Onassis Foundation: Εκπαιδευτικά προγράμματα: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Ξεκινάμε το νέο έτος γεμάτοι έμπνευση και δημιουργικότητα. 

Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, μας ταξιδεύουν στον χρόνο μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα, ανοίγουν τον δρόμο προς την ψηφιακή τέχνη, ενώνουν τη Βηρυτό με την Αθήνα μέσα από βίντεο και ηχογραφήσεις, μας προετοιμάζουν για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη, και προσκαλούν μελετητές, ερευνητές και φοιτητές να πάρουν μέρος στα εργαστήρια του Αρχείου Καβάφη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ζωγραφήγηση:

Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα

Για παιδιά 6-9 ετών

‘Ενα εργαστήριο-ταξίδι στον χρόνο, λύνοντας γρίφους με σκοπό να βρούμε μηνύματα που έχει κρύψει στον χάρτη ένας πρωταγωνιστής της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παιδιά που ανακαλύπτουν σύμβολα ανάμεσα σε αρχαία μνημεία, ιστορικές μάχες και μυθολογικούς ήρωες. Που λύνουν τους γρίφους και βρίσκουν τα μηνύματα που έχουν κρυφτεί από τον Ρήγα Βελεστινλή, μια σημαντική μορφή του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ακολουθώντας μια χρωματιστή γραμμή πάνω σε έναν παλιό χάρτη που βρέθηκε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα παιδιά ανακαλύπτουν σύμβολα ανάμεσα σε αρχαία μνημεία, ιστορικές μάχες και μυθολογικούς ήρωες, ενώ θα λύσουν γρίφους με σκοπό να βρούμε μηνύματα που έχουν κρυφτεί εκεί από έναν πρωταγωνιστή της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η γραμμή αυτή θα αλλάξει πολλές φορές πορεία, για να καταλήξει σε ένα δικό της σημείο. Σε αυτή τη Ζωγραφήγηση, ανακαλύπτουμε τις δικές μας γραμμές σχεδιάζοντας τα σύμβολα που μας εντυπωσίασαν περισσότερο.

Συντελεστής:Συγγραφέας και εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση

Ημερομηνία: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ώρες: 11:00-13:00

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Κόστος: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ. 210 3713000

E-mail: education@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/paintelling-a-journey-with-the-myths-and-symbols-of-rigas-velestinliss-map

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό

Για παιδιά και εφήβους

Ακούστε, δείτε και μπείτε στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα στα παιδιά για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές τους επιθυμίες και ικανότητες.

Για έβδομη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Σε ένα εργαστήριο όπου οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

ΣυντελεστέςΠιανίστας: Θοδωρής Ιωσηφίδης

Ειδική παιδαγωγός: Γεωργία Παπαμιχαήλ

Πιανίστρια: Χριστίνα Παπανδρέου

Πιανίστας: Σπύρος Σουλαδάκης

Ειδική παιδαγωγός: Δήμητρα Τόκα

Σαξοφωνίστας: Δημήτρης Τσάκας

Σαξοφωνίστας: Guido De Flaviis

Υπεύθυνη σχεδιασμού δράσεων: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Απευθύνεται σε: Παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών και εφήβους 12-16 ετών με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Το εργαστήριο για την ομάδα 12-16 ετών, απευθύνεται σε εφήβους με αυτισμό που χρειάζονται στήριξη (υψηλής λειτουργικότητας).

Ημερομηνίες:

Κύκλοι Εργαστηρίων στη Στέγη 2019:

Τα Σάββατα 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου και 7, 14 ΔεκεμβρίουΠαιδιά 5-7 ετών: 10:00-12:00Παιδιά 8-11 ετών: 12:00-14:00Έφηβοι 12-16 ετών: 16:00-18:00

Κύκλοι Εργαστηρίων στη Στέγη 2020:

Τα Σάββατα 15, 22, 29 Φεβρουαρίου και 7, 14, 21 ΜαρτίουΠαιδιά 5-7 ετών: 10:00-12:00Παιδιά 8-11 ετών: 12:00-14:00Έφηβοι 12-16 ετών: 16:00-18:00

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019.Για τα προγράμματα εκτός Αθηνών, η αίτηση υποβάλλεται από τον/τη Διευθυντή/-ντρια της εκάστοτε σχολικής ομάδας.

https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism-2019-2020

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η δική μου Βηρυτός

Για εφήβους 13-17 ετών

Ένα εργαστήριο που εμπνέεται από μυθικούς τόπους και συνδέει το πειραματικό σινεμά με το ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης, για να δημιουργήσει μια φανταστική πόλη που συνδέει την Αθήνα με τη Βηρυτό.

Έφηβοι κινηματογραφούν και ηχογραφούν τις αναμνήσεις των ανθρώπων της λιβανέζικης κοινότητας που μένουν πια στην Αθήνα και δημιουργούν έναν καινούριο χάρτη της πόλης, που θα ζωντανεύει με ηχητικές, κινηματογραφικές και 360 video αφηγήσεις.

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Σκηνοθέτρια: Oliwia Twardowska

Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές, 10, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Φεβρουαρίου και 6, 13, 20 & 27 Μαρτίου 2020

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ: 213 017 8002

E-mail: education.stegi@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/my-beirut

Διαχείριση απορριμμάτων: φτιάχνοντας έξυπνους κάδους ανακύκλωσης

Για εφήβους 13-16 ετών

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, οι έφηβοι χωρίζονται σε πολίτες που πετάνε σκουπίδια στον κάδο και σε εργαζόμενους στην υπηρεσία διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε μια πόλη όλα συνδέονται, όπως η κατανάλωση των αγαθών με τη διαχείριση των απορριμάτων. Σε αυτό το εργαστήριο, οι έφηβοι φτιάχνουν μια εικονική γειτονιά και τοποθετούν σε αυτήν πέντε έξυπνους κάδους ανακύκλωσης, τους οποίους κατασκευάζουν με χαρτόνι, κόλλες, ψαλίδια και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως αισθητήρες, microcontrollers και leds.

Συντελεστές

Μηχανικός ρομποτικής, ιδρυτής Robotixlab: Αντώνης Κάνουρας

Ημερομηνίες: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: T: 213 017 8002Email: education.stegi@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/waste-management-building-intelligent-recycling-bins

Θόρυβος στη γειτονιά

Για εφήβους 13-16 ετών

Τεχνολογία, ομαδικότητα, λίγη καθοδήγηση και λίγη έμπνευση κάνουν αυτό το διαδραστικό παιχνίδι-εργαστήριο μια εμπειρία που δεν θα αλλάξει μόνο το Σαββατοκύριακό, αλλά και τη γειτονιά.

Δεν είναι όλοι οι θόρυβοι ευχάριστοι, μελωδικοί ή ενδιαφέροντες, σαν φίλοι που έχουν καιρό να πουν τα νέα τους. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, η φασαρία μπορεί να διαταράξει το περιβάλλον και να το ρυπάνει επηρεάζοντας πολύ την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Έφηβοι που ενδιαφέρονται για την έννοια του ήχου, που θέλουν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο η ρομποτική μπορεί με απλούς τρόπους να ομορφύνει τη ζωή τους και εκτιμούν την ησυχία και την ηρεμία όσο και μία συναυλία, κάνουν τη Στέγη γειτονιά τους για δύο ημέρες.

Συντελεστές

Μηχανικός ρομποτικής, ιδρυτής Robotixlab: Αντώνης Κάνουρας

Ημερομηνίες: Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ: 213 017 8002Email: education.stegi@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/noise-neighborhood

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ελληνική τυπογραφία και βιβλιοπαραγωγή: παράγοντες της Ελληνικής Συνειδητοποίησης και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας (1750-1833)

Ένας κύκλος ομιλιών για τη συμβολή του έντυπου βιβλίου στον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Με αφορμή επιλεγμένες παλαίτυπες εκδόσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, θα έχουμε την ευκαιρία να μεταφερθούμε λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση και να ζήσουμε τις τυπογραφικές περιπέτειες, τις απαγορεύσεις, τη λογοκρισία, τις ηρωικές θυσίες, αλλά και τον θρίαμβο και τον αντίκτυπο των έντυπων εκδόσεων, σε μια εποχή που το ελεύθερο ελληνικό κράτος μετασχηματίζεται από ουτοπική ιδέα σε πραγματικότητα.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Βιέννη, πνευματικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Στάικος, Δρ. Ιστορίας του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας

Το κέντρο του ελληνικού έντυπου βιβλίου, ήδη από την τελευταία δεκαετία του 15ου αιώνα, ήταν η Βενετία. Όχι μόνο λόγω της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας που είχε ενισχυθεί εντυπωσιακά μετά την Άλωση (1453), αλλά και χάρη στην εντυπωσιακή τυπογραφική δραστηριότητα των εργαστηρίων της κατά την περίοδο των αρχετύπων. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός εκδόσεων και επανεκδόσεων των ελληνικών βιβλίων που τυπώθηκαν στη Βενετία, από Έλληνες αλλά και ελληνόφωνους Ιταλούς τυπογράφους, αφορά βιβλία που προορίζονταν για τη Θεία Λειτουργία.

Με το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που παρατηρείται από τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα, αλλά και τα διατάγματα των Αυστριακών περί άρσης της λογοκρισίας και καθιέρωσης ανεξιθρησκίας, το κέντρο του ελληνικού βιβλίου μεταφέρθηκε από τη Βενετία στη Βιέννη. Εκεί, Έλληνες και Αυστριακοί εκδότες-τυπογράφοι κυκλοφόρησαν από το 1750 βιβλίδια που έχουν να κάνουν με την πνευματική ανάταση του Γένους, αλλά και την αφύπνιση των Ελλήνων για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η τυπογραφία στην υπηρεσία της Επανάστασης του 1821 και της θεμελίωσης και οργάνωσης του ελληνικού κράτους

Ομιλητής: Τριαντάφυλλος E. Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

H τυπογραφία υπηρέτησε την Επανάσταση του 1821 τόσο στις ιδεολογικές όσο και στις πρακτικές της ανάγκες. Στη διάρκειά της λειτούργησαν έξι τυπογραφεία: Καλαμάτας – Κορίνθου (1821-1822), Μεσολογγίου (1823-1826), Ψαρών (1824), Ύδρας (1824-1827), Αθηνών (1825-1826) και Διοίκησης (1825-1827), με συνολική γνωστή παραγωγή περίπου 50 βιβλία-φυλλάδια, 216 μονόφυλλα και 7 ελληνικές και ξενόγλωσσες εφημερίδες. Οι εξεγερμένοι Έλληνες συνάθροισαν και στον τομέα αυτόν όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διέθεταν· οι τυπογραφικές μηχανές, τα στοιχεία και ο υπόλοιπος τυπογραφικός εξοπλισμός στάλθηκαν από τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες της Ευρώπης, ενώ η τεχνογνωσία αναζητήθηκε σε όλες τις εστίες όπου οι Έλληνες την άσκησαν προεπαναστατικά: Κωνσταντινούπολη, Κυδωνίες (Αϊβαλί), Χίος, πόλεις της Διασποράς. Επιστρατεύτηκαν και οι ταλαντούχοι άλλων ειδικοτήτων, όπως ωρολογοποιοί και οπλουργοί. Αναζητήθηκαν οι συντάκτες «εφημεριδογράφοι», ανάμεσα στους έμπειρους αλλά και τους νέους Έλληνες και Φιλέλληνες, οι μεταφραστές και οι συγγραφείς. Και ακόμη, αναζητήθηκαν οι μηχανισμοί διάδοσης των εντύπων: συνδρομητές, πωλητές, αγοραστές, αναγνώστες, βιβλιοθήκες.

Το τέλος του Αγώνα και τα βήματα οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους δημιούργησαν μεγαλύτερες ανάγκες έντυπου υλικού και καινούριες συνθήκες παιδείας, που διευκόλυναν την ανάπτυξη της τυπογραφίας. Ό,τι σώθηκε από τα τυπογραφικά μέσα της επαναστατικής περιόδου, αλλά κυρίως η τεχνογνωσία και η επαγγελματική επάρκεια των τυπογράφων που επέζησαν, αποτέλεσαν τους πυρήνες για τη δημιουργία τυπογραφικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήρθαν να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας στη Διοίκηση, την Εκπαίδευση, την Οικονομία, την Ενημέρωση, με τα νέα τυπογραφεία που ιδρύθηκαν στο Ναύπλιο, στην Αίγινα, στην Ερμούπολη και, κυρίως, στην Αθήνα.

Hμερομηνίες: 19-02 – 24-03-2020, Τρίτη και Τετάρτη 19:00 – 21:00

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ: 210 3713000Email: education@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/greek-typography-and-book-production

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Αρχεία σε Αλλαγή

Για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρόσβαση έχετε. Κάντε το επόμενο βήμα. Γίνετε δημιουργοί στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης μαζί με την τάξη σας.

Μέσα από παρουσιάσεις, έρευνα, τεχνολογίες πρόσβασης και πλοήγησης, επισκέψεις σε φυσικές και ψηφιακές συλλογές, ελευθερία στην επανάχρηση και δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κόσμος των ψηφιακών εργαλείων θα σου ανοίξει τον δρόμο προς την ψηφιακή τέχνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου European ARTificial Intelligence Lab (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο TEXNHτής Νοημοσύνης) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντελεστές

Σχεδιαστής των μέσων, βιβλιοθηκονόμος, εικαστικός: Νίκος Βογιατζής

Εκπαιδευτικός, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορικής Έρευνας, Διδακτικής και Νέων Τεχνολογιών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ηλίας Στουραΐτης

Ημερομηνίες: Τετάρτη 15, Πέμπτη 16, Πέμπτη 23 και Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Κόστος: 15 € (και για τις 4 συναντήσεις)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ: 213 017 8002

Email: education.stegi@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/archives-transit

Backpack journalism στην πόλη

Για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Έχετε φανταστεί την τάξη σας ως ένα πρακτορείο ειδήσεων; Το «Backpack Journalism στην πόλη» είναι ένα εργαστήριο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σας βλέπουν τη γειτονιά τους και την πόλη τους.

Ένα σακίδιο πλάτης, ένα smartphone και ένας φορητός υπολογιστής αρκούν σήμερα για την ετοιμασία ενός επαγγελματικού ρεπορτάζ, με κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες. Κι επειδή οι μαθητές είναι οπωσδήποτε και καταναλωτές δημοσιογραφικών προϊόντων, μαζί με τους καθηγητές τους θα εξοικειωθούν βήμα-βήμα με τεχνικές επαλήθευσης ειδήσεων και πληροφοριών.

Συντελεστές

Δημοσιογράφος, συγγραφέας: Μανώλης Ανδριωτάκης

Σύμβουλος επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών: Αλέξανδρος Μελίδης

Ημερομηνίες: Τις Τετάρτες 5, 12 & 19 και τις Πέμπτες 6 & 13 Φεβρουαρίου 2020

Κόστος συμμετοχής: 15 € (και για τις 5 συναντήσεις του εργαστηρίου)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ: 213 017 8002E-mail: education.stegi@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/backpack-journalism-city

Ο Καβάφης πάει σχολείο: εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τον εκπαιδευτικό που θέλει να διευρύνει τη μαθησιακή εμπειρία, που αναζητά νέες προσεγγίσεις της καβαφικής ποίησης.

Μια σειρά εισηγήσεων και εργαστηρίων συστήνουν τους εκπαιδευτικούς σε διάφορες θεματικές ενότητες: από τις εικαστικές και φωτογραφικές απεικονίσεις της καβαφικής ποίησης έως τις αναγνωστικές επιλογές που υπόκεινται στις μελοποιήσεις των καβαφικών ποιημάτων, και από τους τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη στην εκπαιδευτική πράξη έως τις πολλαπλές δυνατότητες ερμηνευτικής προσέγγισης των καβαφικών ποιημάτων.

Συντελεστές

Φιλόλογος, ΜΑ, υποψήφια διδάκτωρ ΕΚΠΑ: Μαρίλη Δουζίνα

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

Πάνος Βλαγκόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: Κώστας Ιωαννίδης

Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Επιμέλεια φετινού προγράμματος

Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ): Έλλη Φιλοκύπρου

Ημερομηνίες & Ώρες: Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Απριλίου 2020, 10:00 – 15:00

Κόστος συμμετοχής: 15 € (και για τις 2 συναντήσεις)

Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν βιογραφικό και σύντομο σημείωμα στο οποίο να αναφέρουν τα κίνητρα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, το πώς σκοπεύουν να ενσωματώσουν το εργαστήριο στην εκπαιδευτική διαδικασία, προγενέστερη εμπειρία σε σχολικά εργαστήρια, εφόσον υπάρχει, καθώς και το πώς εφαρμόστηκε η εμπειρία αυτή στον χώρο του σχολείου.

https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-goes-school-workshop-educators

Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό: εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Η τέχνη της μουσικής συνεχίζει το ταξίδι της σε νέους προορισμούς, σε ένα εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς, ενισχύοντας την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και το παιχνίδι.

Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι, οι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Ημερομηνίες & Ώρες:

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 202017:00-19:00 & 19:00-21:00

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κρατήσεις-Πληροφορίες: Τ. 210 3713000

Απαραίτητη κράτησης θέσης στο education@onassis.org

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism-2019-2020

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Open Call | Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020:«Η διαμεσολάβηση του Καβάφη»

Για διδακτορικούς, μεταδιδακτορικούς φοιτητές και νέους ερευνητές

Για τέταρτη χρονιά, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται και διερευνούν τα μέσα με τα οποία διαμεσολαβείται το έργο του Καβάφη στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η διαμεσολάβηση αυτή επηρεάζει την εμπειρία των αναγνωστών.

Φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη εξετάζει τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους «διαβάζεται» σήμερα το καβαφικό έργο: Από τις έντυπες εκδόσεις και τις μεταφράσεις τους έως τους στίχους του Καβάφη στα λεωφορεία, στο μετρό και την πόλη, καθώς και τα ποιήματα και τα σχετικά με το καβαφικό έργο κείμενα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τους στίχους και τα αποσπάσματα στα οποία αναφέρονται άρθρα του Τύπου ή ομιλίες, την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη, αλλά και τα έργα τέχνης – τις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές παραγωγές που αφορούν το έργο και τη ζωή του ποιητή.

Επιμελητές:

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Πρίνστον (ΗΠΑ): Karen Emmerich

Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Ομιλητές:

Adam Goldwyn Humboldt Fellow (Κλασικές Σπουδές), Πανεπιστήμιο του Μύνστερ / Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα (ΗΠΑ)

David Ricks Καθηγητής Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, King’s College (Λονδίνο)

Bart Soethaert Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών (CeMoG) και στον Όμιλο Αριστείας “Προσωρινές Κοινότητες” (Ερευνητικό Πεδίο 5, Οικοδόμηση Ψηφιακών Κοινοτήτων) του Ελευθέρου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin)

William Stroebel Λέκτορας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Seeger, Πανεπιστήμιο Πρίνστον (ΗΠΑ)

Μάρθα Βασιλειάδη Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μαρία Μπολέτση Διακεκριμένη Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη) / Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο του Λείντεν (Ολλανδία)

Αλεξάνδρα Ρασιδάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν – Συμμετοχή μέσω ανοιχτού καλέσματος

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο cavafyarchive@onassis.org μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020.

https://www.onassis.org/whats-on/international-cavafy-summer-school-2020-cavafy-mediated