Ομόφωνη ενοχή αλλά με αναστολή για Τσοχατζόπουλο, Βίκυ Σταμάτη και Νίκο Ζήγρα

Ομόφωνη ενοχή αλλά με αναστολή για Τσοχατζόπουλο, Βίκυ Σταμάτη και Νίκο Ζήγρα

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) κατ’ επάγγελμα και από κοινού καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας , ο πάλαι ποτέ ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη και ο ξάδερφος του, Νίκος Ζήγρας.

Τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών και 100.000 ευρώ χρηματική ποινή, στον καθένα, με την έφεση τους όμως να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με τον όρους όμως της καταβολής εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ μέσα σε προθεσμία 10 ημερών και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Σύμφωνα πάντως με τους δικηγόρους του ζεύγους , δεν είναι σε θέση να καταβάλουν το χρηματικό ποσόν της εγγυοδοσίας, γεγονός που σημαίνει ότι κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Και για τον 84χρονο Νίκο Ζήγρα ο δικηγόρος του επισήμανε ότι δεν έχει τη δυνατότητα καταβολής της εγγυοδοσίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει αυτά τα λεφτά. Είναι 84 ετών» , υποστήριξε ο δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Βίκυς Σταμάτη να της χορηγηθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και ο Νίκος Ζήγρας δεν υπέβαλαν αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πώς έγινε το ξέπλυμα

Σύμφωνα με τη δικογραφία το αδίκημα για το οποίο οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι αφορά σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο του 1998 που συνάφθηκε στην Ελβετία από τον Νίκο Ζήγρα και στο οποίο καταβλήθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα.Χρήματα που προέρχονταν από το συγκεκριμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατέληξαν σε λογαριασμούς της Βίκυς Σταμάτη και του Νίκου Ζήγρα.

Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι προήλθαν από μίζες στον πρώην υπουργό.

«Ξαναζούμε την δίκη των εξοπλιστικών. Το δικαστήριο προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του με πολλά προβλήματα ακυρότητας της δίκης, όπως ότι η δίωξη για τον Τσοχατζόπουλο δεν πέρασε από τη Βουλή κατά παράβαση του Συντάγματος, το ότι η αρμοδιότητα ανήκε στα Ελβετικά δικαστήρια καθώς και το αμετάκλητο της κρίσης του Πενταμελούς εφετείου που δίκασε σε δεύτερο βαθμό και παράγει δεδικασμένο. Λυπάμαι που βλέπω ότι ο πήχης κατέβηκε πια πολύ χαμηλά», δήλωσε ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος .Μάλιστα ο συνήγορος εξέφρασε και την άποψη ότι η Ελλάδα …”χρωστάει στον Τσοχατζόπουλο” γιατί ” “τα υποβρύχια που πήρε στέκονται τώρα απέναντι στον Τούρκο”.  

Documento Newsletter