Από_x000D_
το 1963 οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούσαν στην τελευταία τάξη _x000D_
του γαλλικού σχολείου είχαν τη σπάνια τύχη να διδαχθούν την ιστορία από _x000D_
ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Ο σύγχρονος κόσμος, ιστορία και πολιτισμοί» _x000D_
κεντρικό μέρος του οποίου ήταν το κείμενο που αργότερα θα γινόταν ευρέως_x000D_
γνωστό ως «Γραμματική των πολιτισμών».
Συγγραφέας του ο Φερνάν Μπρωντέλ, ο σπουδαιότερος Γάλλος ιστορικός της μεταπολεμικής περιόδου και εξέχουσα μορφή της Σχολής των Annales.
Στόχος του Μπρωντέλ μέσω του βιβλίου αυτού ήταν να δώσει την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν γνώση του παρελθόντος ώστε να μπορούν να κατανοούν τι διαβάζουν σε μια εφημερίδα, να αποκωδικοποιούν την εποχή τους και να μπορούν με τα δεδομένα που έχουν να προβλέψουν το μέλλον. Ωστόσο, το εγχειρίδιο δεν είχε την τύχη που του άξιζε μια και στα συμβούλια καθηγητών θεωρήθηκε πολύ δύσκολο για τους μαθητές και προτάθηκε η διδασκαλία πιο βατών κειμένων. Όσοι επέμειναν να το μελετήσουν προφανώς βγήκαν απείρως κερδισμένοι.
«Μακάρι να μπορούσαμε να ορίσουμε τον πολιτισμό απλά και με σαφήνεια, ει δυνατόν όπως ορίζουμε μια ευθεία, ένα τρίγωνο, ένα χημικό σώμα…», αρχίζει το βιβλίο του ο ιστορικός ο οποίος για να ερμηνεύσει τους πολιτισμούς των Αράβων, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Άπω Ανατολής στρέφεται προς τη διεπιστημονική συνδρομή της Γεωγραφίας, της Kοινωνιολογίας, της Oικονομίας, της ομαδικής Ψυχολογίας και φυσικά της Iστορίας.
Ο Μπρωντέλ χρησιμοποιούσε συχνά τη φράση του Μαρκ Μπλοχ: «Δεν υπάρχει ιστορία της Γαλλίας, υπάρχει ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης» και πρόσθετε: «Δεν υπάρχει ιστορία της Ευρώπης, υπάρχει ιστορία ολόκληρου του κόσμου». Δεν υπάρχει λοιπόν πιο περίτρανη απόδειξη αυτής της φράσης από τον τρόπο που αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα βιώνει την εξάπλωση του COVID-19.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από το ΜΙΕΤ σε μετάφραση Άρη Αλεξάκη. Μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν σε μορφή PDF πατώντας εδώ