Ωρα Ευρώπης: Κλήρωση για τρεις, αγωνία για έναν – Βατό μονοπάτι για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, γεμάτο παγίδες για ΠΑΟ

Ωρα Ευρώπης: Κλήρωση για τρεις, αγωνία για έναν – Βατό μονοπάτι για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, γεμάτο παγίδες για ΠΑΟ

Βατό το μονοπάτι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, γεμάτο παγίδες αυτό του Παναθηναϊκού

Μπορεί η ποδοσφαιρική Ευρώπη να έχει στραμμένο το βλέμμα στην τελική φάση του Euro 2024, αλλά σήμερα Τετάρτη (19/6) ξεκινάει ουσιαστικά η νέα σεζόν 2024-25 με τις κληρώσεις των προκριματικών των τριών διοργανώσεων της UEFA για τους τρεις από τους τέσσερις εκπροσώπους της Ελλάδας στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ο κυπελλούχος του Conference League Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένη θέση στο Europa League, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια δεν θα αγωνιστεί σε καλοκαιρινά προκριματικά, ενώ οι άλλοι τρεις Ευρωπαίοι, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, θα μάθουν τους αντιπάλους τους στον β΄ προκριματικό των διοργανώσεών τους την Τετάρτη που μας έρχεται. Ο πρωταθλητής «δικέφαλος του βορρά» στον β΄ προκριματικό του Champions League, το «τριφύλλι» στον β΄ προκριματικό του Europa League και η ΑΕΚ στον β΄ προκριματικό γύρο του Conference League. Και οι τρεις θα ριχτούν στη μάχη προς το τέλος Ιουλίου. Ο Ολυμπιακός θα μάθει τους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα του Europa League στις 30 Αυγούστου και θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στο τέλος Σεπτεμβρίου (25-26/9).

Στο χέρι του

Ο ΠΑΟΚ έχει αυτήν τη στιγμή τον τρίτο καλύτερο συντελεστή σε όλο το Champions Path (το μονοπάτι των πρωταθλητών) προκειμένου να διεκδικήσει ένα από τα πέντε εισιτήρια στο νέο league stage της διοργάνωσης.

Υποψήφιοι αντίπαλοί του στον β΄ προκριματικό του Champions League (οι αγώνες θα γίνουν 23-24/7 και 30-31/7) είναι η πρωταθλήτρια Πολωνίας Γιαγκελόνια και οι νικητές που θα προκύψουν από τα ζευγάρια του α΄ προκριματικού (η κλήρωση θα γίνει μεθαύριο Τρίτη και οι αγώνες θα γίνουν 9-10 και 16-17/7), στον οποίο θα αγωνιστούν οι Φλόρα Ταλίν (Εσθονία), Στεάουα (Ρουμανία), Κλάακσβικ (Φερόε), Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία), Λίνκολν (Γιβραλτάρ), Δε Νιου Σεντς (Ουαλία), Πιούνικ Γερεβάν (Αρμενία), Ρίγα (Λετονία), Πετροκούμπ (Μολδαβία), Μπαλκάνι (Κόσοβο) και Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία). Αν μη τι άλλο, ο περσινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να φοβηθεί κανέναν αντίπαλο σε αυτήν τη φάση.

Οι άσχημες πορείες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία (225ος στο ranking της UEFA) δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθειά του να βρεθεί στο league stage του Europa League, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στα πλέι οφ του Champions League. Οι «πράσινοι» θα μπουν ως ανίσχυροι στην κλήρωση της Τετάρτης (οι αγώνες θα γίνουν 25/7 και 1/8) και το μονοπάτι της πρόκρισης είναι γεμάτο αγκάθια και παγίδες.

Κι αυτό γιατί στον β΄ προκριματικό γύρο ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να βρει απέναντί του ομάδες όπως ο Αγιαξ, η Μπράγκα, η Μόλντε και ακόμη οι Σέριφ Τίρασπολ (Μολδαβία), Ραπίντ Βιέννης, Ριέκα (Κροατία), Τραμπζονσπόρ (Τουρκία), Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο) και Μάριμπορ (Σλοβενία). Μεθαύριο Τρίτη θα γίνει η κλήρωση του α΄ προκριματικού (οι αγώνες θα διεξαχθούν 11 και 18 Ιουλίου).

Δεν τρομάζουν

Στο Conference League η ΑΕΚ είναι στους ισχυρούς του β΄ προκριματικού γύρου (οι αγώνες θα γίνουν 25/7 και 1/8), όπως άλλωστε και του γ΄ προκριματικού αν προκριθεί σε αυτόν. Τα πιο γνωστά ονόματα ανάμεσα στους 43 υποψήφιους αντιπάλους της στην κλήρωση του β΄ προκριματικού (που σίγουρα δεν μπορούν να την τρομάξουν, όμως αν δεν παρουσιαστεί σοβαρή θα έχει δύσκολο έργο) είναι οι Σεράγεβο (Βοσνία), Μπραν και Τρόμσο (Νορβηγία), Χάκεν (Σουηδία), Λεβάδια Ταλίν (Εσθονία), Ραντνίσκι (Σερβία), Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία), Ελφσμποργκ (Σουηδία), Μπότεφ (Βουλγαρία).

Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της συμμετοχής πολλών ομάδων στη διοργάνωση η UEFA θα σχηματίσει την παραμονή της κλήρωσης υποκατηγορίες ισχυρών και ανίσχυρων, οπότε ο αριθμός των υποψήφιων αντιπάλων θα περιοριστεί αρκετά.

Οι έδρες των τριών τελικών

Μόναχο, Μπιλμπάο και Βρότσλαβ είναι οι τρεις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους μεγάλους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που ξεκινούν στις 9 και 11 Ιουλίου με τους αγώνες του α΄ προκριματικού γύρου.

Ο τελικός του νέου Champions League θα γίνει στις 31 Μαΐου στην Αλιάνζ Αρένα (62.000 θέσεων) του Μονάχου (έδρα της Μπάγερν).

Ο τελικός του Europa League θα διεξαχθεί στο Στάδιο Σαν Μαμές (50.000 θέσεων) στο Μπιλμπάο της Ισπανίας (έδρα της Αθλέτικ) στις 21 Μαΐου 2025.

Ο τελικός του Conference League θα γίνει στο Στάδιο Βρότσλαβ (40.000 θέσεων) στο Βρότσλαβ της Πολωνίας (έδρα της Σλασκ) στις 28 Μαΐου 2025.

Διαβάστε επίσης:

Με επίσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης ο Μητσοτάκης τρέχει να στηρίξει τον Θεοδωρικάκο μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Μαξίμου: Πλήρης κάλυψη σε Θεοδωρικάκο για τη δικογραφία της Greek Mafia που «λιμνάζει» στη Βουλή

Greek Mafia: Τα μηνύματα που καίνε τον Θεοδωρικάκο και το Μαξίμου

Greek Mafia: Βόμβες για Θεοδωρικάκο, Μητσοτάκη

Πήρε τα… πόμολα μαζί και τον πίνακα φεύγοντας ο Αυγενάκης (Photos)

ΠΑΣΟΚ: Μόνος στο σπίτι ο Νίκος Ανδρουλάκης – Πλήθος οι αμφισβητίες του προέδρου από όλες τις τάσεις

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter