Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα με τα πόδια, σχηματίζοντας ένα μεγάλο καραβάνι, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει η Γουατεμάλα και το Μεξικό για να ανακόψουν την πορεία τους.
Το ανθρώπινο καραβάνι ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το πρωί, τοπική ώρα, από το Σαν Πέδρο Σούλα, μια πόλη που απέχει 180 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάπλα, με κατεύθυνση το Άγουα Καλιέντε, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Οι δύο αυτές πόλεις απέχουν μεταξύ τους 260 χιλιόμετρα. Περίπου 300 άνθρωποι είχαν φύγει από χθες, Πέμπτη.
Πολλοί κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής, που ήδη υπέφεραν από τη βία των συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών, βρίσκονται πλέον σε δεινή κατάσταση, μετά το πέρασμα δύο ισχυρών τυφώνων τον Νοέμβριο, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας.
«Το όνειρό μου είναι να πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αγοράσω ένα σπιτάκι, επειδή κουράστηκα να νοικιάζω εδώ και να δουλεύω για άλλους», είπε ο Μέλβιν Φερνάντες, οδηγός ταξί στο λιμάνι Λα Σέιμπα, που έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 10,15 και 22 ετών.
Η Νόρμα Πινιέδα, 51 ετών, βρέθηκε «στον δρόμο» μετά τους τυφώνες. «Φεύγουμε γιατί δεν υπάρχει δουλειά, οι αρχές δεν μας βοηθούν, χρειαζόμαστε τρόφιμα, ρούχα…» είπε.
Οι περισσότεροι μετανάστες έχουν μόνο ένα σακίδιο μαζί τους και φορούν μάσκα, λόγω της πανδημίας.
Η Γουατεμάλα απαιτεί από τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα να επιδείξουν έγκυρα έγγραφα ταυτότητας και να έχουν κάνει μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, το οποίο να έχει βγει αρνητικό. Χθες απαγόρευσε την είσοδο σε περίπου 100 ανθρώπους από την Ονδούρα, επειδή δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ.
Πολλοί μετανάστες θέλουν να πιστεύουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα ορκιστεί την επόμενη Τετάρτη, θα χαλαρώσει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, αν και οι αμερικανικές αρχές τους έχουν ήδη προειδοποιήσει. «Μην χάνετε τον χρόνο και τα χρήματά σας και μην διακινδυνεύετε την ασφάλεια και την υγεία σας», είπε χθες ο μεταβατικός επικεφαλής της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ (CBP), Μαρκ Α. Μόργκαν.
Η μεξικανική κυβέρνηση εξάλλου προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψει την παράνομη είσοδο καραβανιών» στο έδαφος του Μεξικού. Περίπου 500 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.
Πάνω από δέκα καραβάνια μεταναστών έχουν φύγει από την Ονδούρα από τον Οκτώβριο του 2018 όμως όλα διαλύθηκαν, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπα με χιλιάδες συνοριοφύλακες και στρατιώτες, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ