Ολυμπιακός: Καλύτερη άμυνα η… επίθεσή του

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να σπάσουν και φέτος το φράγμα των 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με 18 διαφορετικούς σκόρερ.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έφτασε φέτος στην κατάκτηση του νταμπλ όπως πέρσι, μπορεί στον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ να αναδείχθηκαν τα αμυντικά κενά της ομάδας, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να λένε για τις επιτυχίες της επιθετικής τους πολυφωνίας…

Κι αυτό γιατί έσπασαν και φέτος το φράγμα των 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη σημείωσαν 107 τέρματα (με 42 παθητικό) σε 55 παιχνίδια, ενώ πέρσι με τέσσερα ματς περισσότερα οι Πειραιώτες είχαν φτάσει τα 112 γκολ (με 41 παθητικό).

Εν ολίγοις, τις δύο τελευταίες σεζόν που πήραν τους τρεις από τους τέσσερις εγχώριους τίτλους και παράλληλα κατάφεραν να φτάσουν στους 16 του Europa League έδωσαν 114 παιχνίδια με τέρματα 219-83. Αριθμοί αν μη τι άλλο τεράστιοι για τα ελληνικά δεδομένα…

Το πλέον αξιοσημείωτο για τους Πειραιώτες είναι ότι τα 107 γκολ προέρχονται από έναν τρομερό επιθετικό πλουραλισμό, καθώς 18 παίκτες τους (συν ένα αυτογκόλ) χρίστηκαν σκόρερ τη φετινή σεζόν. Ξεχώρισε βέβαια η τριάδα των Γιουσέφ ελ Αραμπί, Αχμέντ Χασάν και Γιώργου Μασούρα, που σημείωσε τα 58 από τα 107 γκολ της ομάδας, δηλαδή ποσοστό πάνω από 50%…

Πάλι πρώτος σκόρερ

Ο Ελ Αραμπί αναδείχτηκε για δεύτερη σερί σεζόν πρώτος σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα 1. Ο Μαροκινός με τα τρομερά ποσοστά στην καριέρα του σημείωσε στο πρωτάθλημα 22 γκολ έναντι 21 πέρσι, ενώ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions και Europa League) πέτυχε φέτος 28 γκολ, καταρρίπτοντας το περσινό του ρεκόρ των 27 τερμάτων.

Κι αν η έφεση του Μαροκινού φορ στο σκοράρισμα δεν προκαλεί εντύπωση, τι να πει κανείς για τη μεγάλη έκπληξη της σεζόν για τον Ολυμπιακό, τον Γ. Μασούρα; Ο 27χρονος ακραίος επιθετικός έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και οι αριθμοί τον δικαιώνουν απόλυτα.

Ο Μασούρας στο πρωτάθλημα σημείωσε 13 γκολ και βρέθηκε στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ μαζί με τον κεντρικό επιθετικό της ΑΕΚ Καρίμ Ανσαριφάρντ και φυσικά μπροστά από γνήσιους σέντερ φορ του πρωταθλήματος όπως ο Σφιντέρσκι του ΠΑΟΚ (11 γκολ), ο Μπαράλες του Αστέρα Τρίπολης (11 γκολ) ή ο Ιταλός Μακέντα του Παναθηναϊκού που σημείωσε 9 τέρματα. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις φέτος ο Μασούρας σημείωσε 15 γκολ, όσα και ο έτερος φορ των «ερυθρολεύκων» Αχμέντ Χασάν.

Χρυσή αλλαγή

Ο Αιγύπτιος επιθετικός πέτυχε 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά αυτό που εντυπωσίασε ήταν ότι αναδείχτηκε χρυσή αλλαγή του Πέδρο Μαρτίνς, αφού σημείωσε κρίσιμα γκολ για την ομάδα του. Ο Χασάν σημείωσε 10 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά το εντυπωσιακό ήταν πως έμεινε σχεδόν δύο μήνες εκτός αγώνων λόγω Covid και επιπλοκών που του παρουσιάστηκαν από το ιό.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ο πανύψηλος φορ λύτρωσε τον Ολυμπιακό αρκετές φορές και έγινε ο ήρωας της τελευταίας στιγμής. Ο Χασάν σημείωσε το 1-0 στο 90+1΄ στον αγώνα με τη Μαρσέιγ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, γκολ που αποδείχτηκε καθοριστικό για την πρόκριση των «ερυθρολεύκων» στους 32 του Europa League.

Επίσης στο 88΄ του αγώνα-ρεβάνς με την Αϊντχόφεν ο Χασάν μείωσε σε 2-1 και έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό στους 16 του Europa League για δεύτερη σερί χρονιά, αφού με το γκολ αυτό και σε συνδυασμό με τη νίκη 4-2 στο πρώτο ματς οι Πειραιώτες πήραν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

Όπως καθοριστικά αποδείχτηκαν τα γκολ του εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα τόσο στο πρωτάθλημα (πέτυχε το γκολ της νίκης 1-0 στο 90+3΄) όσο και στο Κύπελλο (στο 73΄ ισοφάρισε με εντυπωσιακό γκολ στα Γιάννενα στον πρώτο ημιτελικό, που έληξε 1-1).