Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρίσι 1924 – Πριν έναν αιώνα!

Ο Φιλανδός Vilho Ritola προηγείται του αγώνα 10.000 μέτρων των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου του 1924. Ο Ritola κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το αγώνισμα. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, ένα έκθεμα στη γαλλική πρωτεύουσα δείχνει πώς οι Αγώνες αποτέλεσαν «καθρέφτη της κοινωνίας» από τις αρχές του 20ού αιώνα. (AP Photo/File)
Οι ομάδες ράγκμπι των ΗΠΑ και της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, Ιούλιος 1924. (AP Photo)
Ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι προηγείται του στίβου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1924. Τα πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε ο μεγάλος Φινλανδός δρομέας θα επιστραφούν στο Παρίσι και θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα σηματοδοτήσει τον ένα αιώνα από το μοναδικό του επίτευγμα στους Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Αθλητισμός τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (AP Photo, File)
Αυτή η φωτογραφία αρχείου της 15ης Ιουλίου 1924 δείχνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Στάδιο Colombes, στο Παρίσι, καθώς οι διαγωνιζόμενοι αθλητές παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο και οι σημαίες όλων των διαγωνιζόμενων εθνών σχηματίζουν ένα ημικύκλιο γύρω από τον βετεράνο Γάλλο αθλητή, G. Andre, που δίνει τον Ολυμπιακό όρκο. (AP Photo/Filr)
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου του 1924, οι ολυμπιονίκες Johnny Weissmuller, αριστερά, και Duke Kahanamoku διακρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. (AP Photo/File)

Ένα υπερθέαμα υπόσχονται οι Γάλλοι που διοργανώνουν για τρίτη φορά στην ιστορία τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προηγούμενη φορά ήταν το 1924 σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από το σήμερα που λίγα χρόνια πριν έβγαινε από μια παγκόσμια σύρραξη.

Το σήμερα δεν θα μπορούσαν ποτέ να το φανταστούν. Εξάλλου οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είχαν πάρει τη σημερινή μορφή τους και έψαχναν την ίδια την προσωπικότητά τους.

Τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 διεξήχθησαν στο Παρίσι από τις 4 Μαΐου έως τις 27 Ιουλίου. Πήραν πήραν μέρος 3.089 αθλητές (2.954 άνδρες και 135 γυναίκες) από 44 χώρες. Η Εβδομάδα των Χειμερινών Αθλημάτων έλαβε χώρα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας και αργότερα η ΔΟΕ την αναγνώρισε ως τους Πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1924 ήταν για τη Γαλλία η δεύτερη φορά διοργάνωσης αφού τους είχαν διοργανώσει και το 1900 που ομολογουμένως δεν είχαν επιτυχία αφού συνέδεσαν τους αγώνες και με την χαοτική Διεθνή Έκθεση. Τότε μάλιστα η Γαλλία ήθελε να χτίσει και ένα πιστό αντίγραφο του σταδίου της Ολυμπίας για να… προσγειωθεί από τη δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Έκθεσης, Αλφρέντ Πικάρ, που δήλωσε ότι ο αθλητισμός είναι «μια άχρηστη και γελοία δραστηριότητα για να δαπανηθούν τόσα πολλά χρήματα».

Η απόφαση για την ανάθεση στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924, ελήφθη στη Λωζάνη στις 2 Μαΐου 1921, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το Παρίσι υπερίσχυσε των υποψηφιοτήτων του Άμστερνταμ, της Βαρκελώνης, του Λος Άντζελες, της Ρώμης και της Πράγας. Καθοριστική ήταν η συμβολή του προέδρου της ΔΟΕ Πιερ ντε Κουμπερτέν, που ήθελε να δει τους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες να διεξάγονται στην πατρίδα του, προτού εγκαταλείψει την προεδρία της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) .

Το κόστος των αγώνων της 8ης Ολυμπιάδας υπολογίζεται σε 10.000.000 φράγκα. Με συνολικά έσοδα 5.496.610 φράγκα, οι αγώνες επέφεραν σημαντική οικονομική ζημιά, παρόλο που στα αγωνίσματα οι θεατές έφταναν τους 60.000 κάθε φορά

Στις καινοτομίες των αγώνων να σημειώσουμε:

  • Την ανάκρουση για πρώτη φορά των εθνικών ύμνων της Ελλάδας (ως πατρίδας του Ολυμπισμού), της διοργανώτριας χώρας και της χώρας που αναλάμβανε τη διοργάνωση της επόμενης Ολυμπιάδας.
  • Την υιοθέτηση από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν της ρήσης «citius, altius, fortius» («γρηγορότερα, δυνατότερα, ψηλότερα») του εκπαιδευτικού και ιερωμένου Ερίκ Ντιντόν, που έγινε έκτοτε το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • ­Την πρώτη «ζωντανή» ραδιοφωνική μετάδοση των Αγώνων.
FILE – Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου του 1924, η Αμερικανίδα καταδύτρια Elizabeth Becker αγωνίζεται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού γυναικών στο άλμα με εφαλτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. (AP Photo/File)

 

Στην κατάταξη των μεταλλίων, οι ΗΠΑ επικράτησαν με 99 (45-27-27), έναντι 38 της Γαλλίας (13-15-10) και 37 της Φινλανδίας (14-13-10). Μορφή των αγώνων, με τρία χρυσά στην κολύμβηση (100 μ., 400 μ, 4Χ200 ελευθέρας), ο αμερικανός Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο μετέπειτα Ταρζάν της μεγάλης οθόνης. Ο γοητευτικός Τζόνι ήταν ο πρώτος κολυμβητής στην ιστορία που έσπασε το φράγμα του ενός λεπτού στα 100 μ. ελευθέρας με επίδοση 59″.

Ο Φινλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι, μετά τα δύο χρυσά της Αμβέρσας, πρόσθεσε στη συλλογή του άλλα τρία, με νίκες στα 1.500 μ., 5.000 μ. και 10.000 μ. ανωμάλου δρόμου.

Ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι προηγείται του στίβου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1924. Τα πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε ο μεγάλος Φινλανδός δρομέας θα επιστραφούν στο Παρίσι και θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα σηματοδοτήσει τον ένα αιώνα από το μοναδικό του επίτευγμα στους Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Αθλητισμός τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (AP Photo, File)

 

Στην ιστορία, όμως, πέρασαν και οι βρετανοί ολυμπιονίκες των 100 μ. Χάρολντ Έιμπραμς και των 400 μ. Έρικ Λίντελ, η δράση των οποίων έγινε πλατύτερα γνωστή από τη βραβευμένη με 4 Όσκαρ ταινία του Χιου Χάντσον «Οι δρόμοι της φωτιάς» (1981).

Η Ελληνική Συμμετοχή

­Η Ελλάδα έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 με 38 αθλητές και μία αθλήτρια, την τενίστρια Λένα Βαλαωρίτου – Σκαραμαγκά (1897-1967). Ήταν η πρώτη παρουσία ελληνίδας αθλήτριας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η χώρα μας κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στους καλλιτεχνικούς αγώνες -αφού το πρόγραμμα των αγώνων περιελάμβανε και καλλιτεχνικούς αγώνες – με τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη, που νίκησε στη γλυπτική με το ορειχάλκινο άγαλμα του Δισκοβόλου (φωτογραφία πάνω), ένα από τα τρία αντίτυπα του οποίου βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα άλλα δύο βρίσκονται στη Ντιζόν της Γαλλίας και στη Νέα Υόρκη.

Η φωτογραφία δείχνει την επίσημη αφίσα των VIII Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, Γαλλία, το 1924. (AP Photo)

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αυστηρή κριτική Κάμαλα Χάρις προς Νετανιάχου – «Δεν θα σιωπήσω» (Video)

Τραμπ: Ξεσπά κατά του FBI που ερευνά αν χτυπήθηκε από σφαίρα – «Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Αμερικής!»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εξαναγκάζουν πολίτες που θεωρούν «απειλή» να εγκαταλείψουν το Παρίσι – Τι αποκαλύπτει το Reuters

Χάος στο Παρίσι, σαμποτάζ στα τρένα (Videos)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιστορική τελετή έναρξης στον Σηκουάνα – Η διαδρομή, οι φήμες και οι εκπλήξεις (Videos)

Documento Newsletter