Ανησυχία στη Δύση έχει προκαλέσει ο πύραυλος Oreshnik (Ορέσνικ), το νέο υπερσύγχρονο όπλο της Ρωσίας με το οποίο απειλεί να πλήξει το Κίεβο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει πως αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στο Κίεβο να πραγματοποιήσει επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός ρωσικού εδάφους, αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και η απάντηση της Μόσχας θα ήταν σκληρή.
Δείτε επίσης: «Θα επιβιώνατε 72 ώρες;» – Η Γερμανία και άλλες χώρες προετοιμάζουν τους πολίτες για το ενδεχόμενο πολέμου
Πολλοί εξέφρασαν φόβους για ένα πυρηνικό πλήγμα, ωστόσο σε πρώτη φάση η Ρωσία επέλεξε να παρουσιάσει στην Ουκρανία και τη Δύση τον «αόρατο» πύραυλο Oreshnik.
Με θερμοκρασία ήλιου ο Oreshnik κινείται 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και «μπορεί να μετατρέψει κάθε στόχο σε σκόνη», δήλωσε από το Καζακστάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «αναγκάστηκε» να «δοκιμάσει τον υπερηχητικό πύραυλο σε συνθήκες μάχης» αφού το Κίεβο έπληξε το ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικά ATACMS.
Παράλληλα, ο Πούτιν απείλησε πως εάν η Δύση δώσει πυρηνικά στο Κίεβο, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο καταστροφής.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πάντως ανοικτός σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση επισημαίνοντας ότι οι όροι της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός δεν έχουν αλλάξει, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι σκοπεύει να επιβαρύνει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και χαρακτήρισε «έξυπνο και έμπειρο πολιτικό, ικανότατο να βρει λύση».
«Όπλο ακριβείας και όχι μαζικής καταστροφής»
Την περασμένη βδομάδα, ο Πούτιν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον πύραυλο, λέγοντας ότι ένα χτύπημα στην πόλη Ντνίπρο δοκίμασε σε συνθήκες μάχης «ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς». Σημείωσε ότι η «δοκιμή» του πυραύλου «σε μη πυρηνική υπερηχητική διαμόρφωση», ήταν επιτυχής και έπληξε τον στόχο του.
Στη συνέντευξή του από την πρωτεύουσα του Καζακστάν την Πέμπτη 28/11, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του Oreshnik. Όπως είπε, ο πύραυλος διαθέτει «δεκάδες πολεμικές κεφαλές», διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν προκαλεί μαζική καταστροφή επειδή «δεν υπάρχει πυρηνική κεφαλή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του».
Σημείωσε επίσης, ότι πρόκειται για ένα «όπλο ακριβείας και όχι ένα όπλο μαζικής καταστροφής». Η αεράμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον Ορέσνικ, ο οποίος επιτίθεται με ταχύτητα 10 Mach, ή 2,5 – 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ωστόσο, ότι ενώ στο χτύπημα της Ντνίπρο χρησιμοποιήθηκε συμβατική κεφαλή, ο Oreshnik θα μπορούσε επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Αν και ο Πούτιν τόνισε πως ο πύραυλος Oreshnik είναι ένα «όπλο ακριβείας και όχι ένα όπλο μαζικής καταστροφής, επισήμανε πως η θερμοκρασία των καταστροφικών στοιχείων στο εσωτερικό των πολεμικών κεφαλών φτάνει τους 4.000 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή κοντά στη θερμοκρασία της επιφάνειας του ήλιου, επομένως «μπορεί να μετατρέψει κάθε στόχο σε σκόνη».
Πρόσθεσε ότι ο πύραυλος μπορεί να πλήξει «ακόμη και στόχους που είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι και βρίσκονται σε μεγάλο βάθος».
Τόσο ο Πούτιν όσο και ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγιεφ, δήλωσαν ότι ο Oreshnik θα μπορούσε να είναι εξίσου ισχυρός με ένα πυρηνικό χτύπημα, εάν χρησιμοποιηθεί μαζικά.
Τα χαρακτηριστικά του Οreshnik
Ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Oreshnik. Όπως υπογράμμισαν είναι σχεδιασμένος για πυρηνικά χτυπήματα, όμως αν και πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο, που ξεπερνά κατά πολύ την ταχύτητα του ήχου, στην πραγματικότητα δεν είναι κάποιο «νέο υπερόπλο». Είναι ένας πύραυλος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Στον πύραυλο Oreshnik φαίνεται πως «μια σειρά από παλιές τεχνολογίες έχουν συνδυαστεί με νέο τρόπο», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Βασικό χαρακτηριστικό των εν λόγω πυραύλων είναι εκτός από την ταχύτητά τους οι πολλαπλές κεφαλές που μπορούν να εκτοξεύσουν. Σε βίντεο ντοκουμέντο από το χτύπημα στο Ντνίπρο έχουν καταγραφεί τα έξι διαφορετικά χτυπήματα, με τις κεφαλές να πέφτουν στο έδαφος με απίστευτη ταχύτητα. Δείγμα των ρωσικών προθέσεων είναι πως σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, οι έξι κεφαλές του Oreshnik δεν περιείχαν καν εκρηκτικά, καθώς φαίνεται πως η Ρωσία ήθελε απλώς να κάνει μια επίδειξη ισχύος, προκαλώντας όμως περιορισμένες ζημιές.
Τα μοναδικά συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν τέτοιους πυραύλους είναι τα ισραηλινά Arrow 3 και τα αμερικάνικα SM-3 Block 2A, σύμφωνα με τον Τζέφρι Λιούις του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών «Μίντελμπερι» στην Καλιφόρνια. Ο Oreshnik είναι μια μετεξέλιξη του RS-26, ενός πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος πραγματοποίησε πέντε δοκιμαστικές πτήσεις αλλά ουδέποτε τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου με μη πυρηνικές κεφαλές αποτελεί έναν τρόπο «για μην προκαλέσει τεράστια καταστροφή». Ωστόσο, όπως εξήγησαν οι αναλυτές στο Reuters, η χρήση ICBM δίνει στον εχθρό την εντύπωση ότι δέχεται πυρηνική επίθεση, κάτι που θα μπορούσε ακόμα και να προκαλέσει μια πραγματική πυρηνική σύρραξη.
Διαβάστε επίσης
Έρχεται… «Bora»: Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ – Πού και πότε αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα
Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα του Μητσοτάκη – Πάνω από το 1/3 του εισοδήματος στη στέγαση
Θέατρο σκιών με γνωστούς πρωταγωνιστές