Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023

Έχοντας ολοκληρώσει τις στρατηγικές κινήσεις των προηγούμενων ετών, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσίασε το 2023 σταθερές οικονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη, ενώ ακολουθώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και αναγνωρισμένα πρότυπα, συνέχισε την επιτυχή ενσωμάτωση των κριτηρίων που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Κοινωνία, και την Διακυβέρνηση (ESG) στην επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023, αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δέσμευση του Ομίλου απέναντι στην ενεργή συνεισφορά και ουσιαστική προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία για ένα ακόμη έτος, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του. 

Πιο συγκεκριμένα, το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου για το 2023 στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (E) εκφράζει τη δέσμευση του Ομίλου στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της πράσινης μετάβασης. Οι σημαντικότερες δράσεις στον τομέα αυτό αποτελούν η συνέχιση της εκπόνησης του Οδικού Χάρτη προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, καθώς και η ολοκλήρωση αναγνώρισης και αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και των δυνητικών οικονομικών τους επιπτώσεων, σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του TCFD. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 υποβλήθηκε για πρώτη φορά έκθεση προς αξιολόγηση στον ανεξάρτητο οργανισμό πιστοποίησης (CDP) σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επιτυγχάνοντας υψηλή βαθμολογία Β, ενώ ο Όμιλος δεσμεύτηκε μέσω της πρωτοβουλίας Science Based Targets initiative (SBTi) για τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων μείωσης εκπομπών. 

Ο τομέας της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (S) εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου, ο οποίος συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τις κοινωνικές του δράσεις, και ανταποκρίνεται με συνέπεια, ευθύνη και διαφάνεια στις ανάγκες και προσδοκίες της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. 

Έτσι, το 2023 ενίσχυσε τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), ενώ εστίασε ακόμη περισσότερο σε ενέργειες και δράσεις για την ευημερία και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του και στη διασφάλιση ενός υγιούς, ασφαλούς και χωρίς διακρίσεις, περιβάλλοντος εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο του 2023 υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις,  ενισχύοντας τη δέσμευσή του σε πρακτικές που διασφαλίζουν τον σεβασμό, την αποδοχή, και τη διαφορετικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, χωρίς διακρίσεις, ενώ σχεδίασε και ξεκίνησε ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων για την ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, εγκαινίασε τη νέα επικοινωνιακή ταυτότητα του προγράμματος ΕΚΕ με τίτλο “WHOLE LIVING”, η οποία αποτέλεσε το βασικό όχημα υλοποίησης όλων των δράσεων κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου και των θυγατρικών του, με τους εργαζόμενους του Ομίλου να ανταποκρίνονται ενεργά, αυξάνοντας κατά 87% τις ώρες εθελοντισμού σε σχέση με το 2022. Επιπλέον, συνέχισε να στηρίζει την τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς το 2023, το 95% των εργαζομένων του Ομίλου και το 83% των στελεχών του προήλθε από τις τοπικές κοινωνίες. 

Το 2023 ο τομέας της ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (G), ενδυναμώθηκε με πρωτοβουλίες και δράσεις σε θέματα διαφάνειας και κανονιστικής συμμόρφωσης. Τη χρονιά αυτή, ο Όμιλος ολοκλήρωσε επιτυχώς την αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας του Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ πραγματοποίησε αξιολόγηση κινδύνων επιχειρηματικών συνεργατών με κριτήρια ESG. Επιπρόσθετα, έλαβε πιστοποίηση για το Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22301:2019. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χρονιάς και με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενίσχυση της καινοτομίας, ο Όμιλος επένδυσε €1,6 εκ. σε σχετικές δράσεις και  συμμετείχε σε 8 ερευνητικά προγράμματα. 

 

Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σημειώνει σχετικά με τη δημοσίευση της Έκθεσης: «Κλείνοντας το 2023 με θετικό πρόσημο, συνεχίζουμε και το 2024, πιστοί στις αξίες μας, να απαντάμε στις προκλήσεις με ευκαιρίες, στις ανάγκες της κοινωνίας με δράσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος με συνέπεια και ευθύνη, βελτιώνοντας το αποτύπωμά μας και προσφέροντας ουσιαστικό έργο στην έννοια της πράσινης ανάπτυξης, παραμένοντας πιστοί στην πορεία μας προς ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον».

 

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023  του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι διαθέσιμη εδώ