Σε μια ευθεία όσο και πρωτοφανή απειλή για απολύσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, προσπαθώντας να αποσπάσει εκβιαστικά την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης -που το πρωί της Τετάρτης δεν δίστασε να εμφανιστεί στη Βουλή «αγκαζέ» με τον δις υπόδικο για τις δυσώδεις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή- απείλησε ανοιχτά πως δεν θα προχωρήσει σε λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων, για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εξόφληση των δεδουλευμένων, δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση».
Διαβάστε επίσης: Παρέα με τον Γεωργιάδη στη Βουλή ο δις υπόδικος για το ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής (Photos)
Ειδικότερα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ο Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε:
«Το σχέδιο νόμου αυτό προβλέπει την εξουσιοδότηση στον υπουργό στο να υπογράψει την εκπροσώπηση του Δημοσίου στο δικαστήριο για την έγκριση ή όχι του σχεδίου εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας». Και πρόσθεσε ότι εάν το σχέδιο νόμου δεν υπερψηφιστεί και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους, «εγώ δεν θα προσφύγω στο δικαστήριο και δεν θα καταθέσω το αίτημα. Και θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση» και ο «καθένας μας θα πάρει την ευθύνη του. Τελεία και παύλα».
«Άλλο σχέδιο δεν υπάρχει» είπε, σημειώνοντας πως αυτό άλλωστε «το ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και εκείνος έψαξε να βρει επενδυτή και άλλον από την ONEX δεν βρήκε. Και αυτή είναι η πρόταση της ONEX που είχε επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ κατέληξε μετά από τη διαπραγμάτευση».
Τα λόγια αυτά του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσαν εύλογα τις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μίλησαν για «εκβιασμό», με τους Νεκτάριο Σαντορινιό και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταγγέλλουν πως ο υπουργός θέτει ωμά θέμα εκβιασμού απέναντι στους βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα θα ψηφίσει ανεπηρέαστα με βάση τις αρχές του.
«Απαράδεκτο. Απειλείτε και εκβιάζετε τα κόμματα δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. «Ο τρόπος που κλείσατε την ομιλία σας είναι αντικοινοβουλευτικός και αντιδημοκρατικός» πρόσθεσε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι απαράδεκτη και ανάρμοστη η δήλωσή σας» τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για ωμό εκβιασμό προς τα κόμματα και τους εργαζόμενους και τονίζοντας πως δεν έχει ακούσει ανάλογο εκβιασμό σε κόμματα και εργαζόμενους τόσα χρόνια στη Βουλή.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Απόστολος Πάνας, τόνισε πως κεντρική θέση του κόμματός του «είναι η ανάγκη ολικής επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου με όρους βιωσιμότητας. Τούτο, λοιπόν, είναι απαραίτητο τόσο για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντεργατικό έκτρωμα» και «πιλότο για άλλες περιπτώσεις» με «τερατώδεις εξαιρέσεις, ακόμα και από αυτή την πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία». Προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, ενώ «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, καταβολής όλων των δεδουλευμένων και των απαιτήσεων των εργαζομένων».
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε πως «εμείς ανεπιφύλακτα, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», καθώς φέρνει απολύσεις των εργαζομένων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αποπληρωμή των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους. Δεν έχουμε καμία δέσμευση της ONEX για το ποσό που θα επενδύσει το ναυπηγείο και αν η επένδυση αυτή είναι ανεξάρτητη των αναθέσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για μια λεόντεια σύμβαση καθαρά εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και για αυτό έρχεται στη Βουλή με νόμο, ώστε να αποποιηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μελλοντικές ευθύνες.
Το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση φορέων και στη συνέχεια η επί των άρθρων συζήτηση. Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου ορίσθηκε να διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Διαβάστε επίσης: