«Καζάνι» που «βράζει» το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία για τη «χαλαρή μαντίλα» της, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον ισλαμικό νόμο.
Το κύμα οργής «φουντώνει» μέρα με τη μέρα τόσο στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, με το γυναικείο κίνημα να βγαίνει μπροστά κινητοποιώντας διαδηλώσεις οι οποίες σταδιακά πήραν τη μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, της βίαιης μεταχείρισης των γυναικών από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν αλλά και συνολικά της σκληρής αστυνόμευσης.
Οι μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 31 νεκρών από την ημέρα που οι ιρανές και οι ιρανοί πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία.
Χαρακτηριστικά είναι τα στιγμιότυπα από διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, όπου γυναίκες βγάζουν τις υποχρεωτικές μαντήλες τους, ενώ άλλες εμφανίζονται να καίνε τα χιτζάμπ τους ή να κόβουν τα μαλλιά τους.
Διεθνείς αναλυτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αιματοκύλισμα, με θύματα τους διαδηλωτές, με τις ιρανικές αρχές να προβαίνουν σε σκληρότερα μέτρα αστυνόμευσης, αλλά και περιορισμού της συλλογής και διαμοιρασμού πληροφοριών, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες της Hengaw και του Netblocks, έχει περιοριστεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις γυναίκες του Ιράν έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης σε μουσουλμανικές και δυτικές χώρες.
Το χρονικό
Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, κατηγορούμενη ότι παραβίασε τον ισλαμικό νόμο περί ενδυμασίας. Η 22χρονη κατέρρευσε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, αφήνοντας την τελευταία της πνοή τρεις ημέρες αργότερα.
Η οικογένεια της 22χρονης κατήγγειλε ότι η αδικοχαμένη Αμινί δεν είχε ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, σημειώνοντας ότι οι αρχές δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της πριν από την ταφή της.
Οι ιρανικές αρχές από την πλευρά τους σημειώνουν ότι δεν υπήρξε κακομεταχείριση της Αμινί, αναφέροντας ότι εκείνη κατέληξε λόγω καρδιακής προσβολής.
Η κηδεία της Αμινί στην πόλη Σακέζ πυροδότησε διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Ακυρώθηκε συνέντευξη του Ιρανού προέδρου στο CNN επειδή η δημοσιογράφος αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα