Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις – Eκκενώνονται περιοχές στα νότια της Βηρυτού (Videos)

Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις – Eκκενώνονται περιοχές στα νότια της Βηρυτού (Videos)

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή υποχωρούν οι  στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου.

Οι Ισραηλινός στρατός εξέδωσε, μάλιστα, προειδοποίηση προς τους κατοίκους περιοχών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά». «Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσιεύοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στο Νταχιέ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, 30 λεπτά αφού ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους που βρίσκονταν κοντά σε κτίρια που, όπως είπε, στέγαζαν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Το Ισραήλ διεξάγει περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από το ισραηλινό κανάλι 12 και τραβήχτηκαν στο βόρειο Ισραήλ δείχνουν μια σειρά από ισχυρές εκρήξεις να φωτίζουν τον ουρανό στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

 

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Ο IDF βομβάρδισε αποθήκη πυραύλων της Χεζμπολάχ, 1,5 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

Ο Μπάιντεν ζητά εκεχειρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Διαβάστε επίσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter