Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιάννης και Αντιγόνη άνοιξαν την αυλαία (Photos)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιάννης και Αντιγόνη άνοιξαν την αυλαία (Photos)

Αποστολή στο Παρίσι, Νίκος Παπαδογιάννης

Με ελληνική …κρουαζιέρα ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Το πλεούμενο «μπατό μους» όπου επέβαιναν οι περισσότεροι αθλητές της ελληνικής αποστολής εμφανίστηκε πρώτο κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα και άνοιξε την αυλαία, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Πόλης του Φωτός.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ανέμισαν τη γαλανόλευκη σημαία μέσα σε θερμό χειροκρότημα από τους 200.000 θεατές που παρακολουθούσαν την πρωτότυπη Τελετή Έναρξης από τις κερκίδες στις δύο όχθες του ποταμού. Η ελληνική βάρκα είχε την ονομασία: «Δον Ζουάν»!

 

Κάθε ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη μετέφερε 3-5 αποστολές και ισάριθμες σημαίες, με συνέπεια να χάνεται, κάπως, η τελετουργική αύρα προηγούμενων διοργανώσεων. Δεύτερη εμφανίστηκε η ομάδα των Προσφύγων, ενώ οι διοργανωτές Γάλλοι θα «παρελάσουν» τελευταίοι, μαζί με τους Αμερικανούς (2028, Λος Άντζελες) και τους Αυστραλούς (2032, Μπρισμπέιν). Η Κύπρος είχε σημαιοφόρους τους αθλητές Μίλαν Τράικοβιτς, Έλενα Κουλιτσένκο.

Η Lady Gaga άνοιξε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα τραγουδώντας στα γαλλικά (σε μαγνητοσκόπηση, σύμφωνα με την Εκίπ) μόλις ολοκληρώθηκε το γράμμα «Α». Ένα ειδικό εδάφιο με εντυπωσιακή εναέρια χορογραφία αφιερώθηκε στην ανοικοδόμηση της καμμένης Νοτρ Νταμ. Το ροζ του Moulin Rouge και του καν καν ήταν το επίσημο χρώμα της φαντασμαγορικής γιορτής. Οι σκηνές από τους «Αθλίους» συνδυάστηκαν με χέβι μέταλ νότες από τους Gojira.

AP Photo/Luca Bruno
Michael Reaves/Pool Photo via AP

Η γαλλική τέχνη και διανόηση είχε φυσικά την τιμητική της: βιβλίο, θέατρο, όπερα, ποίηση, κινηματογράφος, μίμηση, σουρεαλισμός. Περάσαμε και μία νοερή βόλτα από το Λούβρο, για να δούμε την Αφροδίτη της Μήλου. Η γιορτή υπολογίζεται ότι κόστισε γύρω στα 118 εκατομμύρια ευρώ. Ο καιρός ήταν καλός στο ξεκίνημα, αλλά στα μισά της Τελετής ξέσπασε μπόρα.

«Είναι τεράστια τιμή για μένα ως αθλητής να είμαι μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο και να είμαι γύρω από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο», δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, λίγο πριν παραλάβει τη γαλανόλευκη σημαία. «Ξέρω ότι η οικογένειά μου είναι πολύ περήφανη για μένα και για ότι έχω καταφέρει. Το να είμαι ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της Ελλάδας είναι τεράστια τιμή. Το εκτιμώ πολύ που με επέλεξαν. Σημαίνει πολλά για όλη τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει στην καριέρα μου, τον τρόπο που συμπεριφέρομαι εντός και εκτός παρκέ».

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη («όταν έμαθα για τη σημαία με πήραν τα κλάματα»), που ήταν παρούσα στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021, δήλωσε: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη για την τελετή έναρξης αλλά και για την διοργάνωση. Είναι η τρίτη φορά για μένα που θα συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νιώθω ιδίατερα χαρούμενη γιατί αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για όλους τους αθλητές».

AP Photo/Luca Bruno
AP Photo/Matthias Schrader

Η Τελετή κινδύνευσε να εξελιχθεί σε φιάσκο, λόγω της αδιαφορίας των ντόπιων, αλλά και των μέτρων ασφαλείας που άγγιξαν τα όρια της υστερίας. Περισσότεροι από 20 κεντρικοί σταθμοί του μετρό έκλεισαν το απόγευμα και βράδυ της Παρασκευής, ενώ όλες οι γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες του Σηκουάνα ήταν αδιαπέραστες από αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς.

Στη διάρκεια της ημέρας η Αστυνομία έλαβε πολυάριθμα απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα και υποχρεώθηκε να εκκενώσει πολυσύχναστα σημεία στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare du Nord, το Club France της Μασσαλίας και ο κεντρικός σταθμός της Μυλούζ.

Το νυχτερινό σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο TGV πολλαπλασίασε την ανησυχία και δεκάδες δρομολόγια ματαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν πούλμαν με αστυνομική συνοδεία για να φτάσει ο σημαιοφόρος Αντετοκούνμπο στο Παρίσι από τη Λιλ, με μεταμεσονύκτια επιστροφή. Το ψιλόβροχο που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας καθυστέρησε την άφιξη πολλών θεατών, με αποτέλεσμα να μείνουν οι κερκίδες στον Σηκουάνα μισοάδειες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Tην Τελετή στον Σηκουάνα παρακολουθούν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών, ενώ παρών ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του. Ο αριθμός των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες πλησιάζει τους 10.500.

Διαβάστε επίσης:

LIVE η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Παγκόσμιο μπλακάουτ: Το 97% των συστημάτων έχει συνδεθεί και πάλι, λέει η CrowdStrike

Γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter