Ομολογεί το αδιέξοδο των επιλογών της με «δημοσιονομικές απειλές» η κυβέρνηση

Ομολογεί το αδιέξοδο των επιλογών της με «δημοσιονομικές απειλές» η κυβέρνηση

Ατάραχη και ενισχύοντας τις δικαιολογίες της με τρομοκρατικά σενάρια επιστροφής στα χρόνια της χρεοκοπίας συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων και των αναγκών της κοινωνίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ομολογεί πως οι ουσιαστικές παρεμβάσεις που ζητούνται βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πολιτικών της επιλογών.

«Η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί αν ακούσουμε τις αλόγιστες κραυγές θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό, προκαλώντας μεγαλύτερο  έλλειμμα και χρέος, άρα  σε σοβαρούς κινδύνους σαν και αυτούς που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας» ανέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένοντας στην επιχείρηση αποδόμησης των αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων για δραστικές παρεμβάσεις έναντι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να αναλώσει μεγάλο μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη σφυρηλάτηση των επιχειρημάτων υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής, απορρίπτοντας για μία ακόμα φορά μέτρα όπως η μείωση φόρων στα βασικά αγαθά ή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Μάλιστα, με μία αναφορά μνημείο κυνικότητας αλλά και ομολογίας του ψευδεπίγραφου των κυβερνητικών πανηγυρισμών για την κατάσταση της οικονομίας, απάντησε στις αιτιάσεις για τις λύσεις που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρας, απαντώντας στην κριτική πως «ορισμένες χώρες μπορούν να αξιοποιούν αυτού του είδους τα φορολογικά εργαλεία γιατί ενδεχομένως έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης των δημοσίων εσόδων τους από αυτούς τους φόρους σε σχέση με την Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για 18 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μειώσει τον ΕΦΚ ή τον ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, ο ίδιος υποστήριξε πως μόνο 7 ή 8 χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα.

Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα πως «έχει αποδείξει ότι αρέσκεται να μεγεθύνει και να εντείνει τις κρίσεις, αντί να τις αποσβαίνει. Μέσα στο πλέον επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει ξανά την χώρα και τους ανθρώπους της στο χείλος του γκρεμού, προφανώς  για να ξαναβρεί το χαμένο πολιτικό του ρόλο. Επιδιώκει με υπερβολές, με ασυναρτησίες, με αδόκιμες συγκρίσεις  να καλλιεργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, για να δημιουργήσει ξανά συνθήκες 2015».

Επιβεβαιώνοντας την στροφή της κυβέρνησης στην εσωτερική πόλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ακόμα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πως «υποτάσσει, για άλλη μια φορά, το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον στο προσωπικό και κομματικό όφελος», συμπληρώνοντας πως «ο λαός έχει πια γνώση και βιώματα, του τι σημαίνει διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, σε ερώτηση σχετική με τα σενάρια πρόωρων εκλογών και την εντεινόμενη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», καθώς και πως «αυτή την στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων στην καθημερινότητα των πολιτών».

Βάρος στο «ευρωπαϊκό προφίλ» του Μητσοτάκη

Κανονικά συνεχίστηκε και η επιχείρηση εξοβελισμού της διπλής κρίσης και της απόδοσής της στο διεθνές περιβάλλον, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο πρώτος που έχει καταγγείλει τη διεθνή αισχροκέρδεια και έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Μάλιστα, για το ζήτημα της αισχροκέρδειας, ο εκπρόσωπος επιχείρησε έμμεσα να απαντήσει στην αποκάλυψη του Documento πως επέλεξε να καλύψει την κερδοσκοπία των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας πως «καμία Κυβέρνηση, καμία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είτε ψεύδεται ενσυνείδητα ή αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έδειξε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την όποια λύση στα προβλήματα, επαναλαμβάνοντας πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέπτυξε τις προτάσεις του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πέτυχε ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα και προφανώς θα επανέλθει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Αναπτύσσει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με τους ηγέτες κρατών που υιοθετούν ανάλογες θέσεις, ώστε η πίεση να μεγιστοποιηθεί και να παρθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται.» πρόσθεσε ακόμα, επιμένοντας στην κυβερνητική προσπάθεια κατασκευής του προφίλ του πρωθυπουργού με επικοινωνιακούς όρους.

Σιωπή για τα ενεργειακά και την Τουρκία

Ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του εκπροσώπου και για τα ενεργειακά σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά. Αφενός, σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times για αμερικανική πρόταση στην Τουρκία να παραδώσει πυραύλους S400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F35 από το οποίο μέχρι στιγμής μένει εκτός, ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το θέμα ως «δημοσιογραφικές πληροφορίες» για τις οποίες υποστήριξε πως «δεν επιβεβαιώνονται από την δική μας πλευρά», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα εξοπλιστικά της προγράμματα με προτεραιότητα την καλύτερη δυνατή θωράκιση της χώρας.

Σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις που ο Κυρ. Μητσοτάκης προανείγγειλε πως θα γίνουν «σύντομα» για την αξιοποίηση των εθνικών πόρων φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Τουρκία και το Ισραήλ», και πως «θα ενημερωθείτε σύντομα». Για τα σενάρια επαναφοράς του East Med και την πιθανότητα αλλαγής στάσης των ΗΠΑ, απάντησε πως δεν έχει υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα.

Για τον δε διάλογο με την Τουρκία και τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «προσχηματικό διάλογο», απάντησε πως η κυβέρνηση διέκρινε διαφοροποιημένους τόνους ρητορικής, δηλώνοντας ωστόσο  πως θα πρέπει να αποτυπωθεί το καλό κλίμα και στις επικείμενες εξελίξεις και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, πως «είχαμε τονίσει και πριν και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πως δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

Ετικέτες

Documento Newsletter