«Ονειδος για τη Δικαιοσύνη»

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί η διαφθορά ενώ η χειραγώγηση αγώνων φούντωσε όταν τα παιχνίδια, κυρίως του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, μπήκαν στο κουπόνι του στοιχήματος. Το στήσιμο αγώνων για στοιχηματικούς λόγους απασχολεί τις διωκτικές αρχές σχεδόν δώδεκα χρόνια και μια υπόθεση που συγκλόνισε όλο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν το Koriopolis. Αφορούσε ύποπτα ματς της περιόδου 2008-11 και εξελίχτηκε σε μέγα φιάσκο των διωκτικών αρχών. Η αστυνομία, οι ανακριτές και οι εισαγγελείς τα είχαν όλα στο… πιάτο, όμως για διάφορους λόγους οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης επανήλθαν πάλλευκοι στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Το Koriopolis είχε χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στο μικρό και το… μαμούθ, το οποίο ξεκίνησε σε πρώτη φάση με 180 κατηγορούμενους. H νο1 δίκη έφερε τις πρώτες καταδίκες για στημένα ματς με στοιχηματική απάτη τον Δεκέμβριο του 2013 και έφτασε στο εφετείο τον Ιανουάριο του 2017. Υπήρξαν νέες καταδικαστικές αποφάσεις αλλά καθαρογράφτηκαν δέκα μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017! Αποτέλεσμα; Το αδίκημα παραγράφηκε, όπως αποφάσισε ο Αρειος Πάγος!

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 27 Ιανουαρίου 2017 επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων και δύο ετών αντίστοιχα στους Κωνσταντίνο Ριαβόγλου (ιδιοκτήτης Αγροτικού Αστέρα) και Θωμά Μητρόπουλο (ιδιοκτήτης Ηλυσιακού). Ο Κ. Ριαβόγλου τιμωρήθηκε με τέσσερα έτη φυλάκισης για το αδίκημα της δωροδοκίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα (0-3) στις 28/10/2009, Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας (4-1) στις 13/3/2009 και Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας (3-2) στις 27/4/2009 και ο Θ. Μητρόπουλος τιμωρήθηκε για το ίδιο αδίκημα στον αγώνα Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας (3-2) στις 27/4/2009.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κηρύξει αθώους από τις κατηγορίες τον προπονητή Περικλή Αμανατίδη και τον πρώην ιδιοκτήτη της Αναγέννησης Καρδίτσας Θωμά Κωτούλα. Μετά ήρθε η απόφαση του Αρειου Πάγου ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί για τους δύο καταδικασθέντες (σε πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών και στον ιδιοκτήτη της Καβάλας Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου 2016).

Αποδόμηση κατηγορητηρίου

Η δίκη-μαμούθ του Koriopolis ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2016 και με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για στημένα παιχνίδια του 2011 παράγοντες και στελέχη ΠΑΕ, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μάνατζερ, bookmakers και παίκτες του στοιχήματος. Συνολικά στο σκαμνί κάθισαν 85 άτομα και στις 23 Μαΐου 2017 το A΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Βασίλη Καρακούλια (bookmaker) Γιάγκος Λαμπίρης, έκρινε πως δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη και άρα να κηρυχθούν άκυρες σχεδόν όλες οι συνομιλίες που φέρονται να καταγράφηκαν από την ΕΥΠ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υστερα απ’ αυτή την εξέλιξη το κατηγορητήριο αποδομήθηκε και οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έπεσαν στα μαλακά.

Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 56 κατηγορούμενοι, ενώ στην εφετειακή δίκη αθωώθηκαν 30 καταδικασθέντες διότι είχε παραγραφεί το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και άλλους 15: τους Αχιλλέα Μπέο (πρώην πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Γιάννη Κομπότη (πρώην ιδιοκτήτης Λεβαδειακού), Γιώργο Μποροβήλο (πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης), Δημήτρη Μπάκο (μεγαλομέτοχος Αστέρα Τρίπολης), Νίκο Χάλκο (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Μιχάλη Νικολόπουλο (ποδοσφαιριστής), Νίκο Παντελή (προπονητής), Γιώργο Πουλόπουλο (ποδοσφαιριστής), Πέτρο Ρουτζιέρη (προπονητής), Χαράλαμπο Τάμπαση (ποδοσφαιριστής), Ευστάθιο Προβατίδη (ποδοσφαιριστής), Γιάννη Ναυρινιάδη (πρόεδρος Αετού Σκύδρας), Παύλο Δήμου (ποδοσφαιριστής), Μιχάλη Τζιβελέκη (ποδοσφαιριστής) και Βασίλη Αδαμάκη (πρόεδρος Εθνικού Αστέρα). Ενοχοι κρίθηκαν τελικά μόνο έντεκα: οι Γιώργος Τσακογιάννης, πρώην ιδιοκτήτης Ηλιούπολης (του επιβλήθηκε ποινή 27 μηνών φυλάκιση για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και για παράνομη οπλοκατοχή), Ανδρέας Δημόπουλος (πράκτορας, 20 μήνες φυλάκιση), Βασίλης Καρακούλιας (bookmaker), Βασίλης Γεωρτσιάκος (παίκτης στοιχήματος), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ) και Μαρία Βυθοπούλου (18 μήνες φυλάκιση), Μάκης Σιδηρόπουλος (πρώην ποδοσφαιριστής, 15 μήνες φυλάκιση), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής) και Γιώργος Τσεκερίδης (δώδεκα μήνες φυλάκιση), Γιώργος Διγώνης και Γιώργος Γαλαίος (οκτώ μήνες φυλάκιση). Εγινε δηλαδή πολλή φασαρία για μια υπόθεση διαφθοράς που κατέληξε σε βατερλό των διωκτικών αρχών.

«Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι»

«Η υπόθεση Koriopolis ολοκληρώθηκε με πράξεις παραγεγραμμένες, ως ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε. Ονειδος για τη Δικαιοσύνη και δη για την ηγεσία αυτής. Κατά το κοινώς λεγόμενο, “το ψάρι βρομάει από το κεφάλι”. Δηλαδή η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έχει παραλύσει και άφησε αδικήματα να παραγραφούν» δήλωσε για την πολύκροτη υπόθεση στο Documento o δικηγόρος Γ. Λαμπίρης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Προκαλεί ανείπωτη θλίψη και οδύνη η δικαστική αυτή αντιμετώπιση για όλους εκείνους τους δικαστές και τους εισαγγελείς που υπηρετούν τον θεσμό της Δικαιοσύνης με ήθος, σθένος, αντικειμενικότητα και μετριοπάθεια».

Και ο έγκριτος νομικός κατέληξε: «Προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι καταδικάζονται για ψύλλου πήδημα, χωρίς την παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορήθηκαν, γιατί οι δικαστές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις τους εφήρμοσαν τον νόμο και αποφάνθηκαν πριν από την παραγραφή της πράξης. Εδώ είναι Βαλκάνια…».

Ετικέτες