Ώρα μηδέν για το ΕΣΥ: Στην ουρά για 24ωρα για μια εισαγωγή – Τι καταγγέλλουν στο documentonews.gr οι γιατροί της πρώτης γραμμής

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών προκαλούν τα μηνύματα υπεραισιοδοξίας μελών της κυβέρνησης πως μετράμε αντίστροφα για το τέλος της πανδημίας, την ίδια ώρα που το ΕΣΥ να συνεχίζει να δέχεται αφόρητη πίεση.

«Εμείς βλέπουμε ένα τέλος στα κρεβάτια της εντατικής, ένα τέλος στα κρεβάτια της covid κλινικής, βλέπουμε ένα τέλος στους ασθενείς που δεν μπορούν να έρθουν στα εξωτερικά ιατρεία και να παρακολουθηθούν γιατί έχει μπει πλαφόν» λέει στο documentonews.gr ο Γιώργος Φερεντίνος καρδιολόγος στη ΜΕΘ covid του  Ευαγγελισμού και πρόεδρος της σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο μήνυμα ακούγεται για να μην αντιδρά ο κόσμος για την διαχείριση της πανδημίας: «Έχουν ακουστεί διάφορες εκφράσεις που φέρνουν πιο κοντά το τέλος της πανδημίας προσπαθώντας να καλλιεργήσουν μια αισιοδοξία στον κόσμο ότι τελειώνουμε ,κάντε υπομονή, μην αντιδράτε που δεν υπάρχουν μέτρα, μην αντιδράτε που δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές ,τι θα τους κάνουμε μετά το τέλος της πανδημίας. Μακάρι να τέλειωνε σήμερα αλλά μέχρι να τελειώσει κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται διασωληνωμένος στον όροφο που μπορεί να έχει «τελειώσει» η ζωή του πριν τελειώσει η πανδημία. Κόσμος συνεχίζει να κάθεται στις ουρές για ένα rapid test και κόσμος συνεχίζει να είναι αποπροσανατολισμένος γιατί δεν ξέρει ποιον να πιστέψει όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού και άρα της ασφάλειας που πρέπει να έχει για να έρθει όντως πιο γρήγορα το τέλος της πανδημίας».

«Ανησυχούμε πραγματικά, εμείς οι γιατροί δεν έχουμε σημάδια μείωσης, το αντίθετο» μας λέει η πνευμονολόγος του «Σωτηρία», Μερώπη Μανταίου. Περιγράφοντας παράλληλα την πρωτόγνωρα αφόρητη πίεση που δέχεται το νοσοκομείο “Σωτηρία” η κα Μανταίου αναφέρει: «Τις προηγούμενες ημέρες περίμεναν άνθρωποι να εισαχθούν δύο 24ωρα στα επείγοντα. Συγκεκριμένα είχαν έρθει στα επείγοντα στις 9 του μήνα και μπήκαν στο νοσοκομείο στις 11. Από που και ως που βαίνει προς μείωση η πανδημία και αυτοί έχουν κάνει το Σισμανόγλειο μόνο covid, έχουν ανοίξει 2-3 κλινικές στο Αττικό, έχουν ανοίξει κλινικές στα Αλεξάνδρα, το Σωτηρία είναι γεμάτο και περιμένουν άνθρωποι να μπουν στα επείγοντα δύο 24ωρα ,κάτι που δεν είχε γίνει ξανά σε καμία φάση της πανδημίας». Η ίδια τονίζει ότι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για την Όμικρον καθώς «άμα έχεις 30.000 κρούσματα και λιγότερη νοσηρότητα να έχουν υπάρχει πάλι νοσηρότητα .Δεν ξέρουμε αν αυτοί που έρχονται είναι Δέλτα ή Όμικρον αλλά σίγουρα όμως δεν είναι ελαφρύτερα περιστατικά».

Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολή η διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό. «Στο δικό μας νοσοκομείο πχ στις 11/1 ήταν 86 εργαζόμενοι που βγήκαν θετικοί και την επόμενη ακριβώς ημέρα 60» τονίζει η Ελένη Σιώτου πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Τα όσα περιγράφουν οι γιατροί για την αφόρητη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα νούμερα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την αύξηση των νοσηλειών. «Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό στην επικράτεια. Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών με 40% αύξηση των νέων νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα και το κυλιόμενο μέσο των τελευταίων εφτά ημερών να ανέρχεται στις 582 νέες εισαγωγές κάθε μέρα».

«Οι ιδιωτικές κλινικές κάνουν custing και όχι διαλογή»

Για την πίεση που συνεχίζει να βιώνει αμείωτα ο “Ευαγγελισμός” μας μιλά και ο Γιώργος Φερεντίνος ,την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές επιλέγουν ασθενείς που θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες νοσηλείας. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μετά από την γενική εφημερία την προηγούμενη εβδομάδα: «Είμαστε μετά από γενική εφημερία και είμαστε 100% γεμάτοι στην ΜΕΘ με μόλις 9 κρεβάτια στα 170 στην κλινική covid για ασθενείς με covid με 70 γιατρούς και νοσηλευτές να είναι σε καραντίνα λόγω νόσησης και 95 να παραμένουν εκτός δουλειάς καθώς είναι ανεμβολίαστοι» .

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ιδιωτικές κλινικές έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν ασθενείς που θα νοσηλεύσουν: «Ο ιδιωτικός τομέας αυτή την στιγμή κάνει casting στα περιστατικά τα οποία θα αναλάβει ,όχι διαλογή casting και το λέω αυτό γιατί είδαμε και στην Νίκαια όπου διαπραγματεύονταν τα περιστατικά που είχαν ξεμείνει στα επείγοντα το αν θα τους πάρουν με βάση το πόσο ελαφρά περιστατικά είναι δηλαδή ουσιαστικά λίγο πριν πάρουν εξιτήριο που δεν θα χρειάζονται στήριξη από άλλες ειδικότητες .Αυτό δεν είναι λύση ,να ακριβοπληρώνεις για κρεβάτια σε ασθενείς οι οποίοι θα πάρουν εξιτήριο μια δυο μέρες μετά. Το θέμα είναι να μπορούν να αναλάβουν πλήρως ένα περιστατικό γιατί υπάρχουν οι δομές ,υπάρχει επιστημονικό προσωπικό που είναι άρτια εκπαιδευμένο στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά όπως και εμείς».

Το θέμα της επιλεκτικής «βοήθειας» των ιδιωτικών κλινικών σχολίασε και η ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζοντάς την κοροϊδία: «Η εικόνα σήμερα με τις νοσηλείες του ιδιωτικού τομέα από το Πληροφοριακό Σύστημα Υπουργείου Υγείας. Είναι οι εξής: Επιτάχθηκαν συνολικά 543 απλές κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού και νοσηλεύονται σήμερα 267 περιστατικά. Οι ιδιωτικές κλινικές πληρώνονται για το σύνολο των κλινών που διαθέτουν (543) αν και είναι κενές 279 κλίνες. Γιατί είναι κενές την ώρα που πλημμυρίζουν με ράντζα τα Νοσοκομεία;»

Ετικέτες