Ομοβροντία επικρίσεων από την αντιπολίτευση δέχθηκε το εκτρωματικό νομοσχέδιο – «σκούπα» για το περιβάλλον, που εισήγαγε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές της εντός της ημέρας.
Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώνονται κυρίως στα εξαιρετικά προβληματικά άρθρα 11 και 13, που αφορούν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Φύση 2000» και στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, καθώς και στα σχέδια διαχείρισης και τον καθορισμό χρήσεων γης στις προστατευόμενες περιοχές, μέσω των οποίων επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του καθεστώτος θεσμικής θωράκισης των ελληνικών περιοχών Natura.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγή φορέων και πολιτών στο ΣτΕ για κατασκευή 10 αιολικών πάρκων σε περιοχή Natura στην Εύβοια
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέραν της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο έχει δεχτεί τα «πυρά» από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επέμειναν ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ και δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας μέσα σε περιοχές προστασίας της φύσης θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι το νομοσχέδιο δίνει οριστικό χτύπημα στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζει τη λογική της κακής νομοθέτησης με περιορισμένη χρονικά διαβούλευση και παρότι αποσύρθηκαν κάποιες επίμαχες διατάξεις, η φιλοσοφία επέμβασης στις περιοχές Natura δεν άλλαξε, γι’ αυτόν τον λόγο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρσή του.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γιώργος Αρβανιτίδης, κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το σωσμένο δέντρο, αλλά δεν βλέπει το καμένο δάσος. «Πόσο ικανοποιημένοι είστε με αυτά που έχετε πετύχει τα τρία χρόνια τώρα; Εσείς βάλατε τον στόχο και πρέπει να ενημερώσετε τη Βουλή τι έχετε καταφέρει σε αυτό. Πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί με τους στόχους για την εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030, αφού βέβαια δεν φροντίσατε να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και δεν φροντίσατε ασφαλώς να επικαιροποιήσετε ακόμα ούτε το ΕΣΕΚ. Αυτή η αναντιστοιχία των στόχων και αποτελεσμάτων και η ανακολουθία στον σχεδιασμό διακατέχει όλη την ενεργειακή και περιβαλλοντική σας πολιτική», ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης.
Ο Ιωάννης Δελλής, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει συνήθειο όλα τα αντιπεριβαλλοντικά νομοθετήματα να τα βαφτίζουν «προστασία του περιβάλλοντος» αλλά και «απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των ελέγχων» κι έτσι υπονομεύουν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους μειώνουν τους εργαζόμενους, ενώ μιλώντας για «εξορθολογισμό των χρήσεων γης» εννοούν την κατάργηση ουσιαστικά κάθε προστασίας των προστατευόμενων υποτίθεται περιοχών.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε η Βουλή αυτή τη στιγμή να μιλάει για το περιβάλλον, αλλά για το Σύνταγμα, αφού η κυβέρνηση έφερε μια «πρωτόγνωρη συνταγματική εκτροπή». «Έχουμε και άλλες φορές δει να παραβιάζετε το Σύνταγμα. Κρατούσατε κάποιους τύπους, κάποια κάλυψη. Αυτή τη φορά επαναφέρετε νόμο που είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (είκοσι πέντε δικαστές στους είκοσι επτά ψήφισαν την απόρριψη του). Είναι όχι ωμή παραβίαση του Συντάγματος, είναι εκτροπή» είπε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κατά κανόνα «οτιδήποτε εμποδίζει το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία αν είναι νόμος τον αλλάζει, αν είναι Σύνταγμα το αγνοεί».
Από την Ελληνική Λύση, ο Βασίλειος Βιλιάρδος, μίλησε για ένα νομοσχέδιο «συνονθύλευμα» και έκανε λόγο για «περιβαλλοντική υποκρισία» της κυβέρνησης η οποία φαίνεται από τις «εξοργιστικές ρυθμίσεις» του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την κατασκευή ΑΠΕ σε περιοχές Natura, σε όσες, δηλαδή, δεν έχουν ακόμη καεί δεν θα καούν αφού στις καμένες επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες με απόφαση του ΣτΕ, όταν ακόμη επικεφαλής του ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης: