Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής η επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης

Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής η επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης

Μόνο σαν ομολογία της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μετά από έξι μήνες άσκοπων πειραματισμών που επιδείνωσαν την κατάσταση στα νησιά και στην ενδοχώρα και προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοιωνιών, μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του πρωθυπουργού να επανιδρύσει το υπουργείο, που κατάργησε τον περασμένο Ιούλιο.

Έτσι με σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη. Σημειώνεται ότι ο κ. Μηταράκης μόλις πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε επίθεση από τοπικούς παράγοντες στην Χίο, την οποία μάλιστα δεν καταδίκασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναπληρωτής τοποθετείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος που έχει και τώρα τυπικά την αρμοδιότητα. 

Πέρα από παραδοχή της αποτυχίας είναι και μία έμπρακτη αποδοκιμασία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον οποίο αρχικά μεταφέρθηκε το χαρτοφυλάκιο αλλά και του Αλκιβιάδη Στεφανή που στην συνέχεια ορίστηκε συντονιστής των τριών υπουργών. 

Ο κ. Στεφανής προσωρινά διατηρεί την αρμοδιότητα για την φύλαξη των συνόρων.

Η ορκωμοσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του αναπληρωτή υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κυβέρνηση επιχειρώντας να περισώσει ότι μπορεί αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ότι «από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. “Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Πάντως ενώ ο κ. Στεφανής είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι μετά τα Χριστούγεννα θα εγκαινιαζόταν το πρώτο προαναχωρησιακό κέντρο κλειστού τύπου αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι στη Μόρια, τώρα από την κυβέρνηση λένε ότι σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο στην Σάμο. 

Παράλληλα δίνουν σαν ορίζοντα για να αποδώσει η πολιτική τους το πρώτο εξάμηνο του 2020, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη νίκη τους στις εκλογές και ενώ όπως διακήρυσσαν ήταν έτοιμοι και είχαν σχέδιο. Μέχρι τώρα όμως, μετά από έξι μήνες «της διαφορετικής πολιτικής» η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ασφυκτική καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Στη Μόρια από 5.500 που παρέλαβε η κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει τους 20.000 ενώ περί τους 7.000 είναι στην Σάμο. Ο γαλάζιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλε ότι «έχουν αφεθεί μόνοι τους και προειδοποίησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Εκρηκτική όμως είναι και η κατάσταση στην ενδοχώρα όπου επίσης εντείνονται οι αντιδράσεις των γαλάζιων τοπικών αρχόντων ζητώντας από την ηγεσία τους να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Διαβάστε επίσης

Παραδοχή αποτυχίας: Ιδρύουν υπουργείο «Μετανάστευσης και Ασύλου» με υπουργό Μηταράκη

Documento Newsletter