Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση για νέους επιστήμονες

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση για νέους επιστήμονες

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα Νέες & Νέοι Επιστήμονες & η Οικονομία της Γνώσης, στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Τα Βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα εξής: 

«Το πρόβλημα: Η χώρα έχει στη διάθεση της ένα υψηλότατης κατάρτισης εξειδικευμένο δυναμικό το οποίο αδυνατεί να εντάξει στο παραγωγικό της μοντέλο.

Η απάντηση της κυβέρνησης σήμερα εντείνει το πρόβλημα: Ένα παραγωγικό σχέδιο παντελώς αναντίστοιχο με τις ανάγκες μιας οικονομίας που επενδύει στη γνώση και την προστιθέμενη αξία. Και ταυτόχρονα ρυθμίσεις για την εργασία που διαμορφώνουν ένα ακόμα σκληρότερο πλαίσιο εκμετάλλευσης.

Υπάρχει λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων οι οποίοι σύμφωνα με κάθε κριτήριο είναι άριστοι, και για τους οποίους δεν υπάρχει μία σταθερή πολιτική ως προς το μέλλον τους.

Σήμερα πάρα πολλοί νέες και νέοι επιστήμονες εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και χωρίς να υπάρχει ένα ομογενοποιημένο καθεστώς εργασιακών όρων.

Δημιουργείται η εξής κατάσταση. Από τη μία έχουμε επιστήμονες άνεργους, υποαμειβόμενους, εργαζόμενους σε τελείως άλλο αντικείμενο από το επιστημονικό τους πεδίο και από την άλλη κόσμο ο οποίος έφυγε στο εξωτερικό για να βρει καλύτερες συνθήκες. Το θέμα του brain drain αποτελεί ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα για την χώρα μας».

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter