Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος το θεατρικό έργο της Olympe de Gouges, Ο Φιλόσοφος
παίρνει το μάθημά του ή Ο Κατά φαντασίαν κερατάς (Le Philosophe corrigé ou Le Cocu supposé, 1787) σε μετάφραση Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη.
Το έργο προλογίζει η Λουκία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
Ποια είναι η Ολέμπ ντε Γκουζ;
Γεννημένη το 1748, η Marie Gouges παντρεύτηκε στα 17 της έναν άνθρωπο που δεν τον αγάπησε ποτέ. Στα 18 της ήταν ήδη μητέρα και στα 23 της χήρα! Γνήσια κόρη του Διαφωτισμού και καλλονή όπως φαίνεται από τους πίνακες που σώζονται, πέρασε ολοταχώς στα λογοτεχνικά σαλόνια του Παρισιού ως Olympe de Gouges, πρώτα με τα θεατρικά της έργα κι αμέσως έπειτα με τα πύρινα μανιφέστα της, που αντιμάχονταν την ανισότητα και την αδικία.
Το όνομά της συνδέθηκε με τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, κυρίως με τον Condorcet, που μαζί της σχεδίασε τα πρώτα φεμινιστικά κινήματα της ιστορίας. Το 1791, η Συντακτική Συνέλευση παρουσίασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτισσας, όπου το περίφημο άρθρο 10 έλεγε: «Αν η γυναίκα έχει δικαίωμα στο ικρίωμα, πρέπει να έχει και δικαίωμα στο δημόσιο βήμα». Η Olympe de Gouges, βασική συντάκτης της Διακήρυξης, κράτησε για πάντα και τα δύο αυτά δικαιώματα. Η φλογερή συμμετοχή της στα κοινά έληξε οριστικά στη λαιμητόμο το 1793.
Ο Φιλόσοφος παίρνει το μάθημά του ή Ο Κατά φαντασίαν κερατάς είναι μια σπινθηροβόλα, καυστική και καταγγελτική κωμωδία πλοκής κι έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο αυθεντικά φεμινιστικό θεατρικό έργο. Στην πεντάπρακτη αυτή κωμωδία διασταυρώνονται προσφιλείς θεματικές της δραματουργού όπως η φιλοσοφική σύγκρουση λογικής και πάθους, η ιδέα της φύσης, οι κοινωνικές συμβάσεις και οι σχέσεις των φύλων.
Έργο της Ολέμπ ντε Γκουζ μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
ISBN 978-618-5162-91-7
Σελ.216, Τιμή: 10 ευρώ
Εκδόσεις Εύμαρος, 2021, Σειρά: Μικρή βιβλιοθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πολιτιστική Εταιρεία ΗΧΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, λευθερίας 2, Ταύρος, 177 78, Tηλ.: 210 97 08 811
E-mail: evmarosart@gmail.com
Facebook: Eκδόσεις Eύμαρος – Evmaroslibro