Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρωτότυπη τελετή έναρξης – Το εντυπωσιακό άναμμα της Φλόγας μέσα σε ένα αερόστατο (Photos – Videos)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρωτότυπη τελετή έναρξης – Το εντυπωσιακό άναμμα της Φλόγας μέσα σε ένα αερόστατο (Photos – Videos)

Αποστολή στο Παρίσι, Νίκος Παπαδογιάννης

Τον Βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας, πάνω σε ένα αερόστατο που θα ίπταται μέχρι τις 11 Αυγύστου στον ουρανό του Παρισιού, άναψαν υπό βροχή οιν Ολυμπιονίκες του στίβου Μαρί-Ζοζέ Περέκ και του τζούντο Τεντί Ρινέρ. Στην …ποταμίσια «σκυταλοδρομία» των τελευταίων μέτρων, που ξεκίνησε από τη σκιά του κατάφωτου και στολισμένου με τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους Πύργου του Άιφελ, μετείχαν επίσης μεταξύ άλλων ο ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ισπανός τενίστας Ράφα Ναδάλ, η Ρουμάνα γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι, η Αμερικανίδα τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς, ο Αμερικανός σταρ του στίβου Καρλ Λιούις, η κολυμβήτρια Αμελί Μορεσμό, ο μπασκετμπολίστας Τόνι Πάρκερ. Η Σελίν Ντιόν έκλεισε τη βραδιά με τις νότες της, σε μία σπάνια εμφάνιση.


Η Lady Gaga άνοιξε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα τραγουδώντας στα γαλλικά (σε μαγνητοσκόπηση, σύμφωνα με την Εκίπ) μόλις ολοκληρώθηκε το γράμμα «Α». Ένα ειδικό εδάφιο με εντυπωσιακή εναέρια χορογραφία αφιερώθηκε στην ανοικοδόμηση της καμμένης Νοτρ Νταμ. Το ροζ του Moulin Rouge και του καν καν ήταν το επίσημο χρώμα της φαντασμαγορικής γιορτής. Οι σκηνές από τους «Αθλίους» συνδυάστηκαν με χέβι μέταλ νότες από τους Gojira.

Η γαλλική κουλτούρα και διανόηση είχε φυσικά την τιμητική της: βιβλίο, θέατρο, όπερα, ποίηση, κινηματογράφος, χορός, μίμηση, ακροβατικά, σουρεαλισμός. Οι πιονιέροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής σκηνής στον 20ό αιώνα είχαν την τιμητική τους, όσο ακουγόταν η «Μασσαλιώτιδα».

Είδαμε Ναπολέοντα και Σαρλ ντε Γκολ με στολή χορευτών, περπατήσαμε στην πασαρέλα της παριζιάνικης μόδας, περάσαμε και μία νοερή βόλτα από το Λούβρο, για να δούμε την Αφροδίτη της Μήλου και τη Μόνα Λίζα που …έσκαψε τούνελ και απέδρασε!

Η εμφάνιση της αποστολής του Ισραήλ συνοδεύτηκε από κάποιες αποδοκιμασίες, ενώ οι Παλαιστίνιοι αθλητές χειροκροτήθηκαν μέσα στη βροχή, όπως και οι Ουκρανοί. Η γιορτή υπολογίζεται ότι κόστισε γύρω στα 118 εκατομμύρια ευρώ. Ο καιρός ήταν καλός στο ξεκίνημα, αλλά στα μισά της Τελετής ξέσπασε δυνατή μπόρα. Η LGBT κοινότητα και η κουλτούρα των κλαμπ βρήκαν άπλετο ζωτικό χώρο στην τελευταία πράξη της γιορτής, όταν πια είχε νυχτώσει.

 

 

 

«Η μεγαλύτερη τιμή»

«Είναι η μεγαλύτερη τιμή για μένα ως αθλητής να είμαι μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο και να είμαι γύρω από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο», δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, λίγο πριν παραλάβει τη γαλανόλευκη σημαία. «Ξέρω ότι η οικογένειά μου είναι πολύ περήφανη για μένα και για ότι έχω καταφέρει. Το να είμαι ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της Ελλάδας είναι τεράστια τιμή. Το εκτιμώ πολύ που με επέλεξαν. Σημαίνει πολλά για όλη τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει στην καριέρα μου, τον τρόπο που συμπεριφέρομαι εντός και εκτός παρκέ». Η Εθνική μπάσκετ αποχώρησε από το Τροκαντερό πριν τη λήξη της Τελετής, αφού αύριο έχει αγώνα με τον Καναδά στις 10μμ στη Λιλ.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη («όταν έμαθα για τη σημαία με πήραν τα κλάματα»), που ήταν παρούσα στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021, δήλωσε: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη για την τελετή έναρξης αλλά και για την διοργάνωση. Είναι η τρίτη φορά για μένα που θα συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νιώθω ιδίατερα χαρούμενη γιατί αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για όλους τους αθλητές».

Η Τελετή κινδύνευσε να εξελιχθεί σε φιάσκο, λόγω της αδιαφορίας των ντόπιων, αλλά και των μέτρων ασφαλείας που άγγιξαν τα όρια της υστερίας. Περισσότεροι από 20 κεντρικοί σταθμοί του μετρό έκλεισαν το απόγευμα και βράδυ της Παρασκευής, ενώ όλες οι γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες του Σηκουάνα ήταν αδιαπέραστες από αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς.

Δρακόντεια μέτρα

Στη διάρκεια της ημέρας η Αστυνομία έλαβε πολυάριθμα απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα και υποχρεώθηκε να εκκενώσει πολυσύχναστα σημεία στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare du Nord, το Club France της Μασσαλίας και ο κεντρικός σταθμός της Μυλούζ. Ο εναέριος χώρος πάνω από το Παρίσι είχε κλείσει σε όλη τη διάρκεια της Τελετής.

Το νυχτερινό σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο TGV πολλαπλασίασε την ανησυχία και δεκάδες δρομολόγια ματαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν πούλμαν με αστυνομική συνοδεία για να φτάσει ο σημαιοφόρος Αντετοκούνμπο στο Παρίσι από τη Λιλ. Το ψιλόβροχο που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας καθυστέρησε την άφιξη πολλών θεατών, με αποτέλεσμα να μείνουν οι κερκίδες στον Σηκουάνα μισοάδειες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Tην Τελετή στον Σηκουάνα παρακολουθούν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών, ενώ παρών ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του. Ο αριθμός των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες πλησιάζει τους 10.500.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

LIVE η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Παγκόσμιο μπλακάουτ: Το 97% των συστημάτων έχει συνδεθεί και πάλι, λέει η CrowdStrike

Γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter