Ομολογίες και υπεκφυγές Χαρδαλιά για το άνοιγμα του τουρισμού με το «πείραμα» EVA

Ομολογίες και υπεκφυγές Χαρδαλιά για το άνοιγμα του τουρισμού με το «πείραμα» EVA

Αποκαλυπτικός ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς στη Βουλή για το επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τον αλγόριθμο EVA που κατηύθυνε τα ελάχιστα τεστ στις πύλες εισόδου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κληθείς από τους Γιώργο Τσίπρα και Κρίτωνα Αρσένη να δώσει εξηγήσεις στην εθνική αντιπροσωπεία για τον επίμαχο αλγόριθμο, δεν απάντησε γιατί ο EVA παραμένει αδημοσίευτος, ατεκμηρίωτος και χωρίς δυνατότητα αξιολόγησης ως προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τη στιγμή που άλλες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τον υιοθετήσουν. Αντιθέτως, έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την Ολομέλεια για το πλούσιο βιογραφικό και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Κίμωνα Δρακόπουλου, επικεφαλής της μικρής ερευνητικής ομάδας που πρόσφερε αφιλοκερδώς τον αλγόριθμο στην χώρα μας.

Δείτε επίσης: Στη Βουλή ο Χαρδαλιάς για το «πείραμα» EVA

Ο Ν. Χαρδαλιάς αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι μόλις 7.500 τεστ διατίθεντο ανά ημέρα στις πύλες εισόδου της χώρας, αποδίδοντας εμμέσως την ευθύνη στην Γενική Γραμματεία Δημόσια Υγείας. Τα στοιχεία του Ιουλίου αρκούν για να αποδείξουν το έλλειμμα ελέγχου, καθώς από την 1η έως τις 28/7 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα περίπου 1,3 εκατ. τουρίστες χωρίς τεστ. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε, επίσης, ότι η χώρα μας απέρριψε την πρακτική που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η οποία βασιζόταν στην υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR από τους τουρίστες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρά τα επίμονα ερωτήματα των Γ. Τσίπρα και Κρ. Αρσένη, ο Ν. Χαρδαλιάς απέφυγε κατά την πρωτολογία του να δώσει σαφείς απαντήσεις. Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν να πληροφορηθούν:

1. Γιατί ο EVA δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό

2. Γιατί δεν δημοσιεύονται τα δεδομένα βάσει των οποίων «έτρτεξε» ο αλγόριθμος

3. Γιατί υιοθετήθηκε για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ένα σύστημα χωρίς καμία πιστοποίηση

4. Γιατί παραμένουν στο σκοτάδι τα στοιχεία αξιολόγησης και αποτελεσματικότητάς του;

5. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας;

6. Ποιοι και πώς ενέκριναν την εφαρμογή του;

Αντί απαντήσεων, ο υφυπουργός αρκέστηκε -χωρίς να χάνει σημείο στίξης από την έτοιμη ομιλία του- στην τεχνική ανάλυση του αλγορίθμου, στην παράθεση των φορέων που συμμετείχαν στην εφαρμογή του και στην επισήμανση του «άριστου» βιογραφικού του Κ. Δρακόπουλου για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αλγόριθμος ήταν επιτυχημένος. Αφηγήθηκε δε την χρονική ακολουθία των γεγονότων που προηγήθηκαν της υιοθέτησης και επιχειρησιακής εφαρμογής του αλγορίθμου. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από ένα απλό e-mail που απέστειλε ο Κ. Δρακόπουλος προς τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα του Ν. Χαρδαλιά, το σύστημα κρίθηκαν να αξιολογήσουν πέντε μέλη της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τσιόδρας, Παγώνα Λάγιου, Δημήτριος Παρασκευής, Γκίκας Μαγιορκίνης και Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε ποιος πήρε την τελική απόφαση για την υιοθέτηση και εφαρμογή του αλγορίθμου.

Επ΄ αυτού, τόσο ο Γ. Τσίπρας όσο και ο Κρ. Αρσένης εξέφρασαν ενστάσεις, καθώς έκαναν λόγο για ανακολουθία της επιστημονικής εξειδίκευσής των προαναφερθέντων μελών της επιτροπής σε σχέση με τις απαιτήσεις αξιολόγησης ενός περίπλοκου αλγορίθμου. «Δεν γίνεται όσοι ήταν αρμόδιοι να παρακολούθησαν την εφαρμογή του αλγορίθμου να ελέγξουν την επάρκεια ενός συστήματος ειδικής εκμάθησης» είπε ο Γ. Τσίπρας, με τον Κρ. Αρσένη να αναρωτιέται γιατί δεν κλήθηκαν να βοηθήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Με 7.500 τεστ είχαμε… 22.500»

Εξαιτίας της έλλειψης επιχειρημάτων και στοιχείων, ο Ν. Χαρδαλιάς αναγκάστηκε να προβεί σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητα του EVA. «Έχουμε ένα σύστημα που με 7.500 στοχευμένα τεστ αποδείχτηκε πως εξασφαλιζόταν ό,τι και με 15.000 έως 22.500 στοιχειοποιημένα τεστ. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ισχυρίστηκε χωρίς να μπορεί να επαληθεύσει τα λεγόμενά του, ενώ απέδωσε την ευθύνη της μη δημοσίευσης του αλγορίθμου στην επιστημονική ομάδα. «Εντός Δεκεμβρίου θα προχωρήσει η ομάδα στην σχετική δημοσίευση» ενημέρωσε.

Σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού, υποστήριξε πως ουδεμία σχέση έχει με το φονικό δεύτερο κύματα, αφού «το εισερχόμενο επιδημιολογικό φορτίο διατηρήθηκε σταθερό και ελάχιστο». Για να στηρίξει την άποψη αυτή, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν σταθερά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μία πρόχειρη ματιά στην επιδημιολογική καμπύλη διαψεύδει τον Ν. Χαρδαλιά, αφού ήδη από την 1η Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τριψήφιος.

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός ενημέρωσε πως με τον EVA θα ανοίξει εκ νέου ο τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι.

Διαβάστε σχετικά: Το αμάρτημα Μητσοτάκη με την EVA

«Ήταν ελληνικό πείραμα» παραδέχεται ο Δρακόπουλος για τον αλγόριθμο EVA (Video)

«Χαροκόπι η Ελλάδα – Είχαμε μόνο 10.000 τεστ για 100.000 τουρίστες ανά ημέρα» (Video)

Documento Newsletter