Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων χαιρετίστηκε με ανακούφιση, αλλά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και ποικίλα
Ανακούφιση προκάλεσε στους περισσότερους Ελληνες αθλητές η απόφαση της ΔΟΕ για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Κάποιοι γυμνάζονταν κακήν κακώς στην αυλή ή και στο σαλόνι του σπιτιού τους, άλλοι ετοιμάζονταν να τα παρατήσουν, πολλοί χρειάζονταν χρόνο για να ξεπεράσουν τραυματισμούς και άλλα προβλήματα.
Για τον ελληνικό αθλητισμό, που μετρούσε 26 προκρίσεις για το Τόκιο και κάμποσα ερωτηματικά, το 2021 θα είναι νέα σελίδα, εφόσον ξημερώσει με υγεία. Εκείνη που σωριάστηκε στο κρεβάτι της εντατικής θεραπείας και αναπνέει με μηχανική υποστήριξη είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
«Είμαστε σε δραματική κατάσταση» ομολογεί ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. «Νιώθουμε σαν τον πυγμάχο που δέχεται μπαράζ από γροθιές. Τα ετήσια έξοδά μας ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στο 40% αυτού του ποσού. Τα συνηθισμένα έσοδά μας εξανεμίζονται λόγω της πανδημίας».
Το έλλειμμα καλύπτεται συνήθως από το Καλλιμάρμαρο, που αποφέρει στην ΕΟΕ ετήσιο κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ (εισιτήρια, κυλικείο, τουαλέτες κ.ο.κ.), αλλά το ξεκίνημα της τουριστική σεζόν θα το βρει κλειδαμπαρωμένο. Το ξενοδοχείο Civitel που ανήκει στην επιτροπή έκλεισε και αυτό τις πόρτες του λόγω κορονοϊού, ενώ οι χορηγοί θα μετακυλίσουν τις δωρεές τους στη νέα ολυμπιακή χρονιά, όπως και η ΔΟΕ. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη πληρωθεί σημαντικά ποσά για τη διαμονή και μετακίνηση της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο.
Ευνοημένοι
Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο αθλητής που ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον, αφού ο εγχειρισμένος ώμος του τον άφησε πολύ πίσω. Εφόσον βρεθεί κοντά στο ζενίθ της φυσικής του κατάστασης θα είναι σαφώς ευκολότερο να πετύχει τον στόχο του στα δύο τελευταία μίτινγκ Παγκόσμιου Κυπέλλου: ισάριθμες νίκες με υψηλή βαθμολογία. Ο «άρχοντας των κρίκων» κλείνει τα 30 τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Μάννα εξ ουρανού ήταν η αναβολή και για την καρατέκα Ελενα Χατζηλιάδου, η οποία έμεινε εκτός των πινάκων πρόκρισης την τελευταία στιγμή και αναζητούσε δεύτερη ευκαιρία. Το φθινόπωρο θα τη βρει ανανεωμένη σωματικά και ψυχολογικά. Ο μνηστήρας της Χατζηλιάδου, πυγμάχος Αλέξανδρος Τσανικίδης ξέμεινε σε περίεργο σταυροδρόμι, αφού απείχε μόλις μία νίκη από την πρόκριση! Το προολυμπιακό τουρνουά στο Λονδίνο διακόπηκε 24 ώρες προτού ο Τσανικίδης δώσει τον κρίσιμο αγώνα με έναν Ουκρανό. Σε παρόμοια τροχιά είχε μπει η πρωτοπυγμάχος Νίκη Πίτα μετά τη νίκη της επί της Βουλγάρας Μεχμέντοβα στα 60 κιλά.
Νέα κριτήρια
Παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς θα συνεχιστεί η διαδικασία. Η ΔΟΕ ανέθεσε στις επιμέρους ομοσπονδίες τη θέσπιση των νέων κριτηρίων. «Πιθανολογείται ότι θα αλλάξουν τα όρια πρόκρισης, π.χ. στα αγωνίσματα του στίβου» τονίζει ο Σπ. Καπράλος. «Πιστεύω πάντως ότι τα κερδισμένα εισιτήρια θα ισχύσουν και για το 2021. Εκκρεμεί περίπου το 43% των θέσεων για το Τόκιο».
Η Ελλάδα είχε ήδη σφραγίσει 26 βίζες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές που έχουν προκριθεί είναι οι εξής:
Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), η Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην) και ο Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) από τον στίβο.
Οι σκοπευτές Αννα Κορακάκη (10 μ. αεροβόλο πιστόλι) και Νίκος Μαυρομάτης (σκιτ).
Οι κολυμβητές Κριστιάν Γκολομέεβ (50 μ. ελεύθερο), Απόστολος Χρήστου (100 μ. ύπτιο), Ανδρέας Βαζαίος (200 μ. μεικτή ατομική), η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4×100 μ. ελεύθερο με τέταρτο τον Ιωάννη Γεωργαράκη,ο Απόστολος Παπαστάμος (100 και 200 μ. μεικτή ατομική), ο Κώστας Εγγλεζάκης (800 μ. ελεύθερο) και η Αννα Ντουντουνάκη (100 μ. πεταλούδα).
Η Μαρία Πρεβολαράκη από την ελευθέρα πάλη (-53 κ.)
Οι ποδηλάτες Χρήστος Βολικάκης (πίστας, Οmnium) και Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (δρόμου).
Οι κωπηλάτριες Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου (δίκωπος άνευ πηδαλιούχου).
Και επτά ιστιοπλόοι: Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (470), Βασιλεία Καραχάλιου (Laser Radial), Βύρων Κοκκαλάνης (RS:X), Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής (470), Γιάννης Μιτάκης (Finn).
Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες έχουν σημαντικές πιθανότητες διάκρισης, αλλά οι αστερίσκοι είναι άφθονοι. Ο Γκολομέεβ ήταν από τους ελάχιστους που συνεχίζουν προπονήσεις χωρίς εμπόδια, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα παραμείνει στις ΗΠΑ για δεύτερη χρονιά. Οι νεαρές κωπηλάτριες Μπούρμπου – Κυρίδου ετοιμάζονταν να μεταναστεύσουν στην Αμερική για σπουδές, οι οποίες όμως είναι αδύνατο να συνδυαστούν με ολυμπιακή προετοιμασία. Μάλιστα η Μπούρμπου έχει εξασφαλίσει υποτροφία για το περίφημο Γέιλ.
Πρωταθλητές με ελπίδες μεταλλίου όπως ο Βολικάκης και η Στεφανίδη είχαν συντονίσει την προετοιμασία τους έτσι ώστε να βρίσκονται στο απόγειο της φυσικής κατάστασης τον ερχόμενο Ιούλιο. Μερικοί ιστιοπλόοι είχαν ήδη βουτήξει στα νερά της Ιαπωνίας, αφού ο μουσώνας καθιστά ακατάλληλο για προπονήσεις στη θάλασσα το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπου σχεδόν όλοι οι αθλητές ανήκουν de facto σε ευπαθείς ομάδες, είναι ένα παράλληλο, βασανιστικό κεφάλαιο.
Ποιοι χάρηκαν
Η αναβολή ήρθε λουκούμι σε αθλητές που λόγω τραυματισμών έχασαν έδαφος και κινδύνευαν με αποκλεισμό: Εμμανουήλ Καραλής, Μαρία Μπελιμπασάκη και άλλοι. Αλλοι, μεγαλύτερης ηλικίας, Ελληνες και ξένοι, βλέπουν να ορθώνεται μπροστά τους βουνό, αφού σκόπευαν να ολοκληρώσουν την καριέρα τους στο Τόκιο και αφιέρωναν τις τελευταίες δυνάμεις τους στην προετοιμασία. Το βάρος μιας πρόσθετης χρονιάς είναι σισύφειο μαρτύριο για τους 35άρηδες.
Η εθνική ανδρών μπάσκετ υπέστη άλλου είδους απώλεια στήριξης, αφού η αλλαγή σχεδίων δρομολογεί τη διακοπή συνεργασίας με τον Ρικ Πιτίνο, προτού ακόμη ο Αμερικανός φορέσει το μπλε κοστούμι. Το προολυμπιακό τουρνουά φαίνεται ότι θα διεξαχθεί κανονικά στον Καναδά, αλλά η ημερομηνία είναι άγνωστη και η στελέχωση της «επίσημης αγαπημένης» σταυρόλεξο. Εκφράζονται φόβοι ότι το ΝΒΑ δεν πρόκειται να λογαριάσει εθνικές ομάδες όταν καταρτίσει το νέο του καλεντάρι. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τη Εuroleague.
Καλά και κακά νέα
Στο πόλο το έξτρα δωδεκάμηνο θεωρήθηκε καλό μαντάτο για τα κορίτσια και κακό για τα αγόρια. Και οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους μέσα από προολυμπιακά τουρνουά τον επόμενο χειμώνα.
Η αποθεραπεία της πολύπειρης γκολκίπερ Χρυσής Διαμαντοπούλου ανεβάζει κατακόρυφα τη δυναμικότητα της εθνικής γυναικών, όπως και η επιστροφή της εγχειρισμένης Χυδηριώτη. Ο νέος ομοσπονδιακός Τεό Λοράντος θα έχει άφθονο χρόνο για να δουλέψει, αλλά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει η 32άχρονη Ασημάκη καθιστούν τη συνεισφορά της αμφίβολη.
Οι άντρες περίμεναν τη δοκιμασία αισιόδοξοι, αφού οι διεθνείς του Ολυμπιακού αλλά και οι ξενιτεμένοι (Φουντούλης, Βλαχόπουλος κ.ά.) βρίσκονταν σε καλή κατάσταση πριν από τη διακοπή. Η απουσία προπονητικού κέντρου ήταν και παραμένει το υψηλότερο εμπόδιο για τους υδατοσφαιριστές μας.