Στις χειρότερες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022.
Αντίθετα στην Ελλάδα, αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9%, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, διαμορφώνεται στο 6,7%, και η χώρα έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν «εισαγόμενου πληθωρισμού» καταρρέει άλλη μία φορά. Αν ο πληθωρισμός ήταν εισαγόμενος θα ήταν… μικρότερος, σύμφωνα τα παραπάνω στοιχεία. Αλλωστε πρωταθλητής στις αυξήσεις είναι το ελαιόλαδο (63,7% σε ένα έτος) που κάθε άλλο παρά εισαγόμενο είναι.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 6,7%, από το 8,3% τον Ιανουάριο του 2024.
Οπως αναφέρεται ο πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία, και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Κορέα.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων στις χώρες του ΟΟΣΑ συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,3% τον Ιανουάριο, και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες.
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.
Διαβάστε επίσης:
Στο «σκαμνί» για κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Διόνυσος: Μαθητές μαγειρεύουν και διαχειρίζονται μόνοι τους το κυλικείο του σχολείου!