Ομόφυλα ζευγάρια: Εβδομάδα «πολιτικών παθών» για την κυβέρνηση

Ομόφυλα ζευγάρια: Εβδομάδα «πολιτικών παθών» για την κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων που φέρνει η ΝΔ διαμορφώνει νέες ισορροπίες τρόμου και συμμαχίες στο εσωτερικό της

Νέες ισορροπίες και νέες συμμαχίες διαμορφώνονται στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή (12 ή 13 Φεβρουαρίου) σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που προκάλεσε έντονη ανησυχία στο Μαξίμου, καθώς πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στην περιφέρεια, δέχονται μεγάλη πίεση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εκκλησιαστικός μηχανισμός διασφαλίζει πολλές ψήφους.

Δείτε επίσης – Φοιτητικό κίνημα και αγροτικές κινητοποιήσεις προκαλούν… αϋπνίες στο Μαξίμου

Μάλιστα η εκκλησία για να οξύνει ακόμη περισσότερο την πίεση, πέρα από την κατάρτιση κειμένου που θα διαβάζεται στους ναούς, θα στείλει και συγκεκριμένη επιστολή σε όλους τους βουλευτές με σκοπό να τους αποτρέψει από την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, «θα αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, θα εισαγάγει νέες μορφές οικογένειας και θα κανονικοποιηθούν οι “εκτροπές”».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με μητροπολίτη και του επιτέθηκε λεκτικά, με τρόπο που δεν συνάδει με το θεσμικό του αξίωμα αλλά ούτε και με την ιδιότητα του ιεράρχη.

Η έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετιζόταν και με τον ρόλο του Ιερώνυμου, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό, ενώ στις συναντήσεις τους εμφανιζόταν ήπιος και μετριοπαθής, συντόνιζε υπογείως την όξυνση των αντιδράσεων προς την κυβέρνηση.

Παρασκηνιακή συμφωνία Μητσοτάκη – Βορίδη

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη κουβέντα για τη στάση του Μάκη Βορίδη σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο υπουργικό συμβούλιο επαληθεύτηκε το σενάριο που συζητιόταν όλες τις προηγούμενες μέρες στα πολιτικά πηγαδάκια. Ο υπουργός Επικρατείας επέλεξε τη στάση της αποχής, την οποία ο Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «αξιοπρεπή».

Συγκεκριμένα, ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία».

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αποτέλεσμα ενός άτυπου συμβιβασμού μεταξύ Μητσοτάκη – Βορίδη με ισορροπίες τρόμου. Είναι αυτό που στη θεωρία των παιγνίων ονομάζεται win-win. Από τη μία ο υπουργός Επικρατείας δεν χάνει τη θέση του από το κυβερνητικό σχήμα και απέχει χωρίς να στηρίξει το νομοσχέδιο αλλά και χωρίς να το καταψηφίσει. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης αποσυσπειρώνει το μπλοκ των διαφωνούντων, καθώς η οδός της αποχής βάζει μέχρι ενός σημείου φρένο στο ενδεχόμενο της αποτύπωσης μιας διευρυμένης πολιτικής διαφωνίας προς το πρόσωπό του με την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Βέβαια, οι βολές κατά του συντηρητισμού που εκφράζει ο Μ. Βορίδης δεν έλειψαν, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι από διάλογο που είχε με τον υπουργό Επικρατείας το συμπέρασμα είναι ότι ο Μ. Βορίδης προτιμά άρρωστα παιδιά να μένουν στα ιδρύματα παρά να υιοθετηθούν από ομόφυλα ζευγάρια.

Πίεση από το Μαξίμου σε αναποφάσιστους

Τη στιγμή που το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί την πολιτική φθορά το μπλοκ των διαφωνούντων μεγαλώνει και μάλιστα οι διαφοροποιήσεις γίνονται με βροντερό τρόπο. Τις προηγούμενες μέρες άλλοι τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τη Φωτεινή Αραμπατζή και τον Γιάννη Οικονόμου. Οι πρώτοι δύο είπαν ότι θα καταψηφίσουν, ενώ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε τη βροντερή του αντίθεση στο νομοσχέδιο χωρίς να διευκρινίσει εάν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι βουλευτές που διαφωνούν είναι κοντά στους 40, ίσως και παραπάνω. Από αυτούς οι 20 είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Σε αυτό το πλαίσιο τα τηλέφωνα από το Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά καθώς ο Μητσοτάκης δεν θέλει ο αριθμός των βουλευτών να είναι τόσο υψηλός που δεν θα είναι διαχειρίσιμος. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει οι διαφωνούντες να στοιχηθούν πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί σε μια σειρά από στρατηγικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη (ελληνοτουρκικά, νομιμοποίηση μεταναστών, ομόφυλα ζευγάρια).

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος εργαλειοποίησε για να ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία.

 

Documento Newsletter