Η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας φαίνεται να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών της αντιπολίτευσης να πάρει την εξουσία από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολά Μαδούρο.
Οι ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα και μαίνονται έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 26 ανθρώπους, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS).
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε όλη την χώρα, με οχήματα και κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, ανέφερε η εφημερίδα El Nacional. Επικαλούμενη την ΜΚΟ Foro Penal, η εφημερίδα τόνισε ότι μόνο χθες Τετάρτη περίπου 175 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής παλεύει εδώ και χρόνια με την αυξανόμενη πολιτική δυσαρέσκεια που τροφοδοτείται περαιτέρω από τον υπερβολικό πληθωρισμό και την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια κάτοικοι Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται τις τελευταίες ημέρες είναι ποιός είναι τελικά ο πρόεδρος της χώρας. Ένα ερώτημα που στις περισσότερες χώρες απαντάται εύκολα, στην περίπτωση της Βενεζουέλας όμως είναι περίπλοκο.
Πριν από δύο ημέρες, στις 23 Ιανουαρίου, ο 35χρονος Χουαν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι είναι προσωρινός ηγέτης της χώρας και δήλωσε ότι θα αναλάβει τις εξουσίες του εκτελεστικού κλάδου. Η κίνηση αυτή ήταν μια άμεση πρόκληση για τον Προέδρο Νικολά Μαδούρο ο οποίος επανεξελέγη στις εξαιρετικά αμφιλεγόμενες εκλογές τον Μάιο του 2018, τις οποίες τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν.
Ο Νικολά Μαδούρο εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2013 μετά τον θάνατο του σοσιαλιστή μέντορα και προκατόχου του, Χουγκό Τσάβεζ.
Κατά την πρώτη θητεία του, η οικονομία έκανε σε ελεύθερη πτώση και πολλοί κάτοικοι της Βενεζουέλας κατηγορούν τον ίδιο και τη σοσιαλιστική κυβέρνησή του για την παρακμή της χώρας.
Ο Μαδούρο πάντως κατηγόρησε τον Χουαν Γκουαϊδό για πραξικόπημα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην λατινοαμερικανική χώρα.
Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί η διακυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να κόψει τις πηγές χρηματοδότησης του προέδρου Νικολά Μαδούρο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον θα κινηθεί πέρα από τα παραδοσιακά διπλωματικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το Reuters, μία τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τον Γκουαϊδό.
Η Ρωσία από την άλλη έχει καταδικάσει τη στήριξη διεθνών δυνάμεων στον Γκουαϊδό, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αιματοχυσίας στη χώρα.
Σε συνέντευξή του πάντως ο Γκουαϊδό εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή ήταν «η αρχή του τέλους» του Μαδούρο και πως θα εργαστεί για να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εφαρμογή νέων οικονομικών μέτρων. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να εξασφαλίσουμε ελεύθερες εκλογές, το συντομότερο δυνατό. Αλλά ζούμε σε μία δικτατορία» πρόσθεσε.
Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά αυτή η ισορροπία και κυρίως το εάν θα αποφευχθεί ο πλήρης διχασμός στη χώρα φαίνεται πως θα κρίνουν την επόμενη ημέρα και την τύχη του λαού της.