Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός σχεδόν μια πενταετία και στον αθλητισμό έπρεπε να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την οπαδική βία που θερίζει νέες ψυχές και αφήνει πίσω της αίμα, πόνο και θλίψη. Τι κατάφερε, όμως, ο πρωθυπουργός αλλά και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη του; Ο χουλιγκανισμός όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά θέριεψε και στη μαύρη λίστα των θυμάτων της οπαδικής βίας προστέθηκαν άλλα τέσσερα ονόματα:
-Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι, ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για να δει φίλους και να παρακολουθήσει το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης, σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ ήταν πεσμένος στο οδόστρωμα. Νωρίτερα είχε δεχτεί άγρια επίθεση από παοκτσήδες.
-Την 1η Φεβρουαρίου 2022 οπαδοί του ΠΑΟΚ βγήκαν παγανιά και σκότωσαν τον νεαρό φοιτητή Αλκη Καμπανό που βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα. Η δολοφονία του Αλκη συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
-Στις 7 Αυγούστου 2023 τάγμα εφόδου Κροατών χούλιγκαν έκανε επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια και από τις αιματηρές συμπλοκές δολοφονήθηκε ο φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.
-Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε άντρες των ΜΑΤ έξω από το κλειστό στάδιο «Μελίνα Μερκούρη». Στη διάρκεια των επεισοδίων μια φωτοβολίδα τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου.
Ο χάρος φορώντας οπαδικές φανέλες σκορπάει αδιακρίτως τον θάνατο και αυτό δυστυχώς αποδεικνύει την αποτυχία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Από τύχη άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σε όλη την επικράτεια καταγράφονται σοβαρά οπαδικά επεισόδια στα οποία συμμετέχουν και δεκάδες ανήλικα παιδιά.
Την αποτυχία της κυβέρνησης παραδέχονται και τα ίδια της τα μέλη! Τον περασμένο Δεκέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «ανεπαρκές και πλημμελές» το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες στα γήπεδα αλλά και για την ταυτοπροσωπία των φιλάθλων και προανήγγειλε την κατάργηση όλης της σχετικής νομοθεσίας. Επί της ουσίας «άδειασε» τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πριν από τη δολοφονία Καμπανού είχε κάνει δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για την οπαδική βία κι αυτό που πέτυχε ήταν μια τρύπα στο νερό. Ο νόμος 4639 ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ο νόμος 4809 τον Ιούνιο του 2021, ενώ μετά τη δολοφονία του Αλκη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα αυστηρά μέτρα για την πάταξη του χουλιγκανισμού. Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ο Αυγενάκης δήλωσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει εν γένει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ήδη αρκετά αυστηρό και ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο με το σημερινό πλαίσιο που ανακοινώνουμε». Την απάντηση για το πόσο αυστηρό και ισχυρό είναι το νομοθετικό πλαίσιο του την έδωσε 22 μήνες αργότερα ο Γ. Βρούτσης.
Η ΕΛΑΣ μετά τον θάνατο Λυγγερίδη εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν οπαδοί της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, που δρούσε από το 2019 (!) και είχε εμπλοκή σε εκρήξεις και εμπρησμούς, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, ανθρωποκτονίες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες και εκβιασμούς. Σε καταγεγραμμένες συνομιλίες που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία οργανωμένος οπαδός εμφανίζεται να καυχιέται που μετείχε στη δολοφονία Λυγγερίδη: «Εμείς είμαστε οι πιο δυνατοί. Σκοτώσαμε άνθρωπο. Εμείς και οι παοκτσήδες. Οι άλλοι είναι φλώροι. Οι αεκτζήδες σφάχτηκαν μεταξύ τους. Ο Αριστείδης σκότωσε τον Μιχάλη». Οταν ο συνομιλητής του του είπε ότι ο Λυγγερίδης «έκανε τη δουλειά του» και «είναι κρίμα που έχασε τη ζωή του», ο Θ.Κ. δεν έδειξε σεβασμό ούτε στους νεκρούς: «Να πάει να γα… Τώρα έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο. Και με τον Μιχάλη και με τον Αλκη δειπνούν όλοι μαζί».
Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση Καλλιάνου: Επιστολή 145 αγγειοχειρουργών στον Μητσοτάκη – Καταγγέλλουν «ανθρωποφαγία»
Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Πέδρο Σάντσεθ
Πρωτομαγιά 2024: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία την Μ. Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ