Ολυμπιακά κουφάρια σε όλη την Ελλάδα – Η κληρονομιά της πτώχευσης (Photos)

Η εικόνα των ολυμπιακών προπονητηρίων αποτυπώνει το τρελό φαγοπότι που στήθηκε γύρω από έργα που δεν ολοκληρώθηκαν…

Το πολυδιαφημισμένο και δαπανηρό πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» την περίοδο των παχιών αγελάδων στη χώρα μας άφησε πίσω του δεκάδες αθλητικά κουφάρια. Τα βλέπεις και σε πιάνει η καρδιά σου, είναι η κληρονομιά της απόλυτης πτώχευσης και κατάντιας στον ελληνικό αθλητισμό. Γήπεδα-ερείπια, στάδια μισοτελειωμένα, τεράστιες… γούρνες που υποτίθεται θα γίνονταν κολυμβητήρια και πισίνες-χωματερές. Πεταμένα λεφτά σε μια Ελλάδα που οι πολιτικοί της κοιτούσαν τη βιτρίνα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όχι την ουσία…

Το σλόγκαν της εποχής για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν ότι ανοίγουν νέοι ορίζοντες στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» του υφυπουργείου Αθλητισμού είχε σκοπό τη δημιουργία αθλητικών υποδομών στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε νομός θα αποκτούσε υποτίθεται μια ολοκληρωμένη βάση αθλητικών υποδομών με στόχο να γίνουν πόλος έλξης για τη νεολαία και φυτώρια για νέους πρωταθλητές, να εξυπηρετούν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού αλλά και να αποτελέσουν χώρους όπου θα αναπτυχθούν τα ολυμπιακά ιδεώδη. Πιασάρικα λόγια που στην πράξη αποδείχτηκαν… άνθρακας.

Ο λογαριασμός

Τι απέμεινε εκτός από ημιτελείς αθλητικές εγκαταστάσεις; Ο λογαριασμός! Βλέπετε τα μεγαλόπνοα σχέδια έχουν και μεγάλους προϋπολογισμούς. Το «Ελλάδα 2004» ήταν συνολικού προϋπολογισμού 360 δισ. δρχ. (1,056 δισ. ευρώ) και μεταξύ άλλων αφορούσε: τα συμπληρωματικά έργα υποδομής στις τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου των Αγώνων 2004 (Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλος, Θεσσαλονίκη), τη δημιουργία δικτύου ολυμπιακών προπονητηρίων σε όλη τη χώρα, την εφαρμογή προγράμματος ολυμπιακής εκπαίδευσης με αποδέκτες τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών εκτός Αττικής.

Τρελό φαγοπότι

Μια… βόλτα σήμερα στα πολυσυζητημένα ολυμπιακά προπονητήρια αποτυπώνει το τρελό φαγοπότι που στήθηκε γύρω από τα αθλητικά έργα τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Περίπου 80 αθλητικές εγκαταστάσεις παρέμεναν κουφάρια και πριν από τέσσερα χρόνια η ΓΓΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για να τις μετατρέψει σε κανονικά στάδια ή κολυμβητήρια.

Κάποια αθλητικά έργα απασχολούν (αλίμονο…) και τη Δικαιοσύνη. Πριν από ενάμιση χρόνο διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πατρών φάκελος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της Αγυιάς προκειμένου να διερευνηθούν πιθανόν ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για οικονομική ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Στο κολυμβητήριο της Αγυιάς είχε λεηλατηθεί και ο εξοπλισμός του.

Τη Δικαιοσύνη απασχολούν ακόμη οι φάκελοι του αθλητικού κέντρου με την επωνυμία Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, καθώς και η κατασκευή του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου στον νομό Χανίων. Η πορεία του συγκεκριμένου έργου καταδεικνύει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο κατασπαταλώνται δημόσιοι πόροι. Το ποδηλατοδρόμιο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2002, η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2003 και η συνολική δαπάνη ανερχόταν στα 3,605 εκατ. ευρώ. Ως προθεσμία ολοκλήρωσής του ορίζονταν οι 540 ημέρες (περί τα 2 έτη). Τον Ιανουάριο του 2008, πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης (!), δόθηκε επισήμως από τη ΓΓΑ παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι την 7η Μαΐου 2008. Οι αρμόδιοι μηχανικοί της ΓΓΑ υπέγραψαν στα τέλη Αυγούστου του 2009 την προσωρινή και ποιοτική παραλαβή του έργου, χωρίς να έχουν καταγραφεί διαπιστωμένες ελλείψεις ή παρατυπίες σε αυτό!

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο τότε δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης υπέβαλε αίτημα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Νικητιάδη για επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης του ποδηλατοδρομίου προς τον ενιαίο Δήμο Χανίων με αιτιολογία τη μεταξύ τους συμφωνημένη πρόθεση να ενταχθεί το ποδηλατοδρόμιο στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπεράτωση και λειτουργία του. Κι αυτά για ένα έργο που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2005 με χρήματα που ελληνικού δημοσίου! Τον Φεβρουάριο του 2013 διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ποδηλατική πίστα και πως παρέμενε ημιτελής από την πρώτη ανάδοχο εταιρεία! Η ΓΓΑ είχε καταβάλει όλο το ποσό και το ποδηλατοδρόμιο ήταν και παραμένει γιαπί…

Δεκάδες έργα που παραμένουν κουφάρια είναι χαμένα στη… γραφειοκρατία και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει για να κάνει οτιδήποτε αν δεν λυθούν πρώτα άλλα θέματα όπως προσφυγές, απαιτήσεις, ανακοπές κ.λπ., καθώς δημόσιο κι εργολάβοι έχουν γίνει ένα κουβάρι διαπλοκής…

Κι όμως σε μια τετραετία έγιναν έργα σε 400 αθλητικές υποδομές!


Το μεγάλο εμπόδιο για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού την προηγούμενη τετραετία ήταν ότι οι κάνουλες του δημοσίου έκλεισαν και η χρηματοδότηση ήταν περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε μια τετραετία έγιναν έργα, μικρά και μεγάλα, σε συνολικά 400 αθλητικές υποδομές, ενώ μέσα στο 2019 άρχισαν να τρέχουν παρεμβάσεις σε 35 αθλητικά έργα. Πού βρέθηκαν τα χρήματα; «Με χρηστή διαχείριση των ΕΑΚ, με καλές πρακτικές διοίκησης και με νέες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για αθλητικά έργα καθώς και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών» αναφέρει στο Documento ο πρώην ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, o οποίος προσθέτει: «Παραλάβαμε έναν ελληνικό αθλητισμό που είχε τεράστια προβλήματα με τις υποδομές, τις αδειοδοτήσεις, τις συντηρήσεις τόσο σε όλα τα εθνικά αθλητικά κέντρα όσο και στις δημοτικές υποδομές. Παρ’ όλα αυτά βάλαμε στοίχημα για τα ΕΑΚ να μείνουν ανοιχτά, ζωντανά, λειτουργικά και προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Και τα καταφέραμε».

Από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, το οποίο δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, ο αθλητισμός απορρόφησε για έργα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα έπιασαν τόπο, δαπανήθηκαν εκεί που έπρεπε και τα σχέδια για τις αθλητικές υποδομές υλοποιήθηκαν. Ετσι, εκτός από χώρους άθλησης, δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας.

Με αντικειμενικά κριτήρια

Τα ΕΑΚ είχαν συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν 13,5 εκατ. ευρώ. Το 2015 υπήρχαν ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και ο νέος ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς παρέλαβε ταμείο με διαθέσιμο 3,5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρότι, όπως προαναφέραμε, έγιναν σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα αθλητικά έργα. Για το πώς επιτεύχθηκαν όλα αυτά, ο κ. Συναδινός αναφέρει: «Στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της ΓΓΑ κατανεμήθηκαν οι πόροι με αντικειμενικά και αθλητικά κριτήρια. Λάβαμε υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τη νησιωτικότητα και τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας». Οταν υπάρχει προγραμματισμός όλα γίνονται, αρκεί να μη… χάνονται χρήματα στην πορεία κατασκευής των έργων.

Στην προηγούμενη τετραετία συντάχθηκε και υλοποιήθηκε ειδικός εθνικός σχεδιασμός για τον κλασικό αθλητισμό με βελτιωτικά έργα, για παράδειγμα στο Καυταντζόγλειο στάδιο, το Αλκαζάρ, στους Ζωσιμάδες, στο στάδιο Ελευθερία Κρήτης, στη Ναύπακτο, στις Σέρρες και στην Καλαμάτα. Συνολικά τοποθετήθηκαν περισσότερα από 25 νέα ταρτάν σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχο πρόγραμμα έγινε και για τα κολυμβητήρια, όπως στο Ποσειδώνιο, στη Λιμνοπούλα και στο «Αντ. Πέπανος» της Πάτρας.

Προτού στηθούν οι κάλπες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές παραχωρήθηκαν στη ΓΓΑ οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες για τη δημιουργία υπερτοπικού αθλητικού πόλου στο βόρειο τμήμα της Αττικής. Η εκτέλεση του συγκεκριμένου πρότζεκτ βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γ. Μαυρωτά, ο οποίος προέρχεται από τον αθλητισμό.

«Τα χρήματα βρέθηκαν από χρηστή διαχείριση των ΕΑΚ, σωστή διοίκηση και νέες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το ΠΔΕ, το πρόγραμμα ΦιλόΔημος και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών» Ιούλιος Συναδινός Πρώην ΓΓΑ


Εκκρεμότητες

Το 2015 η ΓΓΑ παρέλαβε οφειλές προς τους διακριθέντες αθλητές και προπονητές περίπου 11 εκατ. ευρώ (!), οι οποίες εκκρεμούσαν από το 2010. Οι οφειλές τακτοποιήθηκαν πλήρως. Επίσης, από το 2007 εκκρεμούσαν οι διορισμοί των αθλητών, οι οποίοι δρομολογήθηκαν και τώρα έχουν κληθεί οι αθλητές δικαιούχοι προς τοποθέτηση στις κενές οργανικές θέσεις. Από τους αθλητές αρκετοί καλούνται να υπηρετήσουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα, σε δήμους και περιφέρειες.

Για πρώτη φορά 180.000 παιδιά της τρίτης τάξης του δημοτικού δημόσιου σχολείου έμαθαν να κολυμπούν με οργανωμένο πρόγραμμα της ΓΓΑ και εντός του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Για τον σκοπό αυτό διατέθηκαν όλα τα δημόσια κολυμβητήρια και άνοιξαν 800 θέσεις γυμναστών. Είναι επίσης σημαντικό ότι για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν οργανωμένα προγράμματα άθλησης για τους πρόσφυγες και τους Ρομά. Ειδικά για τους πρόσφυγες θεσπίστηκε το δικαίωμα εγγραφής τους στα αθλητικά σωματεία της χώρας και η συμμετοχή τους στις αγωνιστικές εκδηλώσεις.