Δείξε μου τον τερματοφύλακα σου να σου πω τι άμυνα έχεις, λένε στην ποδοσφαιρική πιάτσα κι εν μέρει έχουν δίκιο. Ειδικά μάλιστα, όταν μιλάμε για τον γκολκίπερ και την άμυνα του φετινού Ολυμπιακού. Κι αν η αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» σηκώνει πολύ κουβέντα, τα λάθη του τερματοφύλακα, που αποτελεί την τελευταία γραμμή κάθε ομάδας, πονάνε πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλα. Όμως, ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!
Και ειδικά για τον Ιταλό Νικόλα Λεάλι, ο Ολυμπιακός δεν έδωσε κάποιο σοβαρό ποσό για να τον αποκτήσει, αλλά αρκέστηκε σε ενοίκιο, αφού τον πήρε δανεικό από την Γιουβέντους.
Ο Λεάλι λοιπόν, με τις άσχημες εμφανίσεις του στα δύο παιχνίδια με την Μπεσικτάς στο Γιουρόπα Λιγκ, κατάφερε να κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να θυμηθούν τον αλήστου μνήμης Αργεντινό, πρώην γκολκίπερ της ομάδας τους, τον Φράνκο Κοστάντσο και φυσικά να αναπολήσουν τις καλές μέρες με τον Ισπανό Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια.
Στην Ευρώπη λοιπόν, σε 10 συμμετοχές, ο Λεάλι δέχθηκε 11 γκολ! Και το πιο σημαντικό είναι ότι ευθύνεται στα περισσότερα από αυτά! Ειδικά στα δύο ματς με την Μπεσικτάς, που δέχθηκε 5 γκολ, ο Ιταλός φέρει ευθύνη στα τέσσερα, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας γκάφας του στην ισοφάριση των Τούρκων, στο πρώτο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκη» (1 – 1).
Ο Ιταλός γκολκίπερ αγωνίστηκε στο ματς Ολυμπιακού – ΑΠΟΕΛ 0 – 1, για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Με μια αποτυχημένη έξοδο, έχασε τον Κύπριο Σωτηρίου που σημείωσε το νικητήριο γκολ. Στη ρεβάνς της Λευκωσίας, την τελευταία αγωνιστική, όπου παιζόταν η πρώτη θέση του ομίλου, πραγματοποίησε νέα άστοχη έξοδο, πάλι γκολ ο Σωτηρίου.
Στη νίκη του Ολυμπιακού με 4 – 1 επί της Αστάνα, στην 3η αγωνιστική, το γκολ των Καζάκων προήλθε από δική του γκάφα, όταν προσπάθησε να δώσει πάσα με τα πόδια σε συμπαίκτη του, αλλά την έδωσε σε αντίπαλο! Στον αγώνα με την Γιουνγκ Μπόις στο Φάληρο, δύο φορές απομάκρυνε λανθασμένα με τα πόδια, ενώ έδειξε μεγάλο πρόβλημα στις εξόδους του. Τι άλλο να περιμένει κανείς;
Με την ευκαιρία πάντως, των… κατορθωμάτων του Λεάλι, κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, να θυμηθούμε τερματοφύλακες που κάθισαν κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού και έγραψαν ιστορία με τις… γκάφες τους:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Ηταν Σεπτέμβριος του 1971 και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν στο στάδιο Καραϊσκάκη την Ντιναμό Μόσχας, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν η πρώτη χρονιά του Νίκου Γουλανδρή στην προεδρία της ομάδας και η σεζόν που ξεκινούσε εντός συνόρων, η ερυθρόλευκη κυριαρχία. Οι Ρώσοι (Σοβιετικοί τότε), ήταν καλύτεροι, πέτυχαν νωρίς στο β’ μέρος το 0 – 1 και στο 87΄ έγινε η φάση που έμελλε να σημαδέψει την καριέρα του Μυλωνά και που έγινε σύνθημα των φιλάθλων για κάθε τερματοφύλακα που δεχόταν γκολ μετά από σοβαρό λάθος.
Ο Μυλωνάς λοιπόν πήδηξε εντελώς μόνος του στη μικρή περιοχή, για να μαζέψει τη μπάλα, μετά από μια κακή σέντρα των φιλοξενούμενων. Όμως η μπάλα του γλίστρησε από τα χέρια και ο αντίπαλος επιθετικός έκανε το τελικό 0 – 2. Αυτό ήταν. Το σύνθημα «είσαι σαν το Μυλωνά» δονούσε τα ελληνικά γήπεδα κάθε φορά που ένας γκολκίπερ έτρωγε ένα αστείο γκολ. Ο Μυλωνάς (έδωσε και σε άλλα ματς δικαιώματα), ξανάπαιξε μετά από έξι μήνες. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε συνολικά σε 53 αγώνες και δέχτηκε 34 γκολ. Το καλοκαίρι του 1973 παραχωρήθηκε στο Αιγάλεω ως αντάλλαγμα για τη διπλή μεταγραφή των Σταυρόπουλου και Πουπάκη στους Πειραιώτες.
ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΠΟΛΕΤΙ
Αρχές της δεκαετίας του 1970 και οι ξένοι παίκτες έρχονται σωρηδόν στην Ελλάδα, με πρώτους και καλύτερους, παίκτες από τη Νότιο Αμερική. Μεταξύ αυτών και ένας φημισμένος γκολκίπερ της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Πολέτι. Ένας τερματοφύλακας με πλούσιο βιογραφικό, που έφερε στον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής και στην πρώτη του προπόνηση έγινε χαμός από τους φίλους της ομάδας. Κι όμως, ο Πολέτι… δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους»!
Κι αυτό γιατί, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, το καλοκαίρι, ο τότε προπονητής, ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος, διαπίστωσε – σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες – ότι ο Αργεντινός δεν μπορούσε να πλονζάρει από την μια πλευρά κι αυτό επειδή είχε στο παρελθόν έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι και ήταν εγχειρισμένος. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Πολέτι είχε φυλακιστεί για ένα μήνα στην Αργεντινή κι όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε να παίξει ποδόσφαιρο στη χώρα, λόγω της συμμετοχής στα μεγάλης έκτασης επεισόδια στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με την Μίλαν. Έτσι τον βρήκε ο Ολυμπιακός, έτσι αποφάσισε κι αυτός να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει την… αρπαχτή του.
Ο μύθος στην περίπτωση Πολέτι αναφέρει πως εφημερίδα της εποχής είχε βάλει φωτογραφία του από προπόνηση του Ολυμπιακού και για να δώσει έμφαση στο πόσο εντυπωσιακός γκολκίπερ ήταν, τον φωτογράφησε όρθιο να κρατάει με τα χέρια ψηλά την μπάλα και στην εφημερίδα την τύπωσαν πλάγια για να φαίνεται έτσι ως μια τρομερή εκτίναξη! Αν πρόσεχε όμως κάποιος το φόντο πίσω από τον Πολέτι, διέκρινε ότι οι εξέδρες του σταδίου ήταν… κάθετες και όχι οριζόντιες…
ΓΙΑΤΣΕΚ ΚΑΖΙΜΙΕΡΣΚΙ
Ηταν ο πρώτος ξένος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό (1987-88) και τον έφερε στο λιμάνι ο Γιώργος Κοσκωτάς. Ο 28χρόνος Πολωνός αποδείχθηκε πολύ «λίγος» και για αυτό έπαιξε μόνο σε 10 αγώνες. Κύκνειο άσμα του η συντριβή του Ολυμπιακού από τον «αιώνιο» αντίπαλο του τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ, με γηπεδούχους τους Πειραιώτες, με 1 – 4. Ένα ματς – εφιάλτης για τον Καζιμιέρσκι, που ευθυνόταν για τα τρία από τα τέσσερα γκολ. Πληροφορίες που δεν διασταυρώθηκαν, ανέφεραν ότι ο Πολωνός είχε σοβαρό πρόβλημα όρασης και πως πέρα από το σημείο του πέναλτι, έβλεπε μόνο σκιές…
ΕΡΒΙΝ ΛΕΜΕΝΣ
Ο Βέλγος γκολκίπερ ήταν για πολλούς ο χειρότερος τερματοφύλακας που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, τη δεκαετία του 2000. Έμεινε στον σύλλογο δύο χρόνια κι έγινε ο δεύτερος «κίπερ» στην ιστορία των «ερυθρολεύκων» που δεν έκανε επίσημη εμφάνιση με την ομάδα (είχε προηγηθεί πριν 35 χρόνια ο Πολέτι)! Έπαιξε σε ένα φιλικό προετοιμασίας το 2005, με την Λίβερπουλ στο Ζέεφελντ (3 – 4), όπου έκανε ρεσιτάλ γκάφας με αποκορύφωμα τα γκολ των Μοριέντες και Μπάρος σε κενή εστία, αφού ο Λέμενς… απουσίαζε από τα δοκάρια του! Ο Λέμενς ήταν επιλογή του Νορβηγού προπονητή του Ολυμπιακού, Τροντ Σόλιντ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν τον έβαλε σε επίσημο παιχνίδι. Σε αυτό «βοήθησε» και το γεγονός ότι ο Βέλγος είχε αρκετούς τραυματισμούς…
ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΣΤΑΝΤΣΟ
Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2011 και μέσα σε μια σεζόν κατάφερε να γίνει… ανέκδοτο για τους φίλους της ομάδας και όχι μόνο, αφού μνημονεύεται μέχρι σήμερα και οι συγκρίσεις με τους χειρότερους γκολκίπερ παγκοσμίως, δίνουν και παίρνουν. Όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του Αργεντινού, που την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν στην Ελβετία με τη Βασιλεία, ο παλιός άσος του ΠΑΟ, Χουάν Χοσέ Μπορέλι δήλωσε ότι «ο Ολυμπιακός βρήκε χρυσάφι, αφού ο Κοστάντσο είναι τερματοφυλακάρα, ιδιαίτερα σταθερός, με πολύ καλά αντανακλαστικά και είναι εξαιρετικός στις εξόδους». Καμία σχέση! Από λάθη; Ατελείωτα. Από γκάφες; Αμέτρητες! Αντί άλλης κριτικής, απολαύστε σχόλια φιλάθλων και θα καταλάβετε το αγωνιστικό του μέγεθος:
– Γιατί οι ψαράδες ζηλεύουν τον Κοστάντσο; Γιατί έχει συνέχεια γεμάτα… δίχτυα…
– Ο Κοστάντσο δεν μπορεί να… πιάσει ούτε fm στο ραδιόφωνο…
– Ο Κοστάντσο δεν μπορεί να… πέσει ούτε για ύπνο…
– Ο Κοστάντσο δεν την πέφτει ούτε σε γκόμενα…
– Το «κάποιο άγαλμα» που είδε τον Γιάννη Πουλόπουλο και τον θυμήθηκε, ήταν ο Κοστάντσο…
– Ο Ολυμπιακός θα πληρώσει φόρο ακινήτων για τον Κοστάντσο…