Αλλαγές επέρχονται στο… οργανόγραμμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την ώρα που στα νησιά του Αιγαίου τα οποία συγκεντρώνουν τις προσφυγικές ροές επικρατεί αναβρασμός με επίκεντρο την επίταξη ακινήτων για δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών.
Με σπασμωδικές κινήσεις αλλά και ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα, σε επίπεδο οργανωτικής αναδιάρθρωσης της κεντρικής διοίκησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να καλύψει τις ατελέσφορες πολιτικές της αλλά και τις αστοχίες της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Αφού αντιλήφθηκαν ότι ήταν λάθος η κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , το επανίδρυσαν. Τώρα , με τη μετονομασία και σύσταση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έρχονται να κλείσουν κενά που δημιούργησε μεταξύ άλλων η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων, δημοσίων και ιδιωτικών, φορέων. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να προβάλλει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσώπων που βρίσκονται στη χώρα, ως αποτέλεσμα της έξαρσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Αφού πέρασε ένα εξάμηνο παλινωδιών αλλά και ενίσχυσης της σκληρής δεξιάς (έως ακροδεξιάς) ρητορικής απέναντι στους μετανάστες/πρόσφυγες από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε την Τετάρτη (19.2.2020) απόφαση, με την οποία συνιστάται Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη . Στην Ειδική Γραμματεία θα προΐσταται μετακλητός υπάλληλος με βαθμό Β΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για 1.900 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν εγκλωβισμένα στα νησιά και 150 είναι σε κράτηση, στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Τα στοιχεία αυτά τα παρουσίασε στη Βουλή(20.2.2020) η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για τη δομή στο Γέρακα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, που συστάθηκε με το νόμο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος , τον Ιούλιο του 2019, μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και αυτό γιατί με την ίδια απόφαση (Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αριθμ.18 – ΦΕΚ Α’ , αρ. φύλ. 34 -19.2.2020) συνιστάται Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, στην οποία μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, καθώς και εποπτευόμενων φορέων, η Ειδική Γραμματεία Υποδοχής, η οποία καταργείται. Επικεφαλής στη νέα Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο θα είναι μετακλητός Γενικός Γραμματέας με βαθμό Α’ της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
Και κάτι ακόμα. Συνιστάται και Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, επίσης υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία επικεφαλής θα είναι μετακλητός υπάλληλος με βαθμό Β΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
Το επιτελικό κράτος σε… νέες περιπέτειες ενώ ταυτόχρονα «ανοίγουν» νέες θέσεις μετακλητών.