Ολυμπιακοί Αγώνες: Κορακάκη και Πετρούνιας πρώτοι στο Στάδιο – Η Τελετή Έναρξης (Photos)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κορακάκη και Πετρούνιας πρώτοι στο Στάδιο – Η Τελετή Έναρξης (Photos)

Ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη ήταν οι πρώτοι αθλητές που εμφανίστηκαν στο Στάδιο του Τόκιο, στην κάπως μελαγχολική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία και επίσης μαζί με μία αθλήτρια, την τρομερή Αννα Κορακάκη σε κάτι καινούργιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τεράστιο συμβολισμό», δήλωσε μετά την Τελετή ο Λευτέρης Πετρούνιας, που αγωνίζεται στους κρίκους το πρωί του Σαββάτου. «Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου».

Η Αννα Κορακάκη πρόσθεσε: «Ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν ασφαλείς και ελπίζω στην Ελλάδα όλοι να το απόλαυσαν όσο και εμείς και να ένιωσαν την ίδια υπερηφάνεια».

Η Ελλάδα παρήλασε πρώτη λόγω πρωτοκόλλου και οι δύο χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο μοιράστηκαν την τιμή, αφού η ΔΟΕ επέτρεψε φέτος να ανατεθεί ο ρόλος του σημαιοφόρου σε «ζευγάρι» αθλητών. Οι αντιπροσωπείες των 206 χωρών ήταν μικρότερες σε όγκο από προηγούμενες Ολυμπιάδες, λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

 

Την Ελλάδα ακολούθησε η ομάδα των Προσφύγων (που εκπροσωπείται από 29 αθλητές από Συρία, Ιράκ, Σουδάν, Αφγανιστάν, Ιράν κ.α.), ενώ η Κύπρος παρέλασε με σημαιοφόρους τον εμποδιστή Μίλαν Τράικοβιτς και την σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου.

Τον Όρκο των αθλητών, που για πρώτη φορά περιείχε αποστροφή ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, εκφώνησε η άλλοτε Ολυμπιονίκης, κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε Κίρστι Κόβεντρι.

Σημαιοφόροι και αθλητές δύο χωρών, του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν, εμφανίστηκαν στην Τελετή Έναρξης χωρίς μάσκες, παρά τη ρητή εντολή των διοργανωτών.

Η Τελετή Έναρξης, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών όπως και οι ίδιοι οι ήταν χαμηλών τόνων και σχετικά μικρής διάρκειας, με κεντρικό θέμα την αανασυγκρότηση του πλανήτη μετά την πανδημία και σύνθημα: «Προχωράμε μπροστά». Την έναρξη των Αγώνων την κήρυξε επίσημα ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες κάτοικοι του Τόκιο μαζεύτηκαν έξω από το Στάδιο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Συνολικά στο Στάδιο υπήρχαν περίπου 10.500 άτομα. Οι αθλητές που έλαβαν μέρος στη παρέλαση ήταν 6 χιλιάδες, ενώ οι επίσημοι καλεσμένοι και εκπρόσωποι των χορηγών πλησίασαν τους χίλιους. Την Τελετή κάλυψαν επί τόπου 3.500 δημοσιογράφοι του ηλεκτρονικού και γραπτοί Τύπου.

Ο Τζον Λέτζεντ και ο Κιθ Ούρμπαν τραγούδησαν μέσω βίντεο το Imagine του Τζον Λέννον, ενώ πάνω από το Στάδιο σχηματίστηκε μία πελώρια υδρόγειος, την οποία σχημάτιζαν 1824 drones.

H επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και παλαιά αθλήτρια με συμμετοχές σε θερινούς, αλλά και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καλωσόρισε τους αθλητές στην Ιαπωνία, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.

Η Ναόμι Οσάκα χρεώθηκε την ύψιστη τιμή, να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό μέσα στην πατρίδα της. Η Οσάκα είναι μία από τις κορυφαίες τενίστριες στον Κόσμο (νούμερο 2 σήμερα, με 2 τρόπαια στη Μελβούρνη και 2 στη Νέα Υόρκη), αλλά και μιγάς, αφού ο πατέρας της κατάγεται από την Αϊτή και η μητέρα της είναι Γιαπωνέζα. Η Ναόμι μεγάλωσε στις ΗΠΑ όπου ζει από την ηλικία των 3 ετών.

Η 23χρονη Οσάκα δεν έλαβε μέρος στο φετινό «Ρολάν Γκαρός», ούτε στο Ουίμπλεντον, επικαλούμενη πνευματική κόπωση και προβλήματα ψυχικής υγείας. Θα αγωνιστεί όμως κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την Τελετή.

 

Πηγή φωτογραφιών: Associated Press / Eurokinissi / Twitter

Documento Newsletter