Ολυμπιακοί Αγώνες: Καθάρισε ο Σηκουάνας, το τρίαθλον θα γίνει κανονικά λέει η Οργανωτική Επιτροπή

Οι αγώνες τριάθλου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα συνεχιστούν αφού οι δοκιμές επιβεβαιώνουν την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα.

Μετά τις καθυστερήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα, οι αγώνες τριάθλου των γυναικών και των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τετάρτη, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι οι τελευταίες δοκιμές νερού πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας, γράφει συγκεκριμένα.

Σε ανακοίνωσή της το πρωί της Τετάρτης, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του Παρισιού ανέφερε: «Μετά από μια συνάντηση σχετικά με την ποιότητα του νερού που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου στις 3.30 π.μ., οι εμπλεκόμενοι φορείς επιβεβαίωσαν ότι το γυναικείο και το ανδρικό τρίαθλο θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί στις 31 Ιουλίου στις 8 π.μ. και στις 10.45 π.μ. αντίστοιχα».

Και συμπληρώνει:

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων νερού, που ελήφθησαν στις 3.20 π.μ., έχουν αξιολογηθεί ως συμβατά από το World Triathlon επιτρέποντας τη διεξαγωγή των αγώνων τριάθλου.»

Όπως σημειώνει το France24.

Η απόφαση να συνεχιστεί η κολύμβηση στον Σηκουάνα για τους αγώνες τριάθλου είναι μια μεγάλη νίκη για την πόλη, τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και τους αθλητές. Οι αξιωματούχοι ανέλαβαν ένα φιλόδοξο σχέδιο, που περιλαμβάνει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βελτιώσεις υποδομών, για να καθαρίσουν τον επί μακρόν μολυσμένο Σηκουάνα και επέμειναν σταθερά ότι το κολυμβητικό τμήμα του τριάθλου και οι αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να διεξαχθούν με ασφάλεια στον ποταμό.

Οι διοργανωτές δήλωσαν νωρίς την Τετάρτη ότι οι τελευταίες δοκιμές του νερού έδειξαν συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας.

Τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων στο ποτάμι μετέθεσαν τον αγώνα των ανδρών που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη στην Τετάρτη, όταν είχε προγραμματιστεί ο αγώνας των γυναικών.

Τα δοκιμαστικά αγωνίσματα που είχαν ως στόχο να επιτρέψουν στους αθλητές να εξοικειωθούν με τη διαδρομή είχαν ήδη ακυρωθεί για τον ίδιο λόγο την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η ποιότητα των υδάτων του Σηκουάνα επηρεάζεται άμεσα από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην απορροή λυμάτων που ρέουν στον ποταμό. Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή και η βροχή συνεχίστηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του Σαββάτου.

Κάθε μέρα από την Κυριακή, ακόμη και όταν οι διοργανωτές ανακοίνωναν ακυρώσεις ή αναβολές, συνέχιζαν να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι κολυμβητικές διαδρομές στον Σηκουάνα θα συνεχιστούν όπως είχαν προγραμματιστεί την επόμενη μέρα.

Για αρκετές ημέρες δεν δημοσιοποίησαν τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα του E. coli και άλλων βακτηρίων που συνέβαλαν στις αποφάσεις τους.

Τα υψηλά επίπεδα E. coli στο νερό μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από λύματα. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή και ορισμένα ζουν στο έντερο υγιών ανθρώπων και ζώων.

Άλλα όμως μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ακόμη και μια μπουκιά μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στα έντερα.

Οι καθημερινές δοκιμές ποιότητας του νερού μετρούν τα επίπεδα του βακτηρίου E. coli των κοπράνων. Οι οδηγίες του World Triathlon για την ασφάλεια του νερού και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2006 δίνουν ένα εύρος επιπέδων E. coli από «άριστα» έως «επαρκή».

Οτιδήποτε υπερβαίνει τις 900 μονάδες που σχηματίζουν αποικίες ανά 100 χιλιοστόλιτρα δεν θεωρείται ασφαλές ή «επαρκές».

Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου.

Πλέον, η Aurélie Merle, η διευθύντρια αθλητισμού του Παρισιού 2024, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τα δείγματα νερού λαμβάνονται 21,5 ώρες πριν ληφθούν αποφάσεις για την κολύμβηση. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την ακρίβειά τους την ημέρα του αγώνα.

Η Merle δήλωσε την Τρίτη ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι «είμαστε πολύ κοντά στο όριο του τριάθλου».

Σημείωσε ότι ένα από τα τέσσερα σημεία δοκιμής κατά μήκος της διαδρομής του τριάθλου ήταν κάτω από το όριο για το E. coli.

Δύο άλλες τοποθεσίες ήταν λίγο πάνω από το όριο και μία ήταν πιο αυξημένη, είπε, αναφέροντας ένα εύρος από 980 έως 1.553.

«Γνωρίζουμε ότι ο ήλιος και η ζέστη έχουν πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού», είπε, ελπίζοντας ότι το κύμα καύσωνα που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας την Τρίτη θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού αρκετά ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν οι κολυμβητικές διαδρομές.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι οι μαραθώνιοι αγώνες κολύμβησης, που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Αυγούστου, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αν χρειαστεί, στο Ναυτικό Στάδιο Vaires-sur-Marne στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, το οποίο ήδη φιλοξενεί αγώνες κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 15.000 θεατές.

Οι προσπάθειες για να καταστεί ο ποταμός κατάλληλος για κολύμβηση περιελάμβαναν την κατασκευή μιας γιγαντιαίας λεκάνης για τη συλλογή της περίσσειας των όμβριων υδάτων και την αποτροπή της ροής των λυμάτων στον ποταμό, την ανακαίνιση των υποδομών αποχέτευσης και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε – «Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν στοχεύει στην ειρήνη»


Όταν ο Χανίγιε της Χαμάς έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη (Video)


Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν


Σήμερα η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ


Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε


Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγιε που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη – Από την Πρώτη Ιντιφάντα, στην ηγεσία της Χαμάς


Ο Άδωνης και το διαζύγιο Ν∆ µε τους ψηφοφόρους της


Καιρός: Μικρή ανάσα δροσιάς και νέα άνοδος από την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση