ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρίσιμη ημέρα για τις πληρωμές του 2023 – Τι ισχύει με τις επιστροφές μετά το φιάσκο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρίσιμη ημέρα για τις πληρωμές του 2023 – Τι ισχύει με τις επιστροφές μετά το φιάσκο

Τελειώνει σήμερα η προθεσμία που αφορά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 μετά τους τελευταίους διασταυρωτικούς ελέγχους, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι όλα θα κυλήσουν κανονικά.

Σημειώνεται ότι μέσω της εν λόγω διαδικασίας, πολλοί αγρότες θα δουν μικροποσά στους λογαριασμούς τους, καθώς το καλοκαίρι είχαν πιστωθεί ποσά ενισχύσεων, ως συνέχεια των πληρωμών του περασμένου φθινοπώρου.

Επίσης, σε περίπτωση που η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2024 γίνει μετά τις 29 Οκτωβρίου τότε θα υπάρξει παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ αν γίνει πριν δεν θα υπάρξει παρακράτηση, σύμφωνα με το agrotypos.gr.

Το σφάλμα, οι επιστροφές και οι υποσχέσεις Τσιάρα

Παράλληλα, τον ΟΠΕΚΕΠΕ βαραίνει το φιάσκο με τις λάθος πληρωμές που έγιναν το 2023 για την εξόφληση ενίσχυσης του 2022, με αποτέλεσμα να ζητείται η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 2022 από 197.000 αγρότες.

Οι 197.034 δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα -που συνολικά προσδιορίζονται σε 52.382.946,81 ευρώ έως τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την εν λόγω ημερομηνία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσει να κάνει παρακράτηση των ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, η πλειοψηφία οφειλετών, δηλαδή 139.589 αγρότες οφείλουν ποσά από 1 έως 250 ευρώ, ενώ από 251 έως 500 ευρώ οφείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ 29.906 αγρότες.

Διαβάστε επίσης: Φιάσκο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητά από χιλιάδες αγρότες να επιστρέψουν χρήματα λόγω… λάθους

Το φιάσκο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ συζητήθηκε στη Βουλή, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ιστορία καταβολής των επιδοτήσεων».

«Εδώ δεν σώζεται η κατάσταση μόνο με λεκτικές παρεμβάσεις. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Η απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίπου διακόσιες χιλιάδες αγρότες για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων είναι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ιστορία καταβολής των επιδοτήσεων.

Για ποιο πράγμα να πρωτομιλήσει κάποιος όταν ο αγρότης –και ο κτηνοτρόφος- δεν γνωρίζει πλέον ποια επιδότηση δικαιούται, όταν το 2022 για το 2022 υπήρξαν λάθη του τεχνικού συμβούλου; Λες και τον αγρότη τον ενδιαφέρει ποιος είναι ο τεχνικός σύμβουλος! Τον αγρότη τον ενδιαφέρει να πληρώνεται την επιδότησή του έγκαιρα και να είναι ολόκληρη, σύμφωνα με αυτό που δικαιούται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ζήτησε διευκρινήσεις για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα, χωρίς να δοθεί απάντηση: «Εξ όσων καταλαβαίνω, ναι μεν υπάρχει δικαίωμα της ένστασης στα αχρεωστήτως, αλλά πρέπει να τοποθετηθείτε στο πώς θα επιστραφούν. Αφενός υπάρχει δικαίωμα ένστασης, αφετέρου πρέπει να επιστραφούν ως τέλη Οκτωβρίου του 2024, Συνεπώς, είναι δώρο άδωρον η ένσταση».

Στην απάντησή του, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλη αυτή η σύγχυση προκλήθηκε από προβλήματα που… «έρχονται από το παρελθόν». «Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση διάρκειας με ουσιαστικά μια ένωση εταιρειών, προκειμένου μέχρι το 2027 να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λειτουργία του και με πληροφοριακά συστήματα αλλά και με όλες τις άλλες απαραίτητες λειτουργίες, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου».

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεση – Ποια είναι η τιμή εκκίνησης ανά λίτρο

Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Τι αλλάζει με τις πληρωμές – Πότε θα μπουν τα χρήματα

Ρύθμιση χρεών: Αρχίζουν οι αιτήσεις προς δήμους, περιφέρειες και ΔΕΥΑ σε έως 60 δόσεις

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter