Εκθετοι τόσο απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όσο και στην ηγεσία και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, οι οποίοι στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στη Βουλή ήταν αδικαιολογήτως απόντες αλλά και η βουλευτής Α΄ Πειραιά Γεωργία Γεννιά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 3 που έδινε τη δυνατότητα σε ανηλίκους από 15 ετών και άνω να αλλάξουν το φύλο και το όνομα στην ταυτότητά τους ύστερα από σύμφωνη γνώμη γονιών και επιτροπής ειδικών.
Εξίσου έκθετη είναι και η βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία καταψήφισε την τροπολογία για την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης.
Και μπορεί επίσημα το Μαξίμου να δηλώνει εμφατικά πως για τους τέσσερις «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ωστόσο εντός της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, που κατά τον διευθυντή της Κώστα Ζαχαριάδη θα συνεδριάσει για να ανταλλαγούν απόψεις, αναμένεται να τραβηχτούν αυτιά. Κι αυτό διότι δεν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, να δηλώνει ότι «σήμερα, η πρόοδος, ο σεβασμός του διαφορετικού και η ανθρώπινη ελευθερία νίκησαν τον σκοταδισμό, το μίσος και την υποκρισία» και οι τρεις βουλευτές να κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για τους ανηλίκους, ειδικά όταν η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνο των γονιών αλλά και επιτροπής αποτελούμενης από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είχε ζητήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η εκλογική περιφέρεια
Δεν διέφυγε της προσοχής κανενός στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κ. Μπόλαρης, Μιχελογιαννάκης και Γεννιά προέρχονται από τους λεγόμενους πασοκογενείς, ενώ οι κ. Μπόλαρης και Γεννιά εκλέγονται σε «ευαίσθητες» περιφέρειες (Α΄ Θεσσαλονίκης – Α΄ Πειραιά) με τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή και έντονη την παρουσία της Εκκλησίας, με μητροπολίτες με ακραίες θέσεις. Οσο για τον κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως γιατρός που, όπως είπε, γνωρίζει τη γενική ψυχολογία του ατόμου, δύσκολα θα μπορέσει να αντιστοιχίσει δικές του αναφορές ότι «τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνοιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία» με την απουσία του από την ψηφοφορία της Βουλής.
Ο δε πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελλάδας Μάρ. Μπόλαρης, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο φάσκει και αντιφάσκει χαρακτηρίζοντας ως «επιστημονικά εσφαλμένη» την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια, λησμονώντας ότι ο νομοθέτης προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη επιστημονικού συμβουλίου για να γίνει.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την εκλεγμένη βουλευτή Α΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, η οποία υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2010 ήταν υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος στον Πειραιά με τον συνδυασμό του Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ το 2011 εξελέγη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Αρματος Πολιτών. Η κ. Γεννιά εξελέγη τέταρτη και τελευταία το 2015 στην Α΄ Πειραιά, μια περιφέρεια στην οποία ήρθε τρίτη η Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν ισοψήφησε με την Ενωση Κεντρώων. Και οι τρεις από τον Ιανουάριο του 2015 κατάπιαν την κάμηλο των μνημονίων ψηφίζοντας όλα τα σχετικά νομοσχέδια, αλλά διύλισαν τον κώνωπα της νομικής αναγνώρισης της αλλαγής ταυτότητας.
Η περίπτωση Κασιμάτη
Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση της Ν. Κασιμάτη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιώς και στέλεχος του Νέου Αγωνιστή, ιδρυτικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καταψήφισε την τροπολογία που εναρμονίζει το εθνικό με το κοινοτικό δίκαιο και δίνει το δικαίωμα σε έναν Ελληνα ή αλλοδαπό πολίτη ή ένωση πολιτών που δικαιώθηκαν από ευρωπαϊκό δικαστήριο να προσφύγουν εκ νέου στα ελληνικά δικαστήρια αρκεί να τηρείται το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας. Και μπορεί την προσφυγή να την έχει κάνει η αυτοαπακαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης αλλά πολύ δύσκολα η κ. Κασιμάτη θα αιτιολογήσει την καταψήφισή της όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανίστηκε με τη συνάδελφό της Ελένη Αυλωνίτου μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Λαγό, Παππά) σε τελετή – εκδήλωση στο Καστελόριζο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Την ώρα μάλιστα που 46 μέλη από τα συνολικά 55 της επιτροπής επέλεξαν να μην παρευρεθούν στη εκδήλωση.
Αλλά είπαμε η Β΄ Πειραιά είναι δύσκολη εκλογική περιφέρεια και η παρουσία σε τέτοιες εκδηλώσεις ή η καταψήφιση τροπολογιών που σχετίζονται με εθνικά θέματα βοηθάει. Η ίδια μάλιστα η κ. Κασιμάτη είχε επιτεθεί στη γενική γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, η οποία τόλμησε να κάνει share ένα tweet για τον Τραμπ και τα γεγονότα με τους νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, το οποίο έγραφε ότι «ταιριάζει απόλυτα και στους Εσθονούς και στο Συνέδριό τους» για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού και του ναζισμού». Κινήσεις που δείχνουν ότι η κ. Κασιμάτη μάλλον έχει επιλέξει συνειδητά να «χαϊδεύει» δεξιά έως ακροδεξιά αυτιά στην εκλογική της περιφέρεια. Το οξύμωρο είναι ότι η ίδια είχε επιτεθεί στον σκιτσογράφο Αρκά εγκαλώντας τον ως «απροκάλυπτο νοσταλγό παλατιανών πραξικοπημάτων και της χούντας των συνταγματαρχών».
Βέβαια η ίδια ισχυρίζεται ότι η διαφωνία της εδράζεται στο γεγονός ότι ο κ. Κοντονής στην αλλαγή που επέφερε στη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται μόνο στο άρθρο 11 και όχι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί εντός της συνεδρίασης με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου. Κι όλα αυτά την ώρα που οι τρεις συνάδελφοί της μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη) καταψήφισαν και αυτοί την τροπολογία θεωρώντας ότι η εν λόγω προσθήκη κλείνει τον δρόμο στην επίσημη αναγνώριση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης.