Η 11η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα για τα ελληνικά χρώματα, αφού συνοδεύτηκε με δύο μετάλλια: το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους.
Δείτε επίσης: Τόκιο 2020: Χρυσός Τεντόγλου με 8,41 μ στο μήκος!
Ο 23χρονος Τεντόγλου κέρδισε τον αγώνα στο τελευταίο του άλμα, όταν προσγειώθηκε στα 8,41 μ. και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή έμενε εκτός μεταλλίων (με επίδοση 8,05 μ.). Πανηγύρισε με απλωμένα χέρια, χωρίς εξαλλοσύνες. «Αλητεία», φάνηκε να αστειεύεται, με το βλέμμα του στραμμένο στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι.
Δείτε επίσης: Τόκιο 2020: Χάλκινος ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους
«Προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι», είπε μετά ο παροιμιωδώς σεμνός άλτης από τα Γρεβενά. «Ο Κουβανός μου ήταν καλύτερος και εγώ νίκησα επειδή στάθηκα τυχερός. Δεν ξέρω τι έπαθα στις προηγούμενες προσπάθειές μου. Πηδούσα …ό,τι να ‘ναι και, όχι, δεν πίστευα στο χρυσό. Τι να το έκανα άλλωστε το μετάλλιο με 8,15 μ.;»
Ο Κουβανός Ετσεβαρία πήδηξε και αυτός 8,41 μ., αλλά η δεύτερη επίδοσή του (8,06 μ.) ήταν χειρότερη από αυτή του Τεντόγλου και έτσι έχασε στην ισοβαθμία. Τρίτος ήταν ένας άλλος άλτης από την Κούβα, ο Μάικλ Μασό με 8,21 μ.
Ο Πομάσκι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώτο προπονητή του Τεντόγλου, Βαγγέλη Παπανίκο. «Μου έδωσε τον Μίλτο καλοδουλεμένο», υποκλίθηκε.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο του 2016 στους κρίκους, αφού ένα μικρό παραπάτημα στον προσγείωση τον έριξε πίσω από τους Κινέζους Λιου Γιανγκ (15,500) και Χάο Γιου (15.300). Ο Πετρούνιας βαθμολογήθηκε με 15,200.
«Αφιερώνω το μετάλλιο στην Ελλάδα», είπε ο Πετρούνιας αμέσως μετά την απονομή.
«Για μένα είναι μία δικαίωση. Όσοι πίστεψαν ότι μπορούσα να συνεχίσω μετά το χειρουργείο μου, αποδείχθηκε ότι καλώς το πίστεψαν. Οι υπόλοιποι, διαψεύστηκαν. «Νιώθω πολύ γεμάτος αλλά η γεύση είναι γλυκόπικρη. Σίγουρα είναι μεγάλο πράγμα που επιστρέφω στα μετάλλια μετά από πανδημία, αλλά δεν μου αρέσουν οι δεύτερες και τρίτες θέσεις. Έχω μάθει να κερδίζω και θα κάνω τα πάντα για να επιστρέψω στην κορυφή».
Ο Πετρούνιας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με στόχο το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2024 στο Παρίσι. «Η καριέρα δεν μπορεί να κλείσει με τρίτη θέση. Πρέπει να κλείσει με πρωτιά», είπε. Και λίγο αργότερα, σε χαμογελαστή ανάρτησή του στο Instagram: «Είμαι ευτυχισμένος με αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτα για όσα πέρασα τα τελευταία χρόνια και βρίσκομαι σήμερα εδώ και ύστερα γιατί μου δίνει κίνητρο αυτό το αποτέλεσμα να συνεχίζω να γίνομαι καλύτερος. Η κορυφή μας ανήκει!»
Η Εθνική πόλο ολοκλήρωσε με εκπληκτική εμφάνιση και μεγάλη νίκη τους αγώνες της στην α’ φάση: 14-5 την ισχυρή ομάδα των ΗΠΑ. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε πρώτη στον Όμιλό της και έδωσε ραντεβού με το Μαυροβούνιο στον κρίσιμο προημιτελικό της Τετάρτης, αποφεύγοντας τους Σέρβους. Ίσως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας της για Ολυμπιακό μετάλλιο.
Τα οκτάλεπτα του σημερινού αγώνα: 4-1, 2-2, 5-2, 3-0. Έπαιξαν οι Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 5, Σκουμπάκης 1, Καπότσης, Φουντούλης 4, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 2, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 1.
Χωρίς ιδιαίτερο άγχος περασαν στον τελικό του άλματος επί κοντώ η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου.
Η 35χρονη Κυριακοπούλου φάνηκε σε εξαιρετική κατάσταση και πέρασε με την πρώτη προσπάθεια όλα τα ύψη που δοκίμασε (4,25 μ., 4,40 μ., 4,55 μ.). Η νεροποντή που ξέσπασε αμέσως μετά επηρέασε ελαφρά την 31χρονη Στεφανίδη, η οποία έκανε ένα άκυρο άλμα πριν «απογειωθεί» στα 4,55 μ. με τη δεύτερη.
Η περίφημη Σάντι Μόρις αποχώρησε από τον προκριματικό τραυματισμένη, ενώ έμειναν έξω από τον τελικό της Πέμπτης άλλες δύο αθλήτριες υψηλών επιδόσεων, η Αυστραλέζα Κένεντι και η Καναδέζα Νιούμαν. Η τρίτη Ελληνίδα του αγώνα, Ελένη Πόλακ αποκλείστηκε με 4,40 μ.
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη έφτασε στα ημιτελικά των 200 μ., όπου αποκλείστηκε με επίδοση 23.38. Στον πρωινό προκριματικό είχε περάσει με 23.16. Οι σφυροβόλοι Μιχάλης Αναστασάκης (22ος με 73,52 μ.) και Χρήστος Φραντζεσκάκης (25ος με 72,19 μ.) έμειναν μακριά από τις δυνατότητές τους και δεν μπόρεσαν να περάσουν στον τελικό.
Από το αυριανό πρόγραμμα, ξεχωρίζει η συμμετοχή του 21χρονου Εμμανουήλ Καραλή στον τελικό του επί κοντώ στη 1 μ.μ. «Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα», λέει και ξαναλέει ο νεαρός άλτης, που ελπίζει να πλασαριστεί στην οχτάδα του αγωνίσματος, εφ’ όσον επαναλάβει τα 5,75 μ. του προκριματικού. Ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις μπορεί να απειλήσει ακόμα και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Αύριο θα αγωνιστούν στα προκριματικά των αγωνισμάτων τους ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ με εμπόδια και η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μ.
Πρόκριση στον τελικό στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβηση διεκδικούν με αξιώσεις οι Εβελίνα Παπάζογλου και Ευαγγελία Πλατανιώτη. Μετά το ελεύθερο πρόγραμμα, το ελληνικό δίδυμο βρίσκεται στη 10η θέση με 88,1167 βαθμούς. Η δωδεκάδα του τελικού θα αναδειχθεί αύριο, όταν προστεθεί η βαθμολογία από το τεχνικό πρόγραμμα (έναρξη στις 13.30).
Υπενθυμίζουμε ότι η Πλατανιώτη είχε βρεθεί θετική στον Covid-19 και έγινε δεκτή εκπρόθεσμα στους Αγώνες, αφού πρόλαβε να αναρρώσει και να ταξιδέψει στο Τόκιο το περασμένο Σάββατο.
Οι δύο αθλήτριες θα λάβουν μέρος και στο ομαδικό, όπου όμως η υπόλοιπη ελληνική ομάδα βρίσκεται σε εντατική επιτήρηση, μετά από νέο κρούσμα κορονοϊού.
Θετική βρέθηκε μόνο μία αθλήτρια. Στο ομαδικό αγώνισμα (Παρασκευή-Σάββατο) υπάρχει πρόβλεψη για αναπληρωματική αθλήτρια, οπότε προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλείται η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας.
Στην ιστιοπλοΐα, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής διεκδικούν αύριο πρόκριση στην κούρσα των μεταλλίων στην κλάση 470. Μετά τις πρώτες οχτυώ ιστιοδρομίες βρίσκονται στην 8η θέση με 56 βαθμούς ποινής, ενώ το τρίτο στην κατάταξη σκάφος μετράει 37.
Στον αντίστοιχο αγώνα των γυναικών, οι Αριάδνη Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά έχουν μείνει στην 15η θέση με 83 βαθμούς ποινής.