Ολοένα και χειρότερα καταφέρνει να τα κάνει για τις δικές του αλλά και για τις λοιπές κυβερνητικές ευθύνες ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς στην προσπάθειά του να καλύψει τα νώτα του, ουσιαστικά αναλαμβάνει την ευθύνη, τόσο για την αποδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνες για το φιάσκο, όσο και για τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον ίδιο.
Δείτε επίσης: Turkaegean – Εκθέτουν Άδωνη οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων: Ουδέποτε λάβαμε οδηγίες, να αναλάβετε την ευθύνη
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» δήλωσε ανερυθρίαστα το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8, αναφορικά με το φιάσκο του εμπορικού σήματος «Turkaegean».
Ήδη από την Τετάρτη, ο υπουργός επιχείρησε να βγάλει εαυτόν από το κάδρο των ευθυνών, παραδεχόμενος επί της ουσίας πως είναι ο ίδιος και το υπουργείου του που είναι αρμόδιοι για την βαριά επικοινωνιακή ήττα από την Τουρκία. Εξάλλου, στην πλευρά του Άδωνι έδειξε άθελά του και ο Μάκης Βορίδης με δηλώσεις του την Τετάρτη, όταν και εκείνος επιχείρησε να κατηγορήσει έναν υπηρεσιακό υπάλληλο για το κυβερνητικό φιάσκο, ο οποίος ωστόσο υπάγεται στις ευθύνες του υπουργού Ανάπτυξης.
«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης» δήλωσε ακόμα ο Αδ. Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση, αλλά επιχειρώντας να χτίσει και μία γραμμή άμυνας με πλήθος δικαιολογιών, και -φυσικά- ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Στην προσπάθειά του αυτή, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τις δικές του αποφάσεις του περσινού Απριλίου για την κατάργηση της υπηρεσίας σημάτων και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση επειδή τον επέκρινε για εκείνο το νομοσχέδιο.
«Έλεγα τότε ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελα, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αν κάτι πήγαινε στραβά κανείς δεν μπορούσε να το μάθει. Αυτά έλεγα στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι μια χαρά η υπηρεσία και γιατί να την πειράξω. Ψηφίστηκε ο νόμος και καταργήθηκε η υπηρεσία. Στην μεταβατική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο της μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΟΒΙ που πλέον είναι η λειτουργία της από τον Φεβρουάριο με ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και συστήματα ελέγχου, έγινε αυτό. Θέλω να είμαι προσεκτικός ακόμη, είναι ανοιχτή μια ΕΔΕ, δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν εγώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία» δήλωσε ακόμα ο Αδ. Γεωργιάδης, σπεύδοντας να επικαλεστεί πως πρόκειται για ένα εμπορικό ζήτημα που δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, αλλά και πως οι Τούρκοι διαφημίζουν το «τουρκικό Αιγαίο» εδώ και 25 χρόνια.
«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα “Turkaegean”. Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» επιχείρησε να υποβαθμίσει και πάλι το ζήτημα, συμπληρώνοντας πως «κατηγορούμαι από τον κ. Τσίπρα γιατί ένας υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης της Επιτροπής Σημάτων όταν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό της Τουρκίας, δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία και δεν σήκωσε red flag. Μάλιστα, για αυτό να κατηγορηθώ».
Μνημείο ανευθυνότητας όμως ήταν η αναφορά του στην πολιτική ευθύνη, όπου επιχείρησε να συνθέσει ένα αφήγημα «αθωότητας» και ομολογίας ανεπάρκειας, στην προσπάθειά του να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών που τον βαραίνουν.
Όπως τόνισε, «πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε», ανέφερε, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλεστεί πως «ο λόγος που πήγα στην Βουλή και την κατήργησα είναι γιατί η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μάθει τίποτα εάν ένας υπάλληλος δεν έκανε αυτό που δεν έκανε στην προκειμένη περίπτωση».