«Ορεκτικά» από τους Ουκρανούς, πόλεμος νεύρων από τους Ρώσους

Το Κίεβο αφήνει να εννοηθεί ότι οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις αποτελούν προοίμιο γι’ αυτό που θα ακολουθήσει

Ολα στον πόλεμο της Ουκρανίας κινούνται στον απόηχο της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τους αξιωματούχους του Κιέβου να αναζητούν τα κενά που μπορούν να εκμεταλλευτούν στις γραμμές του ρωσικού στρατού στο πλαίσιο της αντεπίθεσης για την ανακατάληψη των εδαφών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός έκανε μικρές προωθήσεις, ενώ δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου αφήνουν να εννοηθεί ότι το καλύτερο το… έχουν αφήσει για αργότερα.

Το Μπαχμούτ παραμένει επίκεντρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στο πεδίο της μάχης με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, κάνοντας μικρές προωθήσεις στα νότια και νοτιοανατολικά εδάφη καθώς και γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος, το Μπαχμούτ. Η πόλη που καταλήφθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα από τους Ρώσους ύστερα από πολιορκία δέκα μηνών, που χαρακτηρίστηκε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, περικυκλώνεται από τα βόρεια και τα νότια από ουκρανικά στρατεύματα που επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύουν Ουκρανοί στρατιώτες δείχνει σφοδρές μάχες με τους Ρώσους στα ορύγματα, ενώ μια ουκρανική ταξιαρχία ανακοίνωσε την κατάληψη προγεφυρώματος κοντά στο Μπαχμούτ. Πριν από την ανταρσία ο Πριγκόζιν είχε προβλέψει σημαντικές εδαφικές υποχωρήσεις με την αποχώρηση των στρατευμάτων του, αφού η Βάγκνερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μάχες που οδήγησαν στη ρωσική νίκη. Αν οι μισθοφόροι επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης, θα είναι υπό τις εντολές του τακτικού στρατού. Ουκρανικές και δυτικές πηγές λένε ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα από τον νότο για να ενισχύσει την άμυνα γύρω από το Μπαχμούτ.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν επίσης ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς μεγάλο μέρος της –περιορισμένης ικανότητας– αεράμυνας της Ουκρανίας δεσμεύεται μακριά από τις πρώτες γραμμές καθότι υπερασπίζεται τις μεγάλες πόλεις από τους εναέριους βομβαρδισμούς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους Ουκρανούς

Ο Ουκρανός στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι φέρεται να ανέφερε στον αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων Μαρκ Μίλι ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν «να αποκτήσουν τη στρατηγική πρωτοβουλία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, η οποία σε τηλεοπτικό μήνυμά της είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει μικρές προωθήσεις σε δύο κατειλημμένες πόλεις, το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη.

Πιο αισιόδοξος φαίνεται ο υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, αφού σε συνέντευξή του στους «Financial Times» δήλωσε ότι η απελευθέρωση μιας σειράς χωριών από τη ρωσική κατοχή τις τελευταίες εβδομάδες «δεν είναι το κυρίως event» της επίθεσης που σχεδιάζει το Κίεβο. Ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις χλιαρές πρώτες εντυπώσεις από την αργή προώθηση στο μέτωπο λέγοντας ότι οι περισσότερες ταξιαρχίες με άρματα που έχουν παράσχει χώρες του ΝΑΤΟ και οι οποίες έχουν εκπαιδευτεί από δυτικές δυνάμεις δεν έχουν μπει ακόμη στην προσπάθεια αντεπίθεσης. Σημείωσε επίσης ότι η ανταρσία του Πριγκόζιν δεν είχε κάποιο άμεσο αντίκτυπο στο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών κι ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο η Ουκρανία να στηρίξει την προσπάθειά της σε αναμενόμενες νέες ανταρσίες, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως το καθεστώς του Πούτιν έχει κλονιστεί.

Στον διεθνή Τύπο υποστηρίζεται ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περί τα 300 τετρ. χλμ. από τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκταση αυτή λέγεται ότι είναι διπλάσια απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί επίσημα, καθώς το στρατιωτικό επιτελείο δεν θέλει να προδώσει τις θέσεις των στρατευμάτων. «Μερικές φορές οι Ρώσοι δεν αναφέρουν στην ηγεσία τους ότι έχουν χάσει μια συγκεκριμένη περιοχή ή συγκεκριμένο έδαφος καθώς φοβούνται για τις συνέπειες» εκτιμά ο Ρέζνικοφ.

Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έστησαν προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Ο Ρώσος κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας έχει αρνηθεί ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν να περάσουν στην άλλη όχθη, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει αρκετές προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να αποβιβαστούν στην ανατολική πλευρά του ποταμού.

Πλήγμα σε αμάχους από τον ρωσικό στρατό

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει πολιτικούς στόχους στο πλαίσιο του πολέμου νεύρων που κάνει με τις ουκρανικές δυνάμεις, ο οποίος κλιμακώθηκε με την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα. Ο απολογισμός των νεκρών από το χτύπημα της πιτσαρίας στο Κραματόρσκ έχει ανέβει στους δώδεκα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους δυο πυραύλους Iskander που έπληξαν το εστιατόριο το απόγευμα της Τρίτης.