί πάταξης της φοροδιαφυγής και το χάος που έχουν επιφέρει στην αγορά. Επισκεπτόμενοι αυτές τις μέρες τους λογιστές τους για να υποβάλουν δήλωση, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν υπογλώσσια όταν ανακαλύπτουν ότι φορτώνονται με κεφαλικούς φόρους αρκετών χιλιάδων ευρώ όχι επειδή φοροδιαφεύγουν αλλά επειδή η κυβέρνηση πονηρά συνυπολογίζει για καθέναν ως εισόδημα μόνο ό,τι δηλώνει ως καθαρό κέρδος από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, τους μισθούς και τις συντάξεις και εξαιρεί άλλες πηγές εισοδήματος, όπως τα ενοίκια ή το οικογενειακό, δηλαδή το εισόδημα τού ή της συζύγου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 70χρονου γλύπτη που ανέφερε λογιστής στο Documento ο οποίος λαμβάνει μικρή σύνταξη της τάξης των 2.800 ευρώ τον χρόνο, έχει εισόδημα από ενοίκια της τάξης των 12.000 ευρώ και φτιάχνει αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων. Βάσει του ν. 5073/2023 επειδή είναι μεγάλης ηλικίας, άρα υποτίθεται ότι ασκεί το επάγγελμα πολλά χρόνια, ο γλύπτης αυτός τιμωρήθηκε να πληρώσει 3.500 πρόσθετο φόρο, ουσιαστικά περισσότερα χρήματα από όσα είναι η σύνταξή του, γιατί υποτίθεται ότι φοροδιέφευγε. Σαν κι αυτόν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, ιδίως στα καλλιτεχνικά, εναλλακτικά ή νομικά επαγγέλματα.

Ανάστατη η αγορά

Κι ας μη συζητήσουμε, λένε με νόημα κύκλοι λογιστών, για το χάος που έχει προκύψει στην αγορά λόγω των διαρκώς νέων απαιτήσεων κυβέρνησης και ΑΑΔΕ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, με τους τελευταίους να αγωνίζονται να τις καλύψουν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες υπό την απειλή της επιβολής υψηλών προστίμων, μια για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και τα συστήματα ERP, μια για το IRIS, μια για τα νέα συστήματα των ΦΗΜΑ στις επιχειρήσεις εστίασης, με αποτέλεσμα ένα συνολικό έμφραγμα στην αγορά που τείνει να μετατραπεί σε πόλεμο όλων εναντίον όλων και με επιχειρήσεις να αποστέλλουν ήδη μαζικά εξώδικα προς προμηθευτές που αδυνατούν να τις προμηθεύσουν με τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να αποφύγουν οι ίδιες ένα υψηλό πρόστιμο από την ΑΑΔΕ.

«Οταν η ΑΑΔΕ φτάνει στο σημείο να επιβάλει πρόστιμο και λουκέτο σε μια μεγάλη αλυσίδα ένδυσης σαν την H&M, παρότι είχε κόψει κανονικά τις αποδείξεις, είχε καταβάλει ΦΠΑ και είχε κάνει ό,τι έπρεπε με τους παρόχους και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, απλώς λόγω μιας αστοχίας του λογισμικού, ο καθείς μας μπορεί να φανταστεί πόσο εκτεθειμένοι είναι πια απέναντι στην ΑΑΔΕ το κάθε μικρό μαγαζάκι κι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας πλέον που βλέπει τον λογιστή του μια φορά το τρίμηνο και τον τεχνικό μια φορά το εξάμηνο» δήλωσε λογιστής στο Documento. «Και είναι θέμα αν η δημιουργία όλου αυτού του τερατώδους ελεγκτικού μηχανισμού με τα myDATA και τα ηλεκτρονικά βιβλία, με το κόστος και την ταλαιπωρία που ενέχουν για τις επιχειρήσεις αποδίδουν κάτι στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ή αν υποθέσουμε ότι πράγματι αποδίδουν, γιατί βάλανε κι αυτό τον κεφαλικό φόρο του τεκμαρτού κέρδους ως βαρίδι πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες;» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Βρετανία: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Ιδιωτεύουν οι γιατροί του ΕΣΥ με τη βούλα του Άδωνη – Βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Documento Newsletter