Ώρα προγραμματικών δηλώσεων και… απόκρυψης της πραγματικότητας από Μητσοτάκη

Ώρα προγραμματικών δηλώσεων και… απόκρυψης της πραγματικότητας από Μητσοτάκη

Η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στοχεύσεων της κυβέρνησής του για την δεύτερη τετραετία του στην εξουσία φτάνει το απόγευμα της Πέμπτης, παρότι το στίγμα της διακυβέρνησής του εντός και εκτός κοινοβουλίου έχει ήδη δοθεί καθαρά, ενώ τα βαρίδια της προηγούμενης θα συνεχίσουν να τον ακολουθούν ανεξαρτήτως της κεκαλυμμένης προσπάθειας για πίστωση χρόνου.

«Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή, σε ισχυρή Ελλάδα» είναι το μότο στο οποίο έχει καταλήξει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ξεκίνημα της νέας τετραετίας, επάνω στο οποίο αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός κατά τις σημερινές προγραμματικές του δηλώσεις. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκινήσει από την ανάγνωσή τους από τον ίδιο στις 17.00, με πιθανές τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, με την καταληκτική ομιλία του, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι γραμμές των πρώτων κινήσεών του είναι επίσης γνωστές, με τα μόνα ερωτηματικά να αφορούν το εύρος των… ημίμετρων, τα οποία ο ίδιος και υπουργοί του έχουν προαναγγείλλει για το τριήμερο στη Βουλή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» πιθανότατα για ένα εξάμηνο, και την επέκταση σε περισσότερους δικαιούχους του market pass, το οποίο όμως φαίνεται πως δεν θα «βγάλει» το φθινόπωρο.

Τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την ενίσχυση της παντοδυναμίας του, φορολογικές ρυθμίσεις «προεκλογικού τύπου» χωρίς όμως ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως στον ΦΠΑ ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και την πολυδιαφημισμένη -πλην αναγκαστική μετά την απόφαση του ΣτΕ- επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, μετά και την ΠΝΠ για το «μπάλωμα» του ΕΚΑΒ από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επί της ουσίας, από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη δεν αναμένονται εκπλήξεις, όμως το ενδιαφέρον είναι αυξημένο για ορισμένα κρίσιμα, επιμέρους ζητήματα, η πλειονότητα των οποίων έρχονται στη δημόσια σφαίρα μέσω της εργαλειοποίησης της παρουσίας της ακροδεξιάς και των υποστηρικτών του Κασιδιάρη στη Βουλή. Ένα από αυτά είναι το «άνοιγμα» της συζήτησης για αύξηση του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή στο 5%, αρχικά με πρόταση για να ισχύσει ως όριο στις ευρωεκλογές. Ακόμα, αναμένεται μία στροφή στην «καθημερινότητα» με αναφορές στον κόσμο της εργασίας, με την ελπίδα να επουλώσει τις πληγές από τις εικόνες ντροπής με τις υπουργικές πλάτες του Άδ. Γεωργιάδη στη Ρόδο, αλλά και από το φιάσκο του ΕΦΚΑ με την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, μετά το μπλόκο του ΣτΕ στους διευθυντές-golden boys.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το πως θα καταφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να διαχωρίσουν τον λόγο τους από της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, δεδομένης της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου πως Σπαρτιάτες και λοιποί ακροδεξιοί θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή «κοινοβουλευτικά και πολιτικά». Κοινοβουλευτικά, η εκπροσώπηση Μητσοτάκη από τον Μάκη Βορίδη ως «υπουργό ακροδεξιάς», ο ορισμός του Θάνου Πλεύρη ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και η προώθηση του Σταύρου Καλαφάτη για τη διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας αποκαλύπτει πως η πυξίδα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή είναι κολλημένη στα άκρα δεξιά.

Η γαλάζια ρητορική από το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική έως τα εργασιακά προσομοιάζει με τις ακραίες θέσεις των -κατά τα άλλα- αντιπάλων τους, και δεν είναι μυστικό πως η επικοινωνιακή επιβολή αυτής της ρητορικής στην προεκλογική περίοδο συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση των ποσοστών των ακραίων, όπως και η συνεχής πριμοδότηση των υποστηρικτών του Κασιδιάρη. Ήδη, η εργαλειοποίησή τους με την μετακίνησή τους πίσω από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία την δεξιά πτέρυγα από τα άκρα της προκάλεσε αλγηνές εντυπώσεις και προδιαθέτει για επικίνδυνα μικροπολιτικά παιχνίδια. Υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένεται και ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο μικρόψυχος τρόπος με τον οποίο μίλησε για την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη στιγματήσει ακόμα περισσότερο το… φιλελεύθερο προφίλ του πρωθυπουργού.

Τις αντιφάσεις στη διακυβέρνηση και στον λόγο του ενίσχυσε και η συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, όπου επιχείρησε να εντυπωσιάσει τις διεθνείς αγορές και το διεθνές ακροατήριο με το βλέμμα στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία επίσης αναμένεται να «σηκώσει» ψηλά. Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η διαφήμιση του «ξεπουλήματος» του Ελ. Βενιζέλος και οι μεγαλοστομίες για απόκτηση μεριδίων των ελληνικών τραπεζών από τον ESM στόχευαν στις αγορές.

Η δήλωση όμως που έπαιξε ακόμα πιο έντονα ήταν αυτή που υπόσχεται πως «οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα» και πως «η ελληνική κοινωνία είναι πιο έτοιμη και ώριμη». Μία δήλωση που έρχεται την ώρα που η Frontex αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση για τις έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και άλλες περιπτώσεις επαναπροωθήσεων, ενώ η επιτροπή Libe της ευρωβουλής μεταφέρει το ζήτημα και στην καρδιά της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα πλήγματα που έχει δεχθεί η κυβέρνησή του και ο ίδιος για το Κράτος Δικαίου κατά την πρώτη διακυβέρνησή του. Παρά το 40% στις πρόσφατες εκλογές, παρά την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και ανεξάρτητα της παντοδυναμίας που επιχειρεί να εκπέμπει ο ίδιος και η κυβέρνησή του, οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη αναμένεται να μοιάζουν περισσότερο με δηλώσεις απολογισμού των πεπραγμένων των προηγούμενων χρόνων παρά με δηλώσεις οράματος μίας νέας τετραετίας, με ότι αυτό σημαίνει για τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της κυβέρνησής του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter