Ομόφωνα αθώοι Βαξεβάνης και Ανδριανόπουλος στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα

Ομόφωνα αθώοι Βαξεβάνης και Ανδριανόπουλος στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα

Ομόφωνα αθώους για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης  σε βάρος της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, έκρινε το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Βασίλη Ανδριανόπουλο. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνταν, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος τους η Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρεία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρείες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει.

Δείτε επίσης: Κόλαφος η απολογία Βαξεβάνη στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Μπροστά στο έγκλημα, η ουδετερότητα είναι έγκλημα

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, Γιάννης Μαντζουράνης, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος και Γιώργος Αθανασάκης, είχαν καταδείξει δια των αγορεύσεών τους, την αλήθεια του επίδικου δημοσιεύματος του Documento. Ο Γιώργος Αθανασάκης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Κωστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, σημείωσε κατά την αγόρευσή του, ότι ρόλος του δημοσιογράφου, είναι μεταξύ άλλων, να καταγγέλλει πρακτικές. Ο κ. Αθανασάκης, κατέδειξε το αληθές των δημοσιευμάτων του Documento αναφορικά με τα χρήματα που έλαβε η εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, για τη διοργάνωση συνεδρίου, και τόνισε ότι στόχος του επίδικου δημοσιεύματος ήταν, ανάμεσα στ’ άλλα, να καταδειχθούν οι σχέσεις διαπλοκής μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών. Ο ποινικολόγος υπογράμμισε ότι κυρία Λίνα Νικολοπούλου, είναι δημόσιο πρόσωπο, ως σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ως εκ τούτου, ο δημοσιογράφος οφείλει να την ελέγχει, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η ίδια -δια των εταιρειών της- έχει εισπράξει και δημόσιο χρήμα.

Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, αναφορικά δηλαδή με τις 400.000 ευρώ που η εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου εμφανίζεται να εισέπραξε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ από το υπουργείο Υγείας, ο Γιώργος Αθανασάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό είναι πέρα ως πέρα αληθές, αφού πράγματι η εταιρεία πήρε αυτά τα χρήματα (συγκεκριμένα 389.000 ευρώ), μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. «Παρά τη θολούρα που προσπάθησε να προκαλέσει η πλευρά της κυρίας Νικολοπούλου», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης των Βαξεβάνη και Ανδριανόπουλου, «προκύπτει από τα στοιχεία ότι το το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία της και να της αναθέσει με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του συνεδρίου». «Ήταν ιδιωτικά τα χρήματα που πήρε η κυρία Νικολοπούλου;» διερωτήθηκε με νόημα ο Γιώργος Στεφανάκης για ν’ απαντήσει ότι τα χρήματα αυτά τα εισέπραξε στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης: Απαλλαγή Βαξεβάνη πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα

Παίρνοντας τη σκυτάλη των αγορεύσεων, ο ποινικολόγος Βαγγέλης Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο του επίδικου δημοσιεύματος, το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη κατηγορείτο από τον Τύπο αλλά και από τη Δικαιοσύνη για την αδιαφανή διαχείριση κρατικών κονδυλίων και πρόσθεσε, για να καταδείξει την ανάγκη να υπάρξει δημοσιογραφικός έλεγχος, ότι η κυρία Νικολοπούλου είχε συμβληθεί με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ και στο παρελθόν είχε εισπράξει 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να οργανώσει καμπάνια για την πρόληψη από τον καρκίνο. Ο κύριος Γεωργακόπουλος υπενθύμισε ότι σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα κατά την ακροαματική διαδικασία, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε πραγματική τεχνογνωσία για τη διοργάνωση του περιβόητου συνεδρίου, αλλά χρησιμοποιήθηκε λόγω της ευελιξίας που παρείχε, δεδομένου ότι εκείνο μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, επίσης συνήγορος υπεράσπισης των Βαξεβάνη και Ανδριανόπουλου, πήρε τον λόγο τελευταίος και τόνισε ότι το δημοσίευμα περιγράφει μια μεθόδευση, ώστε η εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου να διοργανώσει το συνέδριο e-health. Εξάλλου, ο κύριος Μαντζουράνης υπενθύμισε ότι η σύμβαση υπεγράφη κυριολεκτικά τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου. «Είχαν στήσει τη δουλειά από την αρχή για να πάρει τη διοργάνωση του συνεδρίου η κυρία Νικολοπούλου. Είναι ξεκάθαρο» σημείωσε εμφατικά ο γνωστός ποινικολόγος. «Η κυρία Νικολοπούλου είναι πρόσωπο της επικαιρότητας», συμπλήρωσε ο κύριος Μαντζουράνης, «και η νομολογία του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) μπορούν να δέχονται όχι απλώς κριτική, αλλά δριμεία έως και άδικη κριτική». «Ο κύριος Βαξεβάνης έχει κάνει δριμεία κριτική, όχι άδικη, αναφέρεται σε γεγονότα, βγάζει συμπεράσματα και κάνει κρίσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν ποινικώς επιλήψιμες» πρόσθεσε. «Όλα όσα αποδίδονται στους δύο κατηγορούμενες, είναι αληθή» κατέληξε.

Μαντζουράνης: Στις Δημοκρατίες ουδείς είναι υπεράνω του νόμου

«Στις Δημοκρατίες, ουδείς είναι υπεράνω υποψίας, υπεράνω του νόμου, ακόμη κι αν θεωρεί τον εαυτό του ανέγγιχτο», δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Διαβάστε τη συνέχεια: Μαντζουράνης για αθώωση Βαξεβάνη – Ανδιανόπουλου: Στις Δημοκρατίες ουδείς είναι υπεράνω του νόμου

Documento Newsletter