Καθώς περνάνε οι ώρες ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ακόμα ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη Τρίτη.
Η Βηρυτός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών σωστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Στο Λίβανο βρίσκεται από χθες, Τετάρτη και ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.
Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους». Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 135 ενώ πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πέντε πολίτες Ελληνικής καταγωγής, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επικαλούμενος πληροφορίες από τις διπλωματικές αρχές.
Διαβάστε επίσης: Ο επιχειρηματίας που «κρύβεται» πίσω από το πλοίο με το θανατηφόρο φορτίο
«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.
«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.
Θυμός για τις χαμένες προειδοποιήσεις
Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει καθώς περνάνε οι ώρες και οι πολίτες προσπαθούν να βρουν και πάλι τα πατήματά τους αφού οι πρώτες έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια των φονικών εκρήξεων δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη.
Ο πρωθυπουργός και η προεδρία της χώρας δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης: Βηρυτός: Συγκλονιστικό εναέριο βίντεο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού επιτέθηκαν στη συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαντ Χαρίρι βάζοντας τα με τους σωματοφύλακες τους δείχνοντας έτσι τον θυμό τους για την εγκληματική αυτή αμέλεια. Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι έθεσε έναν απροσδιόριστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού υπό κατ ‘οίκον περιορισμό εν αναμονή έρευνας σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης της εκρηκτικής ύλης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Τι συνέβη με το πλοίο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία – Ο Ρώσος επιχειρηματίας και η σχέση με την Κύπρο
Μια πόλη φοβισμένη
Η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.
«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.
Διαβάστε επίσης: Βηρυτός: Συγκλονιστικό εναέριο βίντεο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής
This is insane.(5th Aug 2020) #BeirutBlast #PrayForBeriut #PrayForLebanon pic.twitter.com/eC5i5ZTYOF
— Santosh Chand Thakuri (@santoshbdrchand) August 6, 2020
Διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας ανάμεσα στα θύματα
Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.
«Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).
Τα γυρίζει τώρα ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρά τους αρχικούς του ισχυρισμούς πως η έκρηξη οφείλεται σε μια «φρικτή επίθεση», παραδέχεται τώρα πως δεν ξέρει αν η καταστροφή στον Λίβανο οφειλόταν σε «επίθεση» ή σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».
«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.
«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Pray For #Lebanon.
A total of 2,700 tons of ammonium nitrate exploded in Beirut, Lebanon. To date, 78 people have died and more than 4,000 people were injured. #beirutexplosion #PrayForBeriut #LebanonExplosion #PrayForLebanon #BeirutBlast pic.twitter.com/ajBtN6fVLH— Anirban Halder (@Anirban83453689) August 5, 2020
Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.
«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».
Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».
Brave Kids#Beirut #Lebanon #PrayForLebanon #prayforbeirut #PrayersForBeirut #Lebanon #LebanonExplosion #لبنان #بيروت #بيروت_في_قلوبنا pic.twitter.com/6OWugNoDY5
— Enigma Exim (@EnigmaExim) August 5, 2020
Φόβοι για κρίση επισιτισμού
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημιές μετά τις εκρήξεις ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες.
Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.
#BREAKING – #Lebanese media claims the MASSIVE #explosions in #Beirut occurred in a fireworks warehouse. Fireworks can be seen in the video, moments later a secondary explosion caused most of the damage. #Lebanon pic.twitter.com/ddM0tojmlU
— SV News (@SVNewsAlerts) August 4, 2020
Stunning video shows explosions just minutes ago at Beirut port pic.twitter.com/ZjltF0VcTr
— Borzou Daragahi (@borzou) August 4, 2020