Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός Ρωσία και Λευκορωσία με λίγες εξαιρέσεις

Η ρωσική εθνική σημαία, δεξιά, κυματίζει μετά την ύψωσή της δίπλα στην Ολυμπιακή σημαία κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 στο Σότσι της Ρωσίας στις 23 Φεβρουαρίου 2014.

Για τους παλαιότερους, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας ακουγόταν πολύ συχνά, αλλά οι καιροί άλλαξαν και η χώρα έχει μπει στην «απομόνωση». Τεχνικά απαγορεύεται κάθε συμμετοχή αλλά υπάχουν και εξαιρέσεις.

Ορισμένοι Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν κάτω από άλλο όνομα, πρόκειται όμως για ιδιαίτερα μικρό αριθμό.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, 15 αθλητές από τη Ρωσία – και 18 από τη γειτονική Λευκορωσία – έχουν προγραμματιστεί να αγωνιστούν ως «Individual Neutral Athletes», με απλά λόγια Ατομικά, ουδέτεροι αθλητές, όπως λένε τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το Σάββατο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές και λευκορωσικές σημαίες, οι εθνικοί ύμνοι και οι στολές δεν θα εμφανιστούν στους Αγώνες του Παρισιού.

Αν και ο προηγούμενος αποκλεισμός της Ρωσίας αφορούσε τις κρατικά υποστηριζόμενες προσπάθειες ντόπινγκ, αυτή η τιμωρία επιβλήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και οδήγησε σε μια περίπλοκη, πολυεπίπεδη διαδικασία που θα επέτρεπε τη συμμετοχή ορισμένων -αλλά όχι όλων- των Ρώσων που προκρίθηκαν για το Παρίσι.

Ποιοι Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν στο Παρίσι σε ποια αθλήματα και γιατί:

  • Η διαδικασία πρόκρισης Ρώσων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η ΔΟΕ ζήτησε πρώτα από τη διεθνή ομοσπονδία κάθε αθλήματος να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν στα αγωνίσματά τους. Ορισμένες ομοσπονδίες επέλεξαν την καθολική απαγόρευση. Άλλες κάλεσαν τους Ρώσους (και τους Λευκορώσους) αθλητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Στη συνέχεια, στα αθλήματα όπου οι εν λόγω αθλητές είχαν τη δυνατότητα να επιδιώξουν την ολυμπιακή πρόκριση, η ΔΟΕ δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει τις αναρτήσεις και τη δραστηριότητα κάθε αθλητή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποκλείστηκαν όλοι οι αθλητές με δεσμούς με τον ρωσικό στρατό ή όσοι βρέθηκαν να έχουν δείξει δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

  • Θα αγωνιστεί η Ρωσία σε ομαδικά αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

Όχι, η Ρωσία αποκλείεται εντελώς από τα ομαδικά αγωνίσματα και στα 32 αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Αυτό είναι ίσως πιο αξιοσημείωτο στην ξιφασκία και τη γυμναστική, όπου οι αθλητές που εκπροσωπούν τη «Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή» κέρδισαν πολλαπλά ομαδικά χρυσά στους προηγούμενους θερινούς αγώνες του Τόκιο το 2021.

Θα αγωνιστούν Ρώσοι αθλητές στη γυμναστική, την κολύμβηση ή τον στίβο;

Δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία ρωσική παρουσία σε αυτά τα τρία αθλήματα, τα οποία θεωρούνται γενικά από τα πιο δημοφιλή στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι η Anzhela Bladtceva στο τραμπολίνο γυναικών και ο κολυμβητής Evgenii Somov, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να αγωνιστεί στα 50 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πρόσθιο των ανδρών.

  • Ποιοι Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

Ο πλήρης κατάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, από το Σάββατο:

  1. Κανόε/καγιάκ (3): Aleksei Korovashkov, Zakhar Petrov και Olesia Romasenko.
  2. Ποδηλασία – δρόμος (3): Tamara Dronova, Alena Ivanchenko και Gleb Syritsa
  3. Γυμναστική – τραμπολίνο (1): Anzhela Bladtceva
  4. Κολύμβηση (1): Evgenii Somov (φωτογραφία κάτω με
  5. Τένις (7): Ekaterina Aleksandrova, Mirra Andreeva, Pavel Kotov, Daniil Medvedev, Roman Safiullin, Diana Shnaider και Elena Vesnina

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εξαναγκάζουν πολίτες που θεωρούν «απειλή» να εγκαταλείψουν το Παρίσι – Τι αποκαλύπτει το Reuters

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Lady Gaga στην τελετή έναρξης; – Τα πλάνα που διέρρευσαν στα social media (Videos)

Γαλλία: Σαμποτάζ και βανδαλισμοί στα τρένα υψηλής ταχύτητας – «Μαζική επίθεση, παρέλυσε το δίκτυο»

NBA: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι παίκτες του 21ου αιώνα – Σε ποια θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Μακρόν ελπίζει πως οι «αστραφτεροί Ολυμπιακοί Αγώνες» θα του δώσουν πολιτική ανάσα