Οργή και τρόμος για την υβριδική επίδειξη δύναμης του Ισραήλ – Αντιδράσεις στη Δύση για τους βομβητές εξόντωσης της Χεζμπολάχ

Οργή και τρόμος για την υβριδική επίδειξη δύναμης του Ισραήλ – Αντιδράσεις στη Δύση για τους βομβητές εξόντωσης της Χεζμπολάχ

Με έναν κρότο που ακούστηκε σε ολόκληρο τον Λίβανο καθώς περίπου 5.000 βομβητές εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την περασμένη Τρίτη και με άλλον έναν κρότο την επόμενη μέρα από την έκρηξη εκατοντάδων ασυρμάτων, η αιματηρή πραγματικότητα της πολυετούς σύγκρουσης με υβριδικά μέσα ανάμεσα σε Χεζμπολάχ (και Ιράν) και Ισραήλ βγήκε από τις σκιές και έγινε αντιληπτή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μαζικό διπλό «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα του κράτους του Ισραήλ στη γειτονική του χώρα, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 άτομα (άμαχοι, παιδιά και στελέχη της Χεζμπολάχ) και τραυματίστηκαν 3.000, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής του Ιράν, αποτελεί νέα κορύφωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, που από τη μια δίνει μια γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι και από την άλλη δρα αποκαλυπτικά για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Η πρωτοφανής και εντυπωσιακή επιχείρηση δολιοφθοράς που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία οργάνωσε και εκτέλεσε η Μοσάντ σε συνεργασία με την ειδική μονάδα πληροφοριών και κυβερνοεπιθέσεων του ισραηλινού στρατού Unit 8200 –το Documento έχει αποκαλύψει τον ρόλο πρώην στελεχών της στην υπόθεση της εισαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα και των παρακολουθήσεων με φυσική παρουσία στη χώρα μας– μετέτρεψε σε όπλο κατά της Χεζμπολάχ τα ίδια τα μέσα και το δίκτυο επικοινωνίας της οργάνωσης.

 

Χρόνος και χρήμα

Το Ισραήλ φαίνεται ότι ξόδεψε χρόνο και χρήμα για την επιχείρηση, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα η επίθεση ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης των ισραηλινών υπηρεσιών είτε στην πηγή είτε στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Οι βομβητές που ανατινάχθηκαν έφεραν τον λογότυπο μιας εταιρείας στην Ταϊβάν, της Gold Apollo. Ο ιδρυτής της Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε αναθέσει την κατασκευή του μοντέλου AR-924 που εμπλέκεται στην επίθεση στον Λίβανο στην ελάχιστα γνωστή BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη. Η συμφωνία, όπως είπε, είχε συναφθεί πριν από τρία χρόνια. Χρήματα στην BAC Consulting είχαν διοχετευτεί από μια άλλη εταιρεία-βιτρίνα, τη Norta Global Ltd, ο ιδιοκτήτης της οποίας αγνοείται. Δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές με γνώση της επιχείρησης παγίδευσης των βομβητών, υποστήριξαν ότι η ίδια η Gold Apollo ήταν βιτρίνα των Ισραηλινών, οι οποίοι κατασκεύασαν οι ίδιοι τις συσκευές και τις παγίδευσαν με εκρηκτικά PETN.

Η BAC Consulting ήταν εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία με έτος ίδρυσης το 2022, χρονιά που οι πρώτες παρτίδες βομβητών της Gold Apollo άρχισαν να φτάνουν στον Λίβανο μετά την απόφαση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να μην επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων. Η έδρα της BAC στη Βουδαπέστη βρίσκεται σε διεύθυνση κοινή με πολλές άλλες εταιρείες, πιθανότατα βιτρίνες. Η εταιρεία μετά τις αποκαλύψεις κατέβασε την ιστοσελίδα της, ενώ οι εκπρόσωποί της απέφυγαν να μιλήσουν στον Τύπο. Η κυβέρνηση Ορμπάν ξεκαθάρισε ότι οι βομβητές δεν κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία. Αντίστοιχα η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για εταιρεία εγγεγραμμένη στα βουλγαρικά μητρώα η οποία, όπως καταδεικνύουν στοιχεία, έπαιξε ρόλο στη ροή των χρημάτων για την παραγγελία των βομβητών.

 

Ασύρματα μυστήρια

Ακόμη πιο μυστήρια είναι η υπόθεση παγίδευσης των ασυρμάτων, δεδομένου ότι η ιαπωνική Wakayama ICOM Inc., κατασκευάστρια των συσκευών IC-V82, ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει να παράγει αυτά τα μοντέλα πάνω από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών και τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Al Monitor, οι υπηρεσίες είχαν παγιδεύσει τις συσκευές και περίμεναν να τις ανατινάξουν σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ ξεκινούσε κάποια ευρείας κλίμακας επίθεση στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγεται. Ομως η απόφαση να πυροδοτηθούν τώρα ήρθε αφότου οι ισραηλινές υπηρεσίες άρχισαν να λαμβάνουν αναφορές ότι στους κόλπους της οργάνωσης είχαν εμφανιστεί γκρίνιες για τους βομβητές και κάποιοι εξέφραζαν ανησυχίες για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ανεξάρτητα όμως από τον χρονισμό της, η κίνηση κρατικής τρομοκρατίας σε έδαφος άλλης χώρας από πλευράς του Ισραήλ εκ των πραγμάτων κατέδειξε την επιθετική υπεροχή της ισραηλινής πολεμικής μηχανής σε περιφερειακό επίπεδο, που γίνεται ακόμη καλύτερα αντιληπτή μετά τις αποκαλύψεις για την αποτυχία από πλευράς της Χεζμπολάχ και του Ιράν να οργανώσουν πολιτικές δολοφονίες εντός του Ισραήλ. Μέσα στην εβδομάδα, μετά φυσικά το διπλό χτύπημα στον Λίβανο, τα ισραηλινά ΜΜΕ έσπευσαν να αναδείξουν διάφορες πλεκτάνες που απέτρεψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Στη μια υπόθεση ο 73χρονος επιχειρηματίας Μότι Μάμαν δικάστηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα για σκευωρία με το Ιράν με στόχο τη δολοφονία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ή του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ. Παράλληλα υπήρξαν δύο αναφορές για επιθέσεις που αποτράπηκαν: μια εναντίον ενός ανώνυμου υψηλόβαθμου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ με βόμβα με τηλεχειρισμό και άλλη μια κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν. Ολες αποδόθηκαν στη Χεζμπολάχ και στο Ιράν από τα μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Συντριπτικό πλήγμα

Σε αντιπαραβολή με τα παραπάνω, η διπλή επίθεση στον Λίβανο, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες του τρόπου δράσης των ισραηλινών υπηρεσιών και του σχεδιασμού της επιχείρησης (για τα οποία έχουν γραφτεί σενάρια επί σεναρίων με στόχο την προβολή ισχύος), προκάλεσε συντριπτικό πλήγμα στην ίδια τη δομή και τη λειτουργία της σιιτικής πολιτοφυλακής του Λιβάνου και του πολιτικού της βραχίονα. Τον σοβαρό αντίκτυπο που είχε η επίθεση αναγνώρισε εξάλλου και ο ίδιος ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Νασράλα, ο οποίος όμως σε σχετική ομιλία του προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η πράξη του ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου (casus belli).

Ανεξάρτητα από τον πύρινο λόγο του Νασράλα –τον διέκοπταν υπερπτήσεις ισραηλινών μαχητικών πάνω από τη Βηρυτό που έσπαγαν το φράγμα του ήχου–, το Ισραήλ με την επίθεσή του κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στη Χεζμπολάχ, με την οποία ακόμη και πριν από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας υπήρχε συνεχής ανταλλαγή πυρών στα σύνορα των δύο χωρών.

Η αποδυνάμωση της δυνατότητας συντονισμού της οργάνωσης, σε συνδυασμό με την πλήρη πλέον χαρτογράφηση όλης της δομής της σε επίπεδο προσωπικού, ανοίγει τον δρόμο για μια πιο «εύκολη» επιθετική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ εάν η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δώσει τελικά το πράσινο φως γι’ αυτό.

Μια διεύρυνση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ είναι –από την αρχή περίπου της εβδομάδας που μας πέρασε– επίσημος στόχος του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ απέναντι τόσο στη Χαμάς όσο και στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, που στην αργκό της κυβέρνησης ονομάζεται «βόρειο μέτωπο». Από την έναρξη της σφαγής στη Γάζα οι ισραηλινές αρχές έχουν απομακρύνει από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο εδώ και μήνες και τώρα έχει θέσει ως εκπεφρασμένο στόχο την επιστροφή τους. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η ισραηλινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ δεν περιορίζεται σε μια μαζική τρομοκρατική επίθεση.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι μετά τις επιθέσεις στον Λίβανο η κυβέρνηση Νετανιάχου έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς ένα νέο σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής των ομήρων με τους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Παρότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι το σχέδιο ήταν «νεκρό» εξαρχής, η κίνηση των ισραηλινών είναι σύμφωνη με τη λογική του υπουργού Αμυνας Γκάλαντ, ο οποίος εμφανίζεται να θέλει να κλείσει πρώτα το μέτωπο της Γάζας με κάποιον τρόπο προτού ανοίξει το βόρειο μέτωπο. Από την άλλη βέβαια η ισραηλινή πολεμική μηχανή έχει κάνει όλη την προετοιμασία για να ακολουθήσει τη λογική του Νετανιάχου και των ακροδεξιών της κυβέρνησής του, που προβλέπει πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά.

Η πρόθεση του Ισραήλ για επέκταση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ μπορεί να γίνει επίσης κατανοητή και από το πρωτοφανές εύρος των επιθέσεων στον Λίβανο αλλά και από την πλήρη αδιαφορία για τα θύματα, που όπως αποδείχθηκε ήταν και άμαχοι. Συνήθως οι ισραηλινές υπηρεσίες προχωρούν σε πιο «στοχευμένες» επιθέσεις και δολοφονίες πολιτικών τους αντιπάλων και εχθρών του Ισραήλ.

Με αφορμή τη διπλή επίθεση στον Λίβανο, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία του πρώην προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί που σκοτώθηκε σε πτώση ελικοπτέρου πριν από μήνες με ένα βομβητή στο πλάι του. Αν δεν είναι προϊόν μοντάζ, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η πτώση του ελικοπτέρου να μην ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως είναι η επίσημη εκδοχή, αλλά να πρόκειται για άλλη μια στοχευμένη πολιτική δολοφονία από πλευράς του Ισραήλ, όπως τόσες άλλες που προηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και συνολικά ανά τα χρόνια.

 

Χειρουργικά πλήγματα της Μοσάντ

Η πρόσφατη επίθεση ξεπερνά σε εύρος και οργάνωση αρκετές άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις των Ισραηλινών, όπως είναι η σειρά δολοφονιών των επιστημόνων που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αλλά και στρατιωτικών. Από το 2007 μέχρι και το 2020 εκτελέστηκαν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων, πυροβολισμών και δηλητηρίων, συνολικά επτά επιστήμονες του ιρανικού προγράμματος. Αντίστοιχα, μόνο μες στο 2022 τουλάχιστον επτά στελέχη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που σχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και με το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων και drones δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς είτε από δηλητηρίαση είτε από επιθέσεις με άλλα μέσα συμπεριλαμβανομένων και drones.

Η εκστρατεία αποδυνάμωσης των αντιπάλων του Ισραήλ μέσω τέτοιων κινήσεων έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μόλις τον Απρίλιο σημειώθηκε η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία
–προκάλεσε την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ–, από την οποία σκοτώθηκε η ηγεσία των Φρουρών, ενώ τον Ιούλιο δολοφόνησε τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό με αεροπορικό πλήγμα και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter