Τη «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου» της κυβέρνησης της ΝΔ, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Στην ομιλία του κυριάρχησαν τα μέτρα επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα, της πάση θυσία εκκίνησης ξένων επενδύσεων όπως π.χ. της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, η μείωση φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, η διατήρηση της ευέλικτης εργασίας ως μοχλός ανταγωνιστικότητας, και όλα αυτά διανθισμένα με κάποια μέτρα φοροελάφρυνσης για το λαό σε βάθος… χρόνου.
«Δεν θα κρύψουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά θα αποφύγω τις αναφορές περί καμένης γης. Η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: “Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε”. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν τη χώρα, καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης.
«Eίμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει», ανέφερε για να προσθέσει ότι «έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση: «ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Εντοπίστηκαν και “πάγωσαν” οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».
Αναφερόμενος στο σκληρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του, ο Κ.Μητσοτάκης είπε:
«Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ».
Με πολύ γενικόλογο τρόπο αναφέρθηκε στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για “κύμα μεταρρυθμίσεων” το οποίο όμως δεν προσδιόρισε σε τι θα συνίσταται:
«Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Δίνοντας δε ένα στίγμα της πολιτικής διεκδίκησης απέναντι στους δανειστές, είπε ότι «είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς»…
Μείωση φόρων για χαμηλά εισοδήματα αλλά και για επιχειρήσεις
Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις ο Κ. Μητσοτάκης είπε:
* Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
*Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
* Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
* Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Δεν καταργήθηκαν τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης
* Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
* Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
* Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
* Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
* Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Δήθεν… απειλές για “αντεργατική συμπεριφορά”
Αφού παραδέχτηκε ότι «η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ότι «γι αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον… Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα»…
Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με… ευέλικτη αγορά εργασίας
Η γνωστή άποψη της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης γενικά αντίληψης αποθεώνει την ευέλικτη εργασία. Έτσι και ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος είπε σχετικά:
«Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες
Εξήγγειλε δε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, αλλά μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, αφού έτσι κι αλλιώς οι εισφορές για μερικώς ή εκ περιτροπής απασχολούμενους είναι πενιχρές.