Οπου ακούς πολλά κανάλια κράτα μικρό «καλάθι»

Οπου ακούς πολλά κανάλια κράτα μικρό «καλάθι»

Η «αλήθεια κρύβεται πάντα στους αριθμούς σε περίπτωση που την αναζητήσεις» μου έλεγε ένας παλιός δημοσιογράφος στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου στην εφημερίδα «Μακεδονία». Ηταν δύσκολα πολιτικά χρόνια, τοξικά, με ειδικά δικαστήρια, πόλωση, διώξεις και απολύσεις. Αλλά τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα είτε του δεξιού είτε του δημοκρατικού χώρου ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα δημοσιογραφικά – ενημερωτικά μαγαζιά. Εβαζαν δηλαδή πρώτα το άλογο της ενημέρωσης και μετά το κάρο της «εξυπηρέτησης» της ιδεολογικής γραμμής του συγκροτήματος. Η (βαριά) διαπλοκή προέκυψε με την οκταετία Σημίτη, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης θέμα. Πού θέλω να καταλήξω; Οτι στις μέρες της απόλυτης επικράτησης των σκοπιμοτήτων, κομματικών και οικονομικών, οι αριθμοί επανέρχονται με εμφατικό τρόπο.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς εξ αυτών: στο πολυδιαφημισμένο μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης (λέγε με Αδωνη Γεωργιάδη) για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από το πρωί της περασμένης Τετάρτης βρίσκονται στον αέρα του e-katanalotis 13 «καλάθια». Στην πλειονότητά τους κυριαρχούν οι κωδικοί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (δηλαδή των σουπερμάρκετ), που έτσι κι αλλιώς ήταν φτηνότεροι από τα επώνυμα προϊόντα για μια σειρά από λόγους, μεταξύ αυτών και ποιοτικούς.

Αν αρχίσει κάποιος τις προσθέσεις, θα διαπιστώσει ότι η μέση τιμή των «καλαθιών» για 51 προϊόντα διαμορφώνεται περίπου στα 150 ευρώ. Για 25 προϊόντα 75 ευρώ, για 12 προϊόντα περίπου 30 ευρώ και πάει λέγοντας, γεγονός που από μόνο του, ακόμη και για το πολυδιαφημισμένο «καλάθι», είναι εφιάλτης για τους καταναλωτές.

Πάμε όμως και στα πιο σοβαρά: τι γίνεται για παράδειγμα με εκείνα τα προϊόντα (ζάχαρη, καφές) η τιμή των οποίων εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως το χρηματιστήριο εμπορευμάτων; Τίποτε, είναι η απάντηση. Η πικρή για την κυβέρνηση αλήθεια είναι ότι την ίδια ώρα γίνεται το «έλα να δεις» με τις ανατιμήσεις (από πλευράς προμηθευτών) των προϊόντων. Κάθε μέρα δεν προφταίνουν να αλλάζουν ταμπελάκια στα ράφια. Κάποιοι μάλιστα εργαζόμενοι κάνουν πλέον μόνο αυτήν τη δουλειά. Με αποτέλεσμα τα ίδια τα στελέχη των σουπερμάρκετ να παραδέχονται ότι σύντομα το περίφημο «καλάθι» θα είναι ένα ξεχασμένο σταντ σε μια απόμερη γωνιά.

Να γράψω και κάτι ακόμη: τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες παραμένουν παγωμένα, ενώ τα επιτόκια των πάσης φύσεως δανείων τραβάνε την ανηφόρα. Συγκεκριμένα, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες. Κι αν δεν είναι και πολλοί εκείνοι που έχουν χρήματα στις τράπεζες, είναι πολλοί εκείνοι που πληρώνουν δάνεια με καπέλο περί τα 50 ευρώ μηνιαίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter