«Μαύρη» πρόβλεψη του ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί εξαιτίας του κορονοϊού

«Μαύρη» πρόβλεψη του ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί εξαιτίας του κορονοϊού

Ο νέος κορονοϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%) και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί.

Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.

«Ο περιορισμός της παραγωγής στην Κίνα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που μαρτυρά την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού και στις αγορές πρώτων υλών», εξήγησε ο Οργανισμός.

Η πρόβλεψη περί απώλειας μισής μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και ότι στις άλλες χώρες θα είναι πολύ πιο περιορισμένης έκτασης. 

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης ότι μια επιδημία μεγαλύτερης διάρκειας που θα εξαπλωνόταν στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και στο μισό την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση και την εξάπλωση» και «να διατηρήσουν τα εισοδήματα των κοινωνικών ομάδων και των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας», κατέληξε.

Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία χάνει 1 δισεκ. τον μήνα λόγω της επιδημίας

Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχασε «δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις» σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο, λόγω της επιδημίας του νέου κορονoϊού, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εκτιμώντας ότι οι απώλειες για τη βιομηχανία αυτήν ανέρχονταν «τουλάχιστον στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά μήνα».

«Από τον Ιανουάριο, χάθηκαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα» για τον τουριστικό τομέα, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, σε συνέντευξη που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια BFMTV και RMC.

Ο Μπρετόν σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα σε επίπεδο χωρών μελών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 3,2 δισεκ. ευρώ που αποδεσμεύτηκαν στην Ιταλία.

Στις 25 Ιανουαρίου η Κίνα απαγόρευσε τα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας. Η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος «παραγωγός» τουριστών στον κόσμο, με περίπου 150 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό το 2018.

«Από τον Ιανουάριο, οι Κινέζοι τουρίστες δεν έρχονται πλέον στην Ευρώπη», λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, υπενθύμισε ο Μπρετόν.

Οι Κινέζοι προτιμούν να ταξιδεύουν σε χώρες της Ασίας, όμως όταν επιλέγουν πιο μακρινά ταξίδια, οι αγαπημένοι προορισμοί τους είναι η Ευρώπη, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η πρώτη χώρα προορισμού είναι η Γαλλία, που το 2018 υποδέχτηκε 2,2 εκατομμύρια τουρίστες.

Ετικέτες

Documento Newsletter