Πύραυλο «Oreshnik» χρησιμοποίησε η Μόσχα στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στο διάγγελμά του μίλησε για «απάντηση στη χρήση πυραύλων εναντίον της Μόσχας από το Κίεβο».
Διαβάστε επίσης: Πούτιν: «Έχουμε το δικαίωμα να χτυπάμε κράτη που εφοδιάζουν με όπλα την Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία»
Οι Ρώσοι μιλούν για τη δοκιμή ενός νέου «υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς», ο οποίος «ταξιδεύει» με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. «Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά», συμπλήρωσε.
Πηγές της Μόσχας σημειώνουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου είναι 5.000 χιλιόμετρα, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να πλήξει πιθανούς στόχους στην Ευρώπη αλλά και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Φαίνεται να διαθέτει πολλαπλά σημεία επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση. Δηλαδή ξεχωριστές κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους. «Θα μπορούσε να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον Ανατόλι Μάτβιτσουκ, Ρώσο εμπειρογνώμονα.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο εν λόγω πύραυλος βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) «RS-26 Rubezh». Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο πύραυλος είναι ακόμη σε «πειραματικό στάδιο» και πως η Ρωσία έχει στην κατοχή της μερικούς από αυτούς και ως εκ τούτου, δεν θεωρείται -προς ώρας- πιθανό να τους αναπτύξει τακτικά εναντίον της Ουκρανίας.
Ο RS-26 είναι βαλλιστικός πύραυλος με στερεά καύσιμα που άρχισε να αναπτύσσεται το 2008. Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει επίσημα από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), που αποτέλεσε ορόσημο για τη Ρωσία, το 2019, δηλώνοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Οι ΗΠΑ είχαν επισημάνει τότε ότι η Ρωσία ανέπτυσσε έναν πύραυλο κρούζ, (γνωστό ως 9M729 στη Ρωσία) που ήταν διαφορετικός από τον RS-26.
Για τα όσα συνέβησαν στην πόλη Ντνίπρο, οι Ουκρανοί είχαν ανακοινώσει ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν ICBM, γεγονός το οποίο οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «ανακριβές». Ο Ζελένσκι σημείωσε δε ότι επιθέσεις με έναν νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο αποτελούν πειστήριο «σοβαρής κλιμάκωσης».
Όλα αυτά, ενώ πριν από μερικές ώρες, στον λογαριασμό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο X αναρτήθηκε βίντεο με το εξής μήνυμα: «Ώστε αυτό θέλατε; Ορίστε, το έχετε. Μία επίθεση με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο»…
So, that’s what you wanted?
Well, you’ve damn well got it!A hypersonic ballistic missile attack pic.twitter.com/lsKQHhMnif
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 21, 2024
Διαβάστε επίσης
ΝΔ: Μετά τη διαγραφή Σαμαρά, τα βλέμματα στην ομιλία Καραμανλή – Τι φοβούνται στο Μαξίμου
NYT: Μήνυμα στη Δύση η χθεσινή πυραυλική επίθεση από τη Ρωσία – Συναγερμός από τη «δοκιμή» Πούτιν
Ειρήνη Μουρτζούκου: Το μεσημέρι στον εισαγγελέα – Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ
Ρομπότ παρακινεί… ρομπότ να κάνουν απεργία – «Δουλεύετε υπερωρίες; Δεν σχολάω ποτέ» (Video)
Ο ΛΕΞ «σπάει την παράδοση» και κυκλοφορεί νέο άλμπουμ – Αυτά είναι τα 11 τραγούδια