Ολυμπιακοί Αγώνες: Ούτε ένα ευρώ για… μετάλλια

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ούτε ένα ευρώ για… μετάλλια

Η κυβέρνηση δίνει λεφτά στους βαρόνους της μπάλας, ωστόσο αδιαφορεί για την προετοιμασία των πρωτοκλασάτων αθλητών ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κάνουλα της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία άνοιξε για να εισπράξουν από 1,5 εκατ. ευρώ οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 που μεταξύ άλλων έχουν για μεγαλομετόχους τον Βαγγ. Μαρινάκη (Ολυμπιακός), τον Γ. Αλαφούζο (Παναθηναϊκός), τον Δ. Μελισσανίδη (ΑΕΚ) και τον Ιβάν Σαββίδη (ΠΑΟΚ).

Την ίδια περίοδο η χρηματοδότηση στις ομοσπονδίες γίνεται με το σταγονόμετρο κι αυτό σε μια ολυμπιακή χρονιά, που τα έξοδα είναι αυξημένα λόγω της προετοιμασίας των πρωτοκλασάτων αθλητών μας.

Οταν με το καλό έρθουν τα μετάλλια και επιστρέψουν οι ολυμπιονίκες από το Τόκιο στο «Ελ. Βενιζέλος», ο πρώτος που θα τους περιμένει με μια ανθοδέσμη στο χέρι για τις φωτογραφίες θα είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης εφόσον παραμένει ακόμη υφυπουργός Αθλητισμού.

Στις αφίξεις του αεροδρομίου κανείς άλλωστε δεν πρόκειται να του βγάλει κίτρινη κάρτα για το γεγονός ότι δεν βοήθησε οικονομικά τους (υποψήφιους) ολυμπιονίκες, γιατί στις χαρές όλα παραμερίζονται.

Η χρηματοδότηση των ομοσπονδιών για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών τους γίνεται από την ΕΟΕ. Το υφυπουργείο Αθλητισμού καταβάλλει στους αθλητικούς φορείς κάθε χρόνο ένα ποσό για τα λειτουργικά τους έξοδα και όχι μόνο, βάσει τεσσάρων κριτηρίων: 1) το μέγεθός τους, 2) τη δραστηριότητα, 3) τις διακρίσεις και 4) τη διακυβέρνηση. Προς το παρόν οι ομοσπονδίες έχουν ενημερωθεί ότι θα τους καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων τους για έξι μήνες.

Σε αυτή την κατηγορία κατά κανόνα δεν ανήκουν οι προπονητές, οι φυσικοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι, οι φροντιστές που είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στους αθλητές. Δηλαδή το όνομά τους δεν βρίσκεται στη λίστα πληρωμών. Κι εδώ δημιουργείται μείζον ζήτημα σε πολλές ομοσπονδίες που έχουν πρωταθλητές από το πάνω ράφι με σημαντικές πιθανότητες να διεκδικήσουν ολυμπιακό μετάλλιο. Σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων τα έξοδα των αθλητικών φορέων είναι αυξημένα, κυρίως από τα ταξίδια και τη συμμετοχή των αθλητών σε διεθνή τουρνουά για την προετοιμασία τους.

Η κωπηλασία, για παράδειγμα, πήγε στο Βαρέζε με χρήματα από την ΕΟΕ. Και ο πρώτος που έστειλε συγχαρητήρια ήταν (ποιος άλλος;) ο Λ. Αυγενάκης. «Θερμά συγχαρητήρια στον Στέφανο Ντούσκο για πρόκριση @Tokyo2020. Σφράγισε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 1η θέση στον τελικό του σκιφ, στην ευρωπαϊκή Προολυμπιακή Ρεγκάτα (Βαρέζε – Ιταλία). Μπράβο, Στέφανε! Τα ίδια και στο Τόκιο» ήταν το «τιτίβισμα» του υφυπουργού. Στην ομοσπονδία βέβαια θα προτιμούσαν εκτός από τα συχαρίκια να είχαν ρευστό στο ταμείο τους για την άρτια προετοιμασία των αθλητών.

Η ΕΟΕ έχει κι αυτή οικονομικές στενότητες λόγω της πανδημίας, αλλά παρ’ όλα αυτά μοίρασε στις ομοσπονδίες για την προετοιμασία των αθλητών συνολικά 869.300 ευρώ.

Στην εποχή που η Covid-19 έχει παραλύσει την οικονομία, στις ομοσπονδίες πόνταραν στην οικονομική στήριξη του υφυπουργείου Αθλητισμού. Εκαναν λάθος εκτίμηση και δικαιώνεται ο ΣΕΓΑΣ που στις 18 Φεβρουαρίου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η διοίκησή του «προσπαθεί να καλύπτει όλες τις αγωνιστικές και προπονητικές ανάγκες των επίλεκτων και όχι μόνο αθλητών και αθλητριών», ωστόσο «είναι προφανές ότι διακυβεύεται πλέον η ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας και του αθλήματος, όσον αφορά τις ενδιάμεσες εγχώριες και Διεθνείς διοργανώσεις, όσο και την ομαλή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, που απέχουν πλέον μόνο τέσσερις μήνες. Αναρωτιόμαστε, αυτό επιδιώκει ο κ. Αυγενάκης;».

Η πολιτεία έδωσε χρήματα σε αθλητικά σωματεία. Αυτό προφανώς έγινε με φόντο τις εκλογές των ομοσπονδιών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε βατερλό του Αυγενάκη.

Documento Newsletter