Παρά το γεγονός ότι στην ημεδαπή δεν έλαβε τη δημοσιότητα που έπρεπε (πάγιο το πρόβλημα της ενημέρωσης – αξιολόγησης στην Ελλάδα) η χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση, με διευρυμένη σύνθεση, του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας (3 συν 2) φαίνεται πως θορύβησε αρκετά την Τουρκία.
Σε σημείο το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις χώρες εκτός από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση για να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε έναν τομέα συνεργασίας και όχι σύγκρουσης!
Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «Μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της ελληνικής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ιταλού Υπουργών Εξωτερικών, η εξήγηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε εντελώς μη ρεαλιστικά επιχειρήματα».
Μόνο που τα «μη ρεαλιστικά», κατά την Τουρκία, επιχειρήματα υποστηρίζονται ανοιχτά πλέον από τις περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες της περιοχής αλλά και από Ιταλία και Γαλλία, συνεπώς στο Τουρκικό ΥΠΕΞ συγχέουν τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα με τις επιδιώξεις τους χωρίς φυσικά να μπει κανείς στον κόπο να σχολιάσει ότι δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με όλους αλλά όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία!
Στη χθεσινή πάντως πενταμερή συμμετείχαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και οι ομόλογοί του της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σ.Σούκρι, της Γαλλίας J.-Y. LeDrian και της Ιταλίας L. DiMaio.
Στόχος της συνάντησης ήταν η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική διπλωματία και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε επαφή με τους περιφερειακούς ομολόγους του, τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Οι επαφές που είχε πρόσφατα εγκαινίασαν και έναν τακτικό διάλογο και στενό συντονισμό με σημαντικές χώρες της περιοχής (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία), στα πρότυπα των διαρκών συνεννοήσεων που έχει η χώρα μας και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο μάλιστα του ενεργού ρόλου της χώρας μας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στις 15 Ιανουαρίου το Μαρόκο.
Κι επειδή ασκήσαμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή της στη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνο» να γράψουμε ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ το επιβεβαιώνει.