Ωρα Ευρώπης, ώρα μηδέν για την Ελλάδα

Ωρα Ευρώπης, ώρα μηδέν για την Ελλάδα

Οι τρεις (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης) από τις πέντε ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ και Ολυμπιακός αγωνίζονται τον Αύγουστο) που θα πάρουν μέρος στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις ρίχνονται αυτήν τη βδομάδα στη μάχη της πρόκρισης με πρώτο στόχο να μην τις αποχαιρετήσουν με το καλημέρα και δεύτερο να συγκεντρώσουν όσο πιο πολλούς βαθμούς γίνεται προκειμένου η Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη 19η θέση που ξεκινάει φέτος στην ειδική βαθμολογία της UEFA, να ανέβει και να ξανακερδίσει από τη μεθεπόμενη σεζόν ένα πέμπτο εισιτήριο στην Ευρώπη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, από του χρόνου η χώρα μας θα μετέχει με τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι με πέντε όπως φέτος.

Εννοείται ότι η κατρακύλα στον ευρωπαϊκό χάρτη είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων των ομάδων μας εκτός συνόρων κι αυτό είναι απόρροια των «εμφύλιων πολέμων» που χαρακτηρίζουν τις εντός συνόρων διοργανώσεις. Με λίγα λόγια, οι Big 5 «σφάζονται» για τα πάντα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ακόμη και για ένα… ανάποδο αράουτ, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και αυτό το πληρώνουν…

Τον ευρωπαϊκό χορό ανοίγει μεθαύριο Τρίτη ο Παναθηναϊκός που μετέχει στον β΄ προκριματικό γύρο του Champions League με αντίπαλο την ουκρανική Ντνίπρο σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στη Σλοβακία (25/7, 20.00). Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στη Λεωφόρο (1/8, 20.30).

Οι «πράσινοι» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα δύο τελευταία φιλικά στην Αθήνα με Ράγιο Βαγιεκάνο (0-1) και Χάποελ Μπερ Σεβά (1-1) έδειξαν πως έχουν πρόβλημα στο εύκολο γκολ. Το «τριφύλλι» ενισχύθηκε με ποιοτικές μεταγραφές στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή (Τιν Γεντβάι, Τόνι Βιλένα, Φίλιπ Τζούρισιτς, Φίλιπ Μλαντένοβιτς, Ζέκα), ωστόσο η εικόνα στα φιλικά «φωνάζει» ότι πρέπει να αποκτηθεί και… γκολτζής. Οι Αντραζ Σπόραρ και Φώτης Ιωαννίδης δεν είναι κίλερ μες στην αντίπαλη περιοχή, ενώ ο Σουηδός Αλεξάντερ Γερεμέγεφ αποτελεί στοίχημα για την ομάδα. Το μεγαλύτερο στοίχημα βέβαια του καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό είναι να βρεθεί στους ομίλους του Champions League ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια! Το 2010 αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τη συγκεκριμένη σεζόν οι «πράσινοι» ήταν στη θέση 29 στη βαθμολογία της UEFA. Στη συνέχεια έκαναν αλλεπάλληλες βουτιές και σήμερα βρίσκονται στη θέση 263!

Η απόδοση του Παναθηναϊκού στο φιλικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, που στην ουσία ήταν η πρόβα τζενεράλε για το πρώτο ματς με την Ντνίπρο, προβλημάτισε και τον προπονητή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε: «Μας προβλημάτισαν πολλά πράγματα, δεν κάναμε κάτι καλό. Ηταν ένα παιχνίδι μέτριο, κακό από την πλευρά μας, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο παιχνίδι. Δεν ήταν κάτι που περιμέναμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Κόντρα σε έναν αντίπαλο καλύτερο από μας δεν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε την εικόνα που θέλαμε».

Στον Παναθηναϊκό υπάρχει και ένα θέμα μη αγωνιστικό: οι οργανωμένοι οπαδοί βρίσκονται απέναντι από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο κι αυτό το πρόβλημα κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Τα ίδια ίσχυαν και πέρυσι, ωστόσο η εξαιρετική πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα «απορρόφησε» την αντιπαλότητα οπαδών – διοίκησης.

Η σκυτάλη στη Θεσσαλονίκη

Δύο μέρες μετά τους «πράσινους» (Πέμπτη 27/7) στο Conference League ξεκινούν την προσπάθειά τους οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Για τον β΄ προκριματικό ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στην Τούμπα την ισραηλινή Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ενώ ο Αρης θα πάει στο Γερεβάν της Αρμενίας, για να αντιμετωπίσει την τοπική Αραράτ. Οι ρεβάνς και των δύο θα διεξαχθούν στις 3/8.

Ο «δικέφαλος του βορρά» για να αποκτήσει ρευστότητα στο ταμείο του πούλησε τον πιο αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό του, τον Σβέριρ Ινγκασον, ενώ προχώρησε και σε εκκαθάριση στο ρόστερ του (έφυγαν οι Ολιβέιρα, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Κάργας). Και η νέα χρονιά θα είναι μεταβατική για τον ΠΑΟΚ, καθώς όσο διαρκεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ο Ιβάν Σαββίδης δεν μπορεί να ξοδεύει λεφτά στον ΠΑΟΚ.

Η παρουσία του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας αποτελεί εγγύηση, ωστόσο ο Ρουμάνος προπονητής δεν είναι μάγος για να κάνει ποδοσφαιρικά θαύματα. Χρειάζεται ποιοτικούς παίκτες για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε πρώτη φάση. Στα φιλικά έδειξε πως έχει σοβαρό πρόβλημα στην αμυντική του λειτουργία.

Η ομάδα έχει ακόμη κενά στο ρόστερ της και στο παιχνίδι με την Μπεϊτάρ ο Λουτσέσκου θα στηριχτεί κυρίως στους παίκτες που είχε και πέρσι στη διάθεσή του. Στον άξονα επίσης υπάρχει πρόβλημα λόγω της απουσίας του Αουγκούστο, ο οποίος είναι τιμωρημένος και τραυματίας.

Η πορεία του Αρη τη φετινή σεζόν είναι ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς ξηλώθηκε όλο το ρόστερ και αποκτήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 13 ποδοσφαιριστές από τους οποίους οι επτά προορίζονται για βασικοί! Και είναι παίκτες που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές. Με τόσους νεοφερμένους η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει ομοιογένεια και για να βγάλει αυτοματισμούς. Χρόνος πάντως δεν υπάρχει και οι «κίτρινοι» στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους πρέπει να αποδείξουν πως έχουν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας για να μην υποστούν οδυνηρό αποκλεισμό. Ο αντίπαλός τους δεν είναι φόβητρο, όμως οι προκρίσεις κερδίζονται στο γήπεδο.

Τα περσινά απανωτά σοκ

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης) είναι ότι στις περσινές διοργανώσεις αποκλείστηκαν νωρίς από αντιπάλους που θεωρητικά ήταν στα μέτρα τους ή και λιγότεροι δυνατοί απ’ αυτούς. Ο Παναθηναϊκός από τη Σλάβια Πράγας στον γ΄ προκριματικό του Conference League, ο ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι Σόφιας στον β΄ προκριματικό του Conference, ενώ ο Αρης, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της αδύναμης Γκόμελ από τη Λευκορωσία (και τα δύο ματς έγιναν στο «Κλ. Βικελίδης») στον β΄ προκριματικό του Conference, αποκλείστηκε στον γ΄ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στα συνολικά οκτώ ματς των τριών στα προκριματικά είχαμε τρεις ήττες (όλες εκτός με 2-0), δύο ισοπαλίες και τρεις νίκες (και οι τρεις του Αρη). Μαζί δε με τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού την περσινή χρονιά, που αγωνίστηκε σε δύο διοργανώσεις και κατάφερε χωρίς νίκη σε έξι αγώνες να μπει σε όμιλο του Europa League, όπου ούτε εκεί μάζεψε «τρίποντο», καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πόσο τραγικός ήταν ο απολογισμός της Ελλάδας στην Ευρώπη καθώς συγκέντρωσε μόλις 2.125 βαθμούς.

Με 20.125 βαθμούς στη 19η θέση οι ομάδες μας θα χρειαστούν απανωτά θαύματα και υπερβάσεις για να ανεβάσουν την Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA, αφού το Ισραήλ, που είναι στη 18η θέση, απέχει περισσότερους από 2.000 βαθμούς και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προσπεράσουμε ή και να το πλησιάσουμε φέτος στη βαθμολογία. Περιττό να πούμε ότι πιο ψηλά στο ranking βρίσκονται χώρες όπως η Δανία, η Ελβετία και η Νορβηγία που δεν τις λες και παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις στο ποδόσφαιρο…

Κίνδυνος

Παράλληλα όμως η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί και πιο χαμηλά στη βαθμολογία της επόμενης σεζόν αν οι πέντε ομάδες φέτος δεν κάνουν νίκες, δεν εξασφαλίσουν προκρίσεις και δεν μαζέψουν βαθμούς. Κι αυτό γιατί στην 20ή και την 21η θέση βρίσκονται χώρες πολύ κοντά στη βαθμολογία με την Ελλάδα, όπως η Κροατία και η Σουηδία αντίστοιχα που μπορούν εύκολα να την ξεπεράσουν…

Ο Παναθηναϊκός αν θέλει να βρεθεί στον γ΄ προκριματικό του Champions League μαζί με την ΑΕΚ θα πρέπει να δείξει απέναντι στην Ντνίπρο ότι το περσινό πάθημα από τη Σλάβια του έγινε μάθημα. Καταρχάς έχει τη ρεβάνς στην έδρα του αλλά κυρίως δεν θα ταξιδέψει στην Ουκρανία αλλά στην ουδέτερη Σλοβακία, εκεί όπου έχει δηλώσει την έδρα της (λόγω του πολέμου) η ουκρανική ομάδα. Κι αυτό από μόνο του δίνει πόντους στην ελληνική ομάδα, αν φυσικά σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να σημειωθεί ότι το «τριφύλλι», εφόσον περάσει το εμπόδιο της Ντνίπρο, θα βρεθεί σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Για τον ΠΑΟΚ ναι μεν το περσινό πάθημα μπορεί να έγινε μάθημα, όμως θα έχει απέναντί του ομάδα από το… Ισραήλ – και όλοι γνωρίζουμε ότι ομάδες από αυτήν τη χώρα αποτελούν τον κακό δαίμονα των ελληνικών συλλόγων στην Ευρώπη. Μόνο πέρυσι Ολυμπιακός και Αρης αποκλείστηκαν από τις δύο Μακάμπι. Κι έρχεται τώρα η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ να ανεβάσει τον δείκτη δυσκολίας για τον «δικέφαλο του βορρά».

Οσο για τον Αρη με τις πολλές και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, η παράδοση δεν είναι με το μέρος του, ειδικά όταν έχει να παίξει με αντιπάλους στα μέτρα του ή θεωρητικά πιο αδύναμους από αυτόν. Αν δεν εμφανιστεί σοβαρός, θα έχει πρόβλημα αλλά το ζητούμενο γι’ αυτόν, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ομοιογένεια…

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων να θυμίσουμε ότι για τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ την επόμενη τριετία (2024/25 έως 2026/27), απόρροια της κακής πορείας των συλλόγων μας τα προηγούμενα χρόνια. Κι αν δεν θέλουν να μείνουν έξω από το νέο φορμάτ των τριών διοργανώσεων (ενιαίο πρωτάθλημα με αντιπάλους από διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας), θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά την υπόθεση «Ευρώπη», αν θέλουν να επιβιώσουν τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter